Vabilo novinarjem, turističnim novinarjem in vodnikom na predstavitev Judovskega kulturnega centra v Ljubljani

Spoštovani,

v petek, 20. novembra 2015, ob 11h vas vabimo k nam na Križevniško 1-3 na predstavitev Judovskega kulturnega centra v Ljubljani.

Zaradi številnih vprašanj, predvsem turističnih novinarjev in vodnikov smo se odločili, da organiziramo predstavitev JKC, kot osrednje točke sodobnega judovskega življenja in kulture v Ljubljani. Na predstavitvi bodo sodelovali direktor JKC Robert Waltl, umetniški vodja JKC Polona Vetrih in projektni vodja JKC Nathanael Andreini.

Judovski kulturni center (JKC) predstavljapomembno kulturno prizorišče v Ljubljani.Center je edini tovrstni prostor v mestu. Organizira raznovrstne dogodke, povezane z judovsko kulturo, zgodovino in umetnostjo ter na ta način dosega široko občinstvo z veliko medijsko pokritostjo.
V Judovskem centru na Križevniški ulici 3 se nahaja  razstavna soba, kjer so razstavljeni različni judovski predmeti, kot je na primer svetilka iz sinagoge v Beltincih ali izjemen portret A. Karingerja Ljubljanski Jud, trgovec Lazar Pollak. Tukaj je tudi edina delujoča sinagoga v Sloveniji, kjer pooblaščeni rabin za Slovenijo izvaja obrede ob judovskih praznikih in čez poletje za številne turiste, ki obiskujejo Ljubljano. V tem prostoru je tudi judovska knjižnica.

Najpomembnejši partner pri izvedbi programov JKC je Mini teater, čigar prostori so namenjeni stalnim javnim prireditvam in programom (lutkovne in gledališke predstave, koncerti, literarni večeri, razstave, predavanja, izobraževalni programi o holokavstu, promocije knjig, tečaji hebrejščine, srečanja, druženje, filmske projekcije, razprave).

Pomembni dogodki: Evropski dan judovske kulture (vsaka prva nedelja v septembru), Dan spomina na žrtve holokavsta (27. januar), Mednarodni festival strpnosti (januar-februar), ki je filmski festival in še mnogo več, javno prižiganje svečk na hanuko na Križevniški ulici, praznovanje drugih judovskih praznikov.

Naše želje in cilji za leto 2016/2017 so: zagnati fundacijo Center za strpnost Ljubljana (CSL), začetek prenove prostorov Judovskega kulturnega centra, ki vključuje: knjižnico, judovski muzej, prostor za molitev, prostor za srečanja, proslave in praznovanja.

Fundacija Center za strpnost Ljubljana (CSL) temelji na načelu vključevanja in globoke želje po trajnostnem miru in predstavlja tako informacijski center, kot tudi platformo za zagovorništvo, poglobljene razprave in praktično usposabljanja učiteljev in mladine. Fundacija CSL je bila ustanovljena kot odgovor na potrebe Slovenije po izobraževalnem centru, ki se posveča strpnosti in se osredotoča na boj proti nasilju v domači regiji in zunaj nje.

Judovski kulturni center Ljubljana je postal pomemben prostor kulturnih srečanj. Naši gostje na dogodkih so najvišji predstavniki slovenskih oblasti. Tako smo gostili vse dosedanje predsednike Republike Slovenije Milana Kučana, dr. Danila Türka, Boruta Pahorja, trenutnega župana Ljubljane Zorana Jankovića, pretekle župane in predstavnike lokalnih oblasti, predstavnike slovenskega parlamenta, najvišje predstavnike drugih veroizpovedi, med njimi ljubljanskega nadškofa, g. Zoreta in mnoge druge slovenske katoliške škofe ter najvišje predstavnike muslimanske skupnosti. Naši gostje so tudi visoki predstavniki drugih držav, veleposlaniki in diplomatsko osebje, najpomembnejši slovenski umetniki in intelektualci, kot tudi mnogi tuji umetniki in predavatelji iz različnih delov sveta, največkrat pa iz Izraela in Združenih držav Amerike. Naš Center je široko odprt vsem Judom, ki jih pot zanese v Ljubljano, ki so tudi najštevilčnejši obiskovalci, a je usmerjen tudi k lokalnim prebivalcem v regiji.

V okviru predstavitve vam bomo omogočili tudi izjemno ugoden nakup knjige dr. Janeza Premka: TRACING JEWISH HERITAGE: A Guidebook to Slovenia, po ceni 10 EUR.

Veselimo se vašega obiska in sodelovanja v prihodnosti,

Robert Waltl

 

Judovski kulturni center Ljubljana

Jewish Cultural Center Ljubljana

Križevniška 1/3

1000 Ljubljana

info@jkc.si

www.jkc.si