Že tretje leto zapored glavne nagrade Naj, naj, naj festivala Robertu Waltlu

Robert Waltl tretjič zapored dobitnik Gran prixa za najboljšo predstavo in tretjič zapored najboljši režiser festivala!

V nedeljo, 3. aprila, se je s svečano podelitvijo nagrad zaključil letošnji "Naj, naj, naj festival" v Mestnem gledališču Žar ptica v Zagrebu. Gre za hrvaški festival poklicnih gledališč za otroke in mladino. Naslov najboljše predstave je dobila Andersenova Palčica v produkciji Žar ptice, režiser Robert Waltl pa je osvojil Zlato žar ptico za režijo. Nagradi sta prejela tudi kostumografinja Ana Savić-Gecan in igralec Špiro Guberina za najboljšo moško vlogo.

V Mestnem gledališču Žar ptica je od 29. marca do 3. aprila potekal peti Naj, naj, naj festival, ki predstavlja prerez najboljših predstav za otroke profesionalnih gledališč na Hrvaškem. Festival je zamišljen kot darilo otrokom v času šolskih počitnic v Zagrebu in jim s tem nudi možnost, da si brezplačno ogledajo številne lutkovne in igrane predstave. Na festivalu so bile prikazane najboljše predstave vseh hrvaških poklicnih gledališč za otroke, ki so jim med drugimi režirali Mateja Koležnik, Georgij Paro in Vladimir Predmersky.
Režiser Robert Waltl je v Žar ptici v Zagrebu, ob 200-letnici rojstva največjega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, na oder postavil eno njegovih najlepših in najbolj tenkočutnih pravljic, Palčico. Dramaturg predstave je Ivica Buljan, kostumografinja Ana Savič-Gecan, scenograf Davor Antolić-Antas, glasbo je napisal Ivan Josip Skender, video pa Ivan Marušič Kliff. V predstavi Palčici nastopajo gledališke gledališke zvezde hrvaškega gledališča, poleg Lucije Šerbedzije, ki igra Palčico, še Ana Karić, Špiro Guberina, Gordana Vrdoljak, Žana Bumber, Drago Utješanović in Robert Bošković. Premiera je bila 1. februarja 2005, kritiki in publika pa so predstavo sprejeli z navdušenjem.
Predstavo si boste v Sloveniji lahko ogledali v sklopu letošnjega festivala Mini poletje 2005, ki bo potekal na ljubljanskem gradu.

Več informacij o festivalu: www.zar-ptica.hr