Ta teden v Mini teatru kar tri gostovanja!

 

REŽIJSKA VAJA ZA OPERO GOSPODOVALNA SLUŽKINJA

Pred predstavo podelitev nagrade Sama Smrkolja

Torek, 1. december 2015, ob 20.00

Lokacija: Mini teater, dvorana na Ljubljanskem gradu

Gledališka uprizoritev z naslovom Režijska vaja za opero La serva padrona je namenjena mladini in odraslim. V njej na lahkoten in komičen način prikažemo, kako nastaja sodobna gledališka predstava. Okvir dramske zgodbe je konflikt med opernima pevcema, ki sta pristaša realističnega psihološkega dramskega gledališča in sta se prvič znašla v sodobnem gledališkem konceptu, režiserjem, ki skuša pevca pripraviti do performativnega nastopa in pianistom, ki zastopa diktat glasbe in dirigenta. Poigravamo se s stereotipnimi vlogami vseh teh oseb, jih mešamo z vlogami v operi in z igro v igri prepletamo nivoje iluzije in deziluzije.

Opera La serva padrona sodi v operno zvrst intermezzov. Pergolesijev intermezzo je najbolj znan in velja za enega najbolj kvalitetnih svoje zvrsti. V Sloveniji je bil uprizorjen leta 1965.

Intermezzi so bili kratke komične opere, ki so jih igrali med odmori predstav opere seria in so bili izjemno priljubljeni v 18. stoletju. Trajajo približno eno uro in so tehtna, zaokrožena glasbeno-scenska dela. Mišljeni so bili kot dramatični kontrast resni operni vsebini daljše opere.

Vsebina opere:

Prva slika: Uberto živi s svojo služkinjo Serpino v nenehnem prepiru. Zelo mu je žal, ker jo je tako razvadil, da se ne meni dosti za njegove želje in ukaze, temveč se vede kot prava gospodarica. Ko pozno vstane, mu noče pripraviti čokolade, ker se bliža kosilo. Uberto vzkipi in sklene, da take predrznosti ne bo več dovolil. Brez zajtrka namerava oditi v mesto, toda služkinja zaklene vrata in mu ne dovoli. Uberto prosi služabnika Vesponeja, naj mu priskrbi ženo, da bo konec težav v hiši. Serpina se strinja pod pogojem, da bo žena ona. Ubertov upor ni preveč prepričljiv.

Druga slika: Serpina naredi nadroben načrt, kako bo pretentala Uberta. Vesponeju obljubi napredovanje v hiši, če ji bo pomagal. Ubertu pa pove, da jo je neki vojak zaprosil za roko. Potoži še, da je v zakonu z robatim stotnikom ne čaka prav lepo življenje. Zvijača se posreči. Uberto si prizna, da bi rad imel tako ženo – toda skrbi ga, kaj bodo rekli ljudje, če se oženi s služkinjo. Vespone se preobleče v stotnika in terja od Uberta doto za Serpino. Če je ne bo izplačal, se mora z njo poročiti sam. Ko stotnik izvleče meč, se prestrašeni Uberto takoj odloči za Serpino. Tako služkinja postane gospodarica.

 

Glasba: Giovanni Battista Pergolesi (La serva padrona)

Libreto: Genarantonio Frederico

Scenarij in režija: Nana Milčinski

Klavir in glasbeno vodstvo: Joži Šalej

Pevka/Serpina: Katja Konvalinka

Pevec/Uberto: Klemen Torkar

Igralec/Vespone: Tomislav Tomšič

Koprodukcija: Slovensko komorno glasbeno gledališče/Festival Velenje/Mini teater

 

Trajanje: 90 min

Vstopnice: 10 € za odrasle in 7 € za upokojence, dijake in študente

 

Gostovanje gledališča Hotel Bulić s Hrvaške predstavo

DAMA S KAMELIJAMI

Petek, 4. december 2015, ob 20.00

Lokacija: Mini teater, dvorana Bernard-Marie Koltès, Križevniška 1

Dama s kamelijami po romanu Alexandra Dumasa (sina) je adaptirana na intimistično duo dramo. Strasti so razgaljene. Trenutna in slepa ljubezen dvajsetletnega mladeniča in plemenitost junakinje. Poznana zgodba, ki je skozi stoletja postala gledališka, operna in filmska uspešnica, ni prikazana kot projekcija, pač pa kot spomin iz notranjega časa protagonista, kot intimistična drama. Pripovedovanje je ohlapno, ritem sproščen, z veliko elipsami. Vključuje filmsko izkušnjo časa, operno ekspresivnost in neposrednost performansa.

 

Alexandre Dumas

Režija: Senka Bulić

Adaptacija: Senka Bulić

Izvajalca: Senka Bulić, Stipe Kostanić

Dramaturgija:Vesna Đikanović

Scenograf: Tomislav Ćurković

Glasba: Tomislav Ćurković

Kostumograf: Oliver Jularić

Oblikovalec luči: Nikša Mrkonjić

Produkcija: gledališče Hotel Bulić

 

Trajanje: 75 min

Predstava v hrvaščini

Vstopnice: enotna cena vstopnic 6 €

 

Legendarno gledališče U Mosta iz Rusije prvič v Ljubljani!

ŽENITEV

Sobota, 5. december 2015, ob 20.00

Lokacija: Mini teater, dvorana Bernard-Marie Koltès, Križevniška 1

Namesto družinske komedije se na odru pojavi fantazmagorija s čudeži, neverjetno logiko in nepričakovanimi dejanji. Številni prividi strašijo in obenem uročajo občinstvo. Gogoljev misticizem se združuje o otožno temo samote in nemoči v očeh sveta in življenja s svojimi večnimi preizkušnjami in nasprotji.

 

Nikolaj Vasiljevič Gogolj

Režiser in scenograf: Sergei Fedotov

Igrajo: Irina Molyanova, Alevtina Borovskaya, Anastasia Muratova, Ilya Baboshin, Vasiliy Skidanov, Vladimir Ilyin, Sergei Melnikov, Andrei Odintsov

Produkcija: gledališče U Mosta

 

Trajanje: 140 min

Predstava ima odmor

Predstava v ruščini s slovenskimi nadnapisi

Vstopnice: enotna cena vstopnic 6 €