Evropski dan judovske kulture 6. septembra 2015, tudi letos v Mini teatru in Judovskem kulturnem centru Ljubljana

EVROPSKI DAN JUDOVSKE KULTURE 2015 - MOSTOVI

MINI TEATER IN JUDOVSKI KULTURNI CENTER, KRIŽEVNIŠKA 1-3

Evropski dan judovske kulture je projekt, s katerim želimo omogočiti širši javnosti dostop do bogate judovske dediščine in tradicije v Sloveniji. Gre za projekt, ki med drugim nagovarja ljubljanske obiskovalce, tujce, turiste in tudi obiskovalce iz drugih krajev Slovenije.

 

GOSTOVANJE PREDSTAVE IZ TEL AVIVA: KO JE BILO VSE ZELENO

PREDSTAVA V OKVIRU EVROPSKEGA DNEVA JUDOVSKE KULTURE 2015 IN 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

NEDELJA, 6. SEPTEMBER 2015, OB 10.00

LOKACIJA: DVORANA BERNARD-MARIE KOLTÈS, KRIŽEVNIŠKA 1 (MINI TEATER IN JUDOVSKI KULTURNI CENTER, KRIŽEVNIŠKA 1-3)

Večkrat nagrajena lutkovna predstava brez besed pripoveduje zgodbo o človeški vrsti, o naravi in pohlepu. Skozi stare knjige, reciklirane vezave in porumenele strani spoznavamo zgodbo o dečku in drevesu, zgodbo o otroštvu in najstništvu, o zelenih poljih, ki se izgubljajo v sivem betonu, in o enem zelenem popku upanja.

 

Produkcija: The Key Theatre (Tel Aviv, Izrael)

Trajanje: 45 minut  

5+ in cela družina

 

SLOVESNOST S KULTURNIM PROGRAMOM OB URADNI USTANOVITVI KNJIŽNICE JUDOVSKEGA KULTURNEGA CENTRA: PREDAJA FAKSIMILA CELOTNE ZBIRKE  "ICONOTHECA VALVASORIANA"

V OKVIRU EVROPSKEGA DNE JUDOVSKE KULTURE 2015

NEDELJA, 6. SEPTEMBER 2015, OB 12.00

LOKACIJA: SALON ANA KARIĆ IN DVORANA BERNARD-MARIE KOLTÈS, KRIŽEVNIŠKA 1 (MINI TEATER IN JUDOVSKI KULTURNI CENTER, KRIŽEVNIŠKA 1-3)

Ob tej priložnosti bo Fundacija Janez Vajkard Valvasor pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti Knjižnici Judovskega kulturnega centra podarila celotno zbirko "Iconotheca Valvasoriana".

Iconotheca Valvasoriana je faksimilirana, znanstvenokritično obdelana grafična zbirka Janeza Vajkarda Valvasorja. Zbirka obsega sedemnajst zvezkov velikega formata, s 7.752 grafičnimi listi - grafike, risbe in akvarele – znanih in neznanih - nemških, avstrijskih, nizozemskih, flamskih, francoskih, italijanskih, angleških in kranjskih - mojstrov 15., 16. in 17. stoletja, tudi takšnih, kot so npr. Albrecht Dürer, Lucas Cranach, Rembrandt van Rijn in Jacques Callot.
Ponatis celotne zbirke - Iconotheco Valvasoriano - je izdala Fundacija Janez Vajkard Valvasor pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti v nakladi 100 oštevilčenih kompletov.

Vodja projekta, urednik in oblikovalec Lojze Gostiša je za dokončanje projekta skupaj z ekipo potreboval 8 let (2000 - 2008). Vsaka posamezna grafika v zbirki ima svoj znanstveni komentar v slovenščini, hrvaščini in angleščini, tiskane so na visokokvalitetnem švedskem papirju, izdelanem iz gojenega drevja, vezava pa je povsem ročna - v polusnje vezani zvezki z originalnim hrbtnim okrasjem, zaporedno številko in z naslovno stranjo v nemščini, na notranji strani platnic pa je Valvasorjev ekslibirs. Grafike so nalepljene na liste, ki so del zvezka, nekaj pa jih je neposredno vezanih v zvezek.

Iconotheca Valvasoriana je največja faksimilirana grafična zbirka na svetu in edinstvena, ker je dosledno izpeljan faksimilni natis z znanstvenokritično obdelavo celotnega gradiva v treh jezikih.

Faksimile bo direktorju Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robertu Waltlu in umetniški vodji Poloni Vetrih, predal umetnostni zgodovinar Lojze Gostiša, vodja projekta Iconotheca Valvasoriana.

Dogodka se bodo udeležili tudi akad. Tadej Bajd, predsednik SAZU, upravni direktor SAZU Zoran Mezeg ter številni drugi visoki gostje. V programu bodo sodelovali slovenski gledališki igralci in glasbeniki.
 

 

ODPRTJE MUZEJSKE RAZSTAVE: RAZSTAVA SLOVENSKIH JUDAIK

V OKVIRU EVROPSKEGA DNE JUDOVSKE KULTURE 2015

NEDELJA, 6. SEPTEMBER 2015, OB 12.30

LOKACIJA: SINAGOGA JKC IN SOBA KATJA DELAK/KATYA DELAKOVA, KRIŽEVNIŠKA 3 (MINI TEATER IN JUDOVSKI KULTURNI CENTER, KRIŽEVNIŠKA 1-3)

V prostorih Judovskega kulturnega centra bo ob tej priliki odprta tudi razstava slovenske judaike, prvič pa bosta javnosti predstavljeni dve izjemni sliki slovenskih slikarjev Antona Karingerja (Ljubljanski Jud Lazar Pollak, 1861) in Barda Iucundusa (Rabin). Gre za dve izjemni pridobitvi nastajajočega Muzeja JKC (JCC) v Ljubljani.