Vabljeni na ogled razstave To ni otroška igra: Otroci med holokavstom

V Judovskem kulturnem centru Ljubljana in Mini teatru na Križevniški 3 razstava To ni otroška igra: Otroci med holokavstom

Razstava o otrocih med holokavstom - ustvarjalnost in igra je bila otvorjena 28. januarja v okviru spominske slovesnosti ob svetovnem Dnevu spomina na holokavst – ŠOA – Spominjajmo se 2016, ki je potekala v Mini teatru in Judovskem kulturnem centru Ljubljana.

Izjemno presunljiva dokumentarna razstava

Izjemno presunljiva dokumentarna razstava izraelskega spominskega centra Yad Vashem, ki pripoveduje o otrocih med holokavstom, o njihovi ustvarjalnosti in igri ter prinaša podobe desettisočev judovskih otrok, ki so skupaj s starši in sorodniki v času nacističnega genocida iskali skrivališča na podstrešjih, v kleteh, bunkerjih, kanalizaciji in na podobnih krajih. Možnosti za preživetje so bile majhne, večino beguncev so odkrili in umorili. Približno milijon in pol od šestih milijonov Judov, umorjenih med holokavstom, je bilo otrok.

Holokavst je nasilno končal številna otroštva

Judovski otroci so prihajali iz različnih okolij in holokavst je nasilno končal njihovo otroštvo. Številni so prevzeli dodatna bremena in pomagali preživljati družine - staršem so dajali pogum in upanje v boju za preživetje. Kadar pa so se otroci igrali, so bili takšni kot njihovi vrstniki: igrali so se in ustvarjali, izražali strahove in upanje.

Po končani vojni je ostalo na tisoče sirot
Za njimi in vsemi drugimi je ostal spomin na čase, ki zagotovo niso bili primerni za igro, a z njo je bilo več upanja za preživetje. Spomin na strahote in dogodke tistega časa bo zdaj predstavljen tudi na omenjeni razstavi v Mini teatru/JKCL.

Razstava je na ogled v delovnem času Mini teatra. Predhodne najave za skupine na 041 314 414. Vstop je brezplačen.

Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana v sodelovanju z Veleposlaništvom države Izrael.