Napovedujemo: Premiera nove lutkovne predstave za otroke, Dogodivščine izumitelja Kurame!

V četrtek, 24 marca 2016, nas ob 18.00 v Mini teatru na Križevniški 1 čaka premiera nove lutkovne predstave za otroke, Dogodivščine izumitelja Kurame v režiji Tomáša Procházke. Prva ponovitev predstave bo 2. aprila 2016 ob 11.00 v Mini teatru na Križevniški 1. Ob Svetovnem dnevu lutk, 21. marca 2016, le tri dni pred premiero, pa ob 17. uri vljudno vabljeni tudi na odprto vajo.

Avtorski projekt po motivih Hisashija Yamanaka je nastal v okviru projekta Puppet Nomad Academy IV. Pod mentorskim vodstvom Tomáša Procházke in Roberta Smolíka je v okviru projekta potekala tudi delavnica (Workshop) lutkovne animacije in igre. Režiser, avtor besedila in dramaturg je Tomáš Procházka, igrata Maruša Majer in Nik Škrlec, oblikovalec scene in lutk je Robert Smolík, za glasbo pa je poskrbel Tomáš Procházka.

Lutkovna predstava za otroke po motivih Hisashija Yamanake, rezultat sodelovanja Mini teatra in članov Handa Gote Research&Developement iz Prage ter slovenskih igralcev  Maruše Majer in Nika Škrleca, je neke vrste kulturni križanec med češko lutkovno tradicijo in japonsko vizualno umetnostjo, zlasti izrazito posebno in neverjetno japonsko popkulturo iz šestdesetih let. Priznana češka neodvisna gledališka ustvarjalca Tomáš Procházka in Robert Smolík, specializirana za lutkovno in vizualno gledališče, skupaj ustvarjata in delata že od leta 2004.

Zgodba, ki spominja na staromodni televizijski program s kratkimi epizodami in napevki, se vrti okoli tem znanosti, in to na zelo igriv način. Predstava vrača naivni optimizem vesoljske dobe – dobe, v kateri so ljudje prihodnost še videli v najbolj bleščečih barvah. V tem