2. Festival strpnosti v Ljubljani: Konec februarja Odprtje razstave Moč in nemoč Seijija Kimota ter Videokonferenca “Pomanjkanje prostora spomina – zakaj Ljubljana in Zagreb nimata spomenika žrtvam holokavsta?”

NOVINARSKA KONFERENCA: 24. FEBRUAR 2016 OB 11.00

ODPRTJE RAZSTAVE MOČ IN NEMOČ: 25. FEBRUAR 2016 OB 18.00

VIDEOKONFERENCA “POMANJKANJE PROSTORA SPOMINA – ZAKAJ LJUBLJANA IN ZAGREB NIMATA SPOMENIKA ŽRTVAM HOLOKAVSTA?”: 26. FEBRUAR 2016 OB 11.00

Mestna hiša Ljubljana, Mestni trg 1, Ljubljana

Častni pokrovitelj razstave Moč in nemoč Seijija Kimota ter videokonference “Pomanjkanje prostora spomina – zakaj Ljubljana in Zagreb nimata spomenika žrtvam holokavsta?”: Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana

 

2. FESTIVAL STRPNOSTI LETOS V VEČ DELIH

Po izredno uspešni lanskoletni izvedbi prve edicije Festivala strpnosti, ki je sprožil veliko zanimanja tako med obiskovalci kot tudi v medijih, je letošnja edicija festivala še nadgrajena. Festival letos poteka v več delih in skozi vse leto. Prva aktivnost (dogodek ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne) je bila izvedena že 2. septembra 2015 in za nami je  tudi nedavno zaključeni osrednji del 2. Festivala strpnosti, ki je potekal od 17. do 21. januarja 2016 v Mini teatru in Judovskem kulturnem centru Ljubljana na Križevniški 1-3, izredno velik obisk javnosti in izjemen odziv medijev pa sta kakovost festivala potrdila le še dodatno.

 

PRED NAMI STA:

RAZSTAVA MOČ IN NEMOČ AVTORJA SEIJIJA KIMOTA 25. FEBRUARJA 2016 OB 18.00  ter VIDEOKONFERENCA “HRVAŠKA - SLOVENIJA - SPOMIN NA HOLOKAVST, SEDEM DESETLETIJ POZNEJE”26. FEBRUARJA 2016 OB 11.00.

Obe aktivnosti bosta potekali v Mestni hiši Ljubljana.

NOVINARSKA KONFERENCAza oba napovedana dogodka bo 24. FEBRUARJA 2016, ob 11.00 v Rdečem salonu Mestne hiše.

 

2. FESTIVAL STRPNOSTI SE NATO NADALJUJE TUDI V POLETJE:

- V okviru 2. Festivala strpnosti nas čakajo tudi Delavnice 2. Festivala strpnosti za otroke in mladino v okviru 18. Mini poletja, mednarodnega festivala Mini teatra za otroke, ki bodo namenjene mladim in bodo mladim pomagale razviti sposobnosti za kritično razmišljanje in v katerih bodo mladi aktivno sodelovali.  Organizirali bomo 7 gledaliških delavnic na temo beguncev. Delavnice bodo mladim omogočale spoznavanje z uprizoritveno umetnostjo in dejavno sodelovanje pri ustvarjanju gledališke predstave. Delavnice se bodo zaključile z javno uprizoritvijo gledališke predstave konec avgusta 2016.

-  Še vedno pa poteka tudi Likovni in literarni natečaj na temo strpnosti in beguncev: Kreativni odzivi na begunsko krizo v Sloveniji in Evropi, namenjen mladim, učencem osnovnih šol, dijakom, gimnazijcem in študentom iz vse Slovenije. Za zaključek dogodka bo konec aprila organiziran dogodek s podelitvijo nagrad, razstavo nagrajenih del in literarnim večerom. Literarni in likovni natečaj za mlade (na temo beguncev) se bo sklenil 26. aprila (na neuradni slovenski dan spomina na holokavst).

 

Namen vseh teh aktivnosti, ki so izvedene ob pomoči in s sofinanciranjem Urada vlade RS za komuniciranje, je spodbuditi mlade k razmišljanju o beguncih, odnosu do njih in občutkih, ki jih imajo v zvezi z begunci in situacijo, v kateri sta se znašli Slovenija in Evropa. Namen je spodbuditi mlade k razmišljanju o begunski krizi, izboljšati odnos do beguncev in spodbuditi priprave za čas skupnega življenja.

 

2. Festival strpnosti v Ljubljani poteka v organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana v sodelovanju z nosilcem projekta Festival of tolerance in lastnikom blagovne znamke Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb.

