Režiser in avtor koncepta:
Petar Todorov

Soustvarjalci in izvedba:
Vesna Vončina, Tadej Pišek, Iztok Drabik Jug

Oblikovalca lutk, scenografa in kostumografa:
Enid in Staffan Björklund

Mini teater (Slovenija) v sodelovanju s Pro Rodopi Art Centre (Bolgarija) in Staffan Björklunds Teater (Švedska)

V okviru projekta:
PNA IV

V okviru projekta je potekala tudi delavnica (Workshop) kreativnega pisanja in lutkovne animacije
Mentor Petar Todorov

Premiera:
21. april 2016

Vizualno-lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let

Predstava traja 40 minut

Ljubezen je splošen izvor Življenja. Ljubezen nas dela ljudi.

Kaj je ljubezen? Naj nas bo sram tega čustva? Ali vemo, kako z majhnimi otroki govoriti o ljubezni? Kako se otroci učijo o ljubezni?

Zakaj fantje poljubljajo punce? Zakaj se rodijo kužki? Zakaj rože rastejo? Kako se rojevajo otroci? Je to nekakšna čarovnija? Koliko vprašanj, ki rojijo po otroških glavah! In koliko vprašanj, ki išče odgovore! Nekatere od njih bomo morda našli prav v čudoviti predstavi Mini teatra, Majhne zgodbe o ljubezni.

O predstavi

Mednarodna predstava brez besed, plod sodelovanja Mini teatra, slovenskih igralcev in glasbenika, bolgarskega režiserja in švedskih oblikovalcev lutk, scene in kostumov, je presenetljiva in drugačna gledališka izkušnja za ljubljansko občinstvo. Majhnim gledalcem prek različnih improviziranih situacij, v katerih deček in deklica odkrivata največji čudež - ljubezen kot bistvo in izvor življenja, predstavlja idejo ljubezni.

Predstava sodobnega minimalističnega videza zelo vizualne in fizične narave otroke nagovarja skozi njihov jezik in domišljijo. Prek otroške igre pa odpira vrata za nadaljnje pogovore med otroci in starši, starimi starši in spremljevalci o včasih občutljivih temah ljubezni, izvoru stvari na našem planet in rojstvu novega življenja.

Prvi del ustvarjanja predstave je potekal januarja 2016, ko je pod vodstvom bolgarskega režiserja Petra Todorova potekala delavnica s slovenskimi igralci na temo pisanja majhnih poetičnih zgodb o ljubezni, ki izvirajo iz njihovih osebnih izkušenj, ob koncu delavnice pa so bile majhne zgodbe improvizirane tudi na odru. Po delavnici so bili izbrani izvajalci povabljeni k nadaljevanju projekta marca in aprila 2016, ko se je v Mini teatru razvijala dejanska produkcija v sodelovanju z glasbenikom, ki je ustvaril tudi zvočno okolje za živo predstavo na odru. Oblikovanje lutk, scene in kostumov sta prevzela švedska vizualna umetnika Enid in Staffan Björklund.

Predstava, plod sodelovanja Mini teatra (Slovenija) s Pro Rodopi Art Centrom (Bolgarija) in Staffan Björklunds Teatrom (Švedska), je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV, ki poteka pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra. Pod mentorskim vodstvom Petra Todorova je v okviru projekta Majhne zgodbe o ljubezni potekala tudi delavnica (Workshop) kreativnega pisanja in lutkovne animacije. Režiser in avtor koncepta je Petar Todorov, izvajalci in soustvarjalci Vesna Vončina, Tadej Pišek in Iztok Drabik Jug, oblikovalca lutk, scene in kostumov Enid in Staffan Björklund.