Režiserji:
Buchty a Loutky: Marek Bečka, Zuzana Bruknerova, Vit Brukner in Radek Beran

Igrata:
Jose in Vesna Vončina

Scenografinja in oblikovalka lutk:
Bára Čechová

Glasbenik:
Vít Brukner

Delavnica animacije, dramaturgije in igre:
6 študentov igre in dramaturgije

Mentorji:
Marek Bečka, Zuzana Bruknerova, Vit Brukner in Radek Beran

Mini teater v sodelovanju z Buchty a Loutky (Češka)

V okviru projekta:
PNA IV

Premiera:
30. januar 2016

Predstava traja 45 minut

Predstava za otroke od 3 do 10 let

O predstavi

Povsem nova predstava v režiji izkušene ekipe gledališča Buchty a Loutky (Marek Bečka, Zuzana Bruknerova, Vit Brukner, Radek Beran) po besedilu Pavola Dobšinskyga, ki jo je navdihnila klasična slovaška pravljica „Zlatovláska“. Oblikovalka scene in lutk Bára Čechova je pripravila čudovite izrezljane lesene marionete, poleg poetične igre izkušenih slovenskih igralcev Josea in Vesne Vončine pa predstavo plemeniti tudi glasba Víta Bruknerja. Pod mentorskim vodstvom Mareka Bečke, Víta Bruknerja, Zuzane Bruknerové in Radeka Berana je s šestimi študenti igre in dramaturgije potekala tudi delavnica (Workshop) animacije, dramaturgije in igre.

Predstava je nastala v sodelovanju Mini teatra (Slovenija) in Buchty a Loutky (Češka) ter v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV, sofinanciranega s strani programa Evropske Unije.

Obstaja veliko različic vsem dobro znane in priljubljene zgodbe o Zlatolaski in tudi slovanski narodi imajo svojo različico. Ta pa je še malo drugačna. Zlatolaska na začetku namreč ni princeska, pač pa revna deklica, ki ima brata, s katerim morata zapustiti svojo mačeho in njeni zlati lasje jima pomagajo skozi celotno zgodbo.

Priredbe režiserja Mareka Bečke so vedno polne črnega humorja, improvizacije ter poigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa jim z drznimi avtorskimi pristopi vdihne svojevrstno, s humorjem začinjeno ostrino, skozi katero se vedno znova izraža resnična, aktualna podoba današnjega sveta. In takšna bo, verjamemo, tudi vsem znana in priljubljena Zlatolaska, ki jo bo Bečka v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV pripravil s slovenskima igralcema Joseom in Vesno Vončino.

Marek Bečka je v Mini teatru prvič ustvarjal leta 2005 s projektom Obuti maček v sklopu njegove ustvarjalne usmeritve, v okviru katere znane literarne predloge postanejo podlaga za raziskovalne lutkovne predstave oziroma za raziskavo tega medija nasploh. Sodelovanje z Mini teatrom je Bečka uspešno nadaljeval leta 2008 s samosvojo posodobitvijo Mizice, pogrni se, leta 2010 s humorno preobleko zdaj že večkrat tudi mednarodno nagrajene Mini teatrove Sneguljčice, leta 2013 je skozi adaptacijo angleške ljudske pravljice zaživela Pogumna Molly, z Zlatolasko pa se Bečka v Mini teater vrača skupaj z izkušenimi sodelavci praškega gledališča Buchty a Loutky, ki je skupaj s slovenskima igralcema Joseom in Vesno Vončino ustvarila novo zanimivo predstavo.

Iz medijev