Po gostovanju na Dunaju in v Grenoblu sveža uprizoritev besedila Simone Semenič 5fantkov.si ponovno v Mini teatru

V torek, 10. 11. 2015, ob 20. uri 5fantkov.si ponovno v Mini teatru na Križevniški 1

»"V času, ko svet pretresajo laži, pet fantkov govori resnico," je zapisala žirija v svoji obrazložitvi podelitve Grumove nagrade leta 2009 Simoni Semenič za dramsko besedilo5fantkov.si, ki je mednarodno največkrat uprizorjeno njeno delo, doslej na Norveškem, v Bolgariji, na Slovaškem, v bližnji prihodnosti pa naj bi bila predstava postavljena tudi na enega izmed newyorških odrov.                  

Popularno dramsko besedilo je vznemirilo tudi Brino Klampfer. Besedilo je poznala, saj sodi v študijski kurikulum prvega letnika študija primerjalne književnosti, kjer zdaj dokončuje drugostopenjski podiplomski študij. V čevlje petih fantov so skupaj z njo stopile še performerke iz različnih študijskih smeri; Sara Gorše, študentka dramske igre, Helena Fašalek, študentka podiplomskega študija dramaturgije, Nika Korenjak, absolventka primerjalne književnosti in Katarina Krapež, študentka podiplomskega študija francistike, anglistike in oblike govora.« (Vesna Teržan, Mladina 2015)

Besedilo Simone Semenič, nagrajeno z Grumovo nagrado, z očitno aluzijo na globalno gledališko uspešnico 5moških.com razpira gledalcu polje igre in sooča nedolžno otroško preigravanje s "krvavim" bojem znotraj sodobnih odnosov in družbene situacije. 5fantkov.si, igra s prologom in epilogom, je otroška igra petih dečkov, ki se – igrajo. Kar je sprva razumljeno kot dvoboj Supermana in Batmana, hitro preraste v njim poznane vzorce družinskega nasilja, zgodovinske travme, spolne nestrpnosti in etničnega genocida, vse v režiji deset in enajstletnih dečkov, ki naivno prevzemajo vloge zdaj žrtve, drugič mučitelja. Kdo je otrok, ko se igra odrasle igre in kje je odrasel, ko na njem ni nič več otroškega?

 

Avtorica besedila: Simona Semenič

Režija: Brina Klampfer

Soustvarjalci predstave: Lea Čehovin, Helena Fašalek, Sara Gorše, Jakob Jurkošek, Nika Korenjak. Katarina Krapež, Maša Pelko, Nina Vuga

Produkcija: Društvo študentov primerjalne književnosti


Društvo študentov primerjalne književnosti na gledališkem področju deluje že šesto leto zapored. Skupina pod imenom Dramski krožnik je začela delovati leta 2009, študentje so se ukvarjali s pisanjem dramskih besedil pod mentorstvom pesnika, pisatelja, dramatika, gledališkega in filmskega režiserja Vinka Möderndorferja, pesnika, pisatelja, dramatika, dramaturga, profesorja Borisa A. Novaka in igralke, dramatičarke, pisateljice Drage Potočnjak. Ena izmed pobudnic za nastanek skupine je bila Brina Klampfer, ki je kasneje tudi prevzela režijo vsakoletne končne produkcije, ki so jo pripravili v Mini teatru. Študentje so se vsako leto predstavili tudi na Tednu slovenske drame v Kranju.

Ob tem so študentje pod režijsko taktirko Brine Klampfer uprizorili tudi besedilo Mihe Mazzinija Prst, ki so jo premierno predstavili 19. marca 2014. Leta 2015 pa so se povezali z Akademijo za gledališče radio in televizijo in skupaj ustvarili predstavo Simona Semenič: 5fantkov.si.

V sezoni 2015/2016 je DŠPK z Brino Klampfer na čelu, bil glavni pobudnik, za organizacijo Eksperimentalne delavnice dramskega pisanja Instant drama. Skupaj s Trubarjevo hišo literature in društvom ADEPT iz Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (Sandi Jesenik) so organizirali delavnico, ki so jo vodili vidni in priznani dramatiki Simona Semenič, Vinko Möderndorfer, Simona Hamer ter Milan Marković.

https://www.rtvslo.si/kultura/oder/mladi-rod-kaze-vse-vec-zanimanja-za-dramsko-pisanje/365241

Predstava 5fantkov.si je bila premierno uprizorjena v Gledališču Glej 1. aprila 2015 in bila trikrat zapored razprodana. V treh mesecih je doživela čez deset ponovitev. V mesecu aprilu je predstava gostovala na pobudo Slovenske ambasade na Dunaju, na Slovenskem večeru skupaj s pesnicami Glorjano Veber, Katjo Gorečan ter Evo Kovač. Predstava je bila povabljena tudi na Festival gledališča mladih v Grenoble, v Francijo, kjer so doživele stoječe ovacije. Predstava je gostovala v Mini teatru, v Muzeju slovenskih filmskih igralcev Divača, na festivalu Cmakajne v Cerknem, Maxi klubu Ljubljana, trenutno jih pa čakajo še gostovanja v Celju, Mežici in Šentilju.