 


V četrtek, 25. FEBRUARJA, se bo v okviru 2. Festivala strpnosti v Ljubljani ob 18.00 v ljubljanski Mestni hiši (Mestni trg 1) z RAZSTAVO MOČ IN NEMOČ predstavil svetovno priznani in uveljavljeni japonski umetnik SEIJI KIMOTO. Kimoto, ki se je leta 2012 že predstavil tudi v Zagrebu (v okviru 6. Festivala tolerancije -  JFF Zagreb), v sklopu 2. Festivala strpnosti Ljubljani pa bo predstavil tudi z novimi skulpturami, pripravljenimi posebej za pričujočo razstavo. Seiji Kimoto je vsestranski umetnik japonskega izvora, ki že desetletje živi in dela v Neunkirchnu, Nemčija. Njegovo delo pripoveduje o zgodovinskih problemih na sodoben način. S skulpturami, slikami, stenskimi umetninami, Zen kaligrafijo, grafikami in risbami je zavzel ugledno pozicijo na umetniški sceni, kjer je aktiven že od začetka 70. let. Pred odprtjem razstave v Ljubljani si preberite tudi kratek pogovor s Seijijem Kimotom.

Razstava Moč in nemoč je sestavljena iz 28 posamičnih del, od katerih je objekt »Normiranje človeka« sestavljen iz 5 elementov in objekt Obremenitve iz 3 elementov; objekt  »Žrtve ….« pa iz 10 posameznih elementov. Skoraj vse skulpture in skupinski elementi so v  človeški velikosti. Vse skulpture so iz lesa, ki dobi s posebno komplicirano zažigalno tehniko kovinsko-keramične lastnosti. K vsem skulpturam sodijo elementi vrvi, ki nimajo dekorativnega namena, ampak so izpovednega značaja, glede na tematiko. VRV – rešilna vrv in rabljeva vrv. VRV za povezati in VRV za vkleniti.

Razstavo Moč in nemoč raziskuje človeško svobodo in ujetništvo, njegove skulpture predstavljajo različne metode mučenja in zlorabe ljudi. Seiji Kimoto skozi svoje delo raziskuje človeške vrednote, njegovo umetniško ustvarjanje pa predstavlja srečanje tradicionalnega in sodobnega, enostavnega in poezije. Njegove skulpture, ki bodo na ogled na pričujoči razstavi, odlikujejo svetle barve in intenziven izraz, preizprašujejo človekovo svobodo in ujetništvo. Kažejo nam, kako lahko iz nemoči vznikne odpor, in kako lahko ljudje tudi v situacijah popolne nezmožnosti in največjih ponižanj ohranijo dostojanstvo. Kimoto Skulpture izdeluje iz lesa, vrvi, kovine in kamna.

Že naslednji dan, v petek, 26. FEBRAURJA 2016, ob 11.00 pa nas, prav tako v Mestni hiši Ljubljana, čaka še zadnja aktivnost letošnjega 2. Festivala strpnosti: VIDEOKONFERENCA “POMANJKANJE PROSTORA SPOMINA – ZAKAJ LJUBLJANA IN ZAGREB NIMATA SPOMENIKA ŽRTVAM HOLOKAVSTA?” z glavno temo Neobstoj spomenika žrtvam holokavsta. Videokonferenca med Ljubljano in Zagrebom bo potekala v ljubljanski Mestni hiši (Mestni trg 1).

NOVINARSKA KONFERENCA za oba napovedana dogodka bo 24. FEBRUARJA 2016, ob 11.00 v Rdečem salonu Mestne hiše.


Organizatorji 2. Festivala strpnosti v Ljubljani: Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana v sodelovanju z nosilcem projekta Festival of tolerance in lastnikom blagovne znamke Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb

Častni pokrovitelj razstave Moč in nemoč Seijija Kimota ter videokonference “Pomanjkanje prostora spomina – zakaj Ljubljana in Zagreb nimata spomenika žrtvam holokavsta?”: Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana

2. Festival strpnosti v Ljubljani poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

2. Festival strpnosti v Ljubljani je sofinanciran iz programa Evropske unije „Evropa za državljane“. Podpora Evropske komisije pri izdelavi te publikacije/komunikacije ne pomeni tudi podpore vsebin, ki odražajo mnenja avtorjev. Evropska komisija ni odgovorna za nadaljnjo uporabo informacij, navedenih na tem mestu.

Več o zanimivem izbranem programu festivala si lahko preberete tudi tukaj ali na spletni strani festivaloftolerance.com/ljubljana