28. januarja 2016 v Mini teatru in JKCL Spominska prireditev ob Dnevu spomina na holokavst

VABILO NA DAN SPOMINA NA HOLOKAVST - ŠOA - SPOMINJAJMO SE 2016

ČETRTEK, 28. JANUAR 2016, OB 18.30

Spoštovani,

vljudno vas vabimo, da se nam v četrtek, 28. januarja 2016, ob 18.30 pridružite na skupni počastitvi ob Dnevu spomina na holokavst - ŠOA - Spominjajmo se 2016 v Mini teatru - Judovskem kulturnem centru Ljubljana, Križevniška 1/3.

Otvoritev razstave To ni otroška igra / Otroci med holokavstom – ustvarjalnost in igra  in predstavitev knjigeSlovenski pravični med narodi (uredila: Irena Šumi in Oto Luthar).

Razstavo bo odprl njegova ekscelenca Shmuel Meirom, veleposlanik Države Izrael.

Slavnostni govornik bo dr. Marjan Toš.

Gledališka predstava Drugače po zgodbi Chave Nissimov, Deklica od tam, v režiji Elit Veber, Izrael.

Komemorativna slovesnost
Rabin Ariel Haddad – molitev »El Male Rahamim«, nastopOtroškega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana, zborovodkinja Irma Močnik, pianist  Ermin Tkalec, branje imen slovenskih žrtev holokavsta, Robert Waltl

Dogodek bo trajal predvidoma do 20.30.

Vstopnine ni, prostovoljni prispevki so dobrodošli.

Vljudno vabljeni,

Robert Waltl, direktor Mini teatra in JKCL

Naš dogodek Šoa-spominjamo se 2016, je podprlo Veleposlaništvo države Izrael.

 

OTVORITEV RAZSTAVE TO NI OTROŠKA IGRA: OTROCI MED HOLOKAVSTOM

Vljudno vabljeni: V Judovskem kulturnem centru Ljubljana na Križevniški 3 razstava o otrocih med holokavstom – ustvarjalnost in igra. Razstava je na ogled v delovnem času Mini teatra. Predhodne najave za skupine na 041 314 414. Vstop je brezplačen.

Razstava o otrocih med holokavstom - ustvarjalnost in igra, je bila otvorjena 28. januarja 2016 v okviru spominske slovesnosti ob svetovnem Dnevu spomina na holokavst - ŠOA - Spominjajmo se 2016, ki je potekala v Mini teatru in Judovskem kulturnem centru Ljubljana. Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana v sodelovanju z Veleposlaništvom države Izrael.

Izjemno presunljiva dokumentarna razstava

Izjemno presunljiva dokumentarna razstava izraelskega spominskega centra Yad Vashem, ki pripoveduje o otrocih med holokavstom, o njihovi ustvarjalnosti in igri ter prinaša podobe desettisočev judovskih otrok, ki so skupaj s starši in sorodniki v času nacističnega genocida iskali skrivališča na podstrešjih, v kleteh, bunkerjih, kanalizaciji in na podobnih krajih. Možnosti za preživetje so bile majhne, večino beguncev so odkrili in umorili. Približno milijon in pol od šestih milijonov Judov, umorjenih med holokavstom, je bilo otrok.

Holokavst je nasilno končal številna otroštva

Judovski otroci so prihajali iz različnih okolij in holokavst je nasilno končal njihovo otroštvo. Številni so prevzeli dodatna bremena in pomagali preživljati družine - staršem so dajali pogum in upanje v boju za preživetje. Kadar pa so se otroci igrali, so bili takšni kot njihovi vrstniki: igrali so se in ustvarjali, izražali strahove in upanje.

Po končani vojni je ostalo na tisoče sirot
Za njimi in vsemi drugimi je ostal spomin na čase, ki zagotovo niso bili primerni za igro, a z njo je bilo več upanja za preživetje. Spomin na strahote in dogodke tistega časa bo zdaj predstavljen tudi na omenjeni razstavi v Mini teatru/JKCL.

 

PREDSTAVITEV KNJIGE SLOVENSKI PRAVIČNI MED NARODI

Slovenski pravični med narodi/The Slovenian Righteous among nations, uredila: Irena Šumi in Oto Luthar, avtorji: Miriam Steiner Aviezer, Boris Hajdinjak, Marjan Toš, Irena Šumi, Oto Luthar, Jasna Kontler Salomon, Ivo Jevnikar, Renato Podbersič. Izdala ZRC SAZU.

 

GOSTOVANJE PREDSTAVE DRUGAČE IZ IZRAELA

PREDSTAVA V REŽIJI ELIT VEBER PO ZGODBI »DEKLICA OD TAM« CHAVE NISSIMOV

Drugače je neverjetno popotovanje zavesti, ki se večinoma dogaja v omari, ki predstavlja najbolj notranje svetišče duše. Na popotovanje se odpravi odrasla Chava , ki sestavlja delčke spominov, z bolečino in sočutjem do vsega, kar je kot triletnica izkusila in čemur je bila priča med 2. sv. vojno.

Po izbruhu vojne na Poljskem triletna Eva in njena mama bežita po Varšavi z enega skrivališča na drugega. Navsezadnje je Eva v žaklju na hrbtu prenesena na vas, kjer je prisiljena pustiti mamo za seboj in postati »še ena deklica« v krščanski kmečki družini. Tam ostane vse do svojega šestega leta, ne da bi zapustila hišo, v strahu, da bi jo odkrili. Večino časa se skriva za omaro, kjer po tihem sanja o boljših časih. Ko se vojna konča, pride ponjo njena mama.

Temelječo na spominih Chave Nissimov odraslo Chavo upodablja igralka, ki si oder deli z gledališkimi lutkami in animacijo. S kombiniranjem elementov v narativno celoto predstava na novo sestavi in poravna otrokov zlomljeni duh, ko poskuša najti smisel in uspeti v sesuvajajočem se svetu okoli nje.

Koncept in režija: Elit Veber

Igra: Rotem Goldenberg

Umetniško vodenje: Rona Saporta

Naracija: Chava Nissimov

Oblikovanje: Yaara Zadok

Oblikovanje lutk: Sara Pelly

Glasba: Roy Yarkoni

Vokali: Juliet Shaltiel

Animacija: Moran Somer, Michal Abulafia, po ilustracijah Ofre Amit

Luč: Assi Gotesman

 

Predstava za otroke in mladino, starejše od 14 let, in odrasle

Predstava traja 60 min