Napovedujemo! Na prvi šolski dan prva otroška premiera nove sezone Mini teatra!

NA PRVI ŠOLSKI DAN NAPOVEDUJEMO PRVO OTROŠKO PREMIERO NOVE SEZONE MINI TEATRA!

 

O DEČKU IN PINGVINU

PO MOTIVIH SLIKANICE OLIVERJA JEFFERSA IZGUBLJEN IN NAJDEN

 

PREMIERA: TOREK, 1. SEPTEMBER 2015, OB 18.00

LOKACIJA: MINI TEATER, KRIŽEVNIŠKA 1 (DVORANA BERNARD-MARIE KOLTÈS)

 

V torek, 1. SEPTEMBRA 2015, nas ob 18. URI V MINI TEATRU NA KRIŽEVNIŠKI 1 (V DVORANI BERNARD-MARIE KOLTÈS)čakaPRVA OTROŠKA PREMIERA NOVE SEZONE MINI TEATRA – PREMIERA PREDSTAVE O DEČKU IN PINGVINU, ki je nastala v koprodukciji Mini teatra z Lutkovnim gledališčem Maribor in društvom Moment.Lutkovno gledališče Maribor je s predstavo O dečku in pingvinu v novo sezono stopilo že 21. avgusta, v okviru Poletnega lutkovnega pristana, predstava pa bo v Mini teatru na Križevniški 1 uprizorjena tudi dva dni pred premiero, 30. avgusta ob 19. uri, ko se bo domačemu in tujemu občinstvu predstavila tudi v okviru 17. mednarodnega festivala Mini teatra za otroke Mini poletje.

Predstava O dečku in pingvinu, ki govori o prijateljstvu, osamljenosti in medsebojnem razumevanju, je namenjena najmlajšim otrokom. Duhovita, nežna in preprosta zgodba o dečku, ki nekega dne pred vrati najde pingvina in ga želi nekomu ali nekam vrniti, je pustolovsko potovanje iskanja poti do cilja - iskrenega prijateljstva.

Umetniška ekipa izvaja projekt kolektivno. Zasnovan je kot zmes igre in animacije ter bazira na principih prehajanja med lutkarsko in igrano formo znotraj enega samega dogodka. V ospredje postavlja otroka in izhaja iz interaktivnosti, zato bo vsaka nova izvedba rahlo drugačna – odvisna od občinstva v dvorani. Otroci bodo z vključevanjem 'pomagali' graditi predstavo, ki kljub jasno zastavljenemu študijskemu procesu in čvrsto zastavljeni uprizoritveni formi ostaja odprta za nujne improvizirane elemente. Interaktivno predstavo za otroke, pa tudi njihove starše, je navdihnila priljubljena slikanica. Zgodbo gradijo različne vrste lutk, ki otroke spodbujajo k spremljanju ganljive zgodbe o strpnosti, zaupanju ter pripravljenosti pomagati vse do plemenitega cilja – pravega prijateljstva, ki premaga vse ovire.

Predstava je nastala ob motivih slikanice Lost and Found (Izgubljen in najden) Oliverja Jeffersa, enega najbolj priljubljenih in nagrajevanih avtorjev slikanic na svetu. Leta 2008 so po slikanici naredili tudi animirani film. Zgodba je izjemno nežna, duhovita in preprosta, iz česar izhaja tudi predstava. Želi objeti najmlajše otroke, spodbujati njihovo domišljijo in ustvarjalnost ter odpirati vprašanja čustev, prijateljstva, osamljenosti in medsebojnega razumevanja.

Scenografija predstave je zasnovana tako, da v središče dogajanja postavlja otroke, ki sedijo v krogu na odru sredi dogajanja, zato da dečku in pingvinu pomagajo na poti, medtem ko igralec Lutkovnega gledališča Maribor Miha Bezeljak spretno prehaja med lutkovno animacijo tehnološko raznovrstnih lutk in predmetov ter živo igro, pri čemer uporablja raznolike lutkovne tehnologije in vrste lutk (ročne lutke, marionete, vodene lutke, igrače, predmete).

Režiser predstave Zoran Petrovič je absolvent magistrskega študija režije na gledališki akademiji DAMU v Pragi, v Mariboru je dejaven zlasti kot vodja društva Moment in festivala neodvisnega gledališča Prestopi, za Lutkovno gledališče Maribor pa je že pred dvema letoma režiral predstavo Vselej ista zgodba. Scenograf in tehnolog predstave je mariborski lutkovni mojster Primož Mihevc, avtorica klavirske glasbe, ki barva razpoloženja in slika čustva, je muzikologinja Lea Čehovin, dramaturg predstave pa je diplomant študija dramaturgije na gledališki akademiji DAMU v Pragi Marek Turošík. Oblikovalec svetlobe je Miljenko Knezoci, oblikovalec zvoka Matej Modrinjak, lektor Simon Šerbinek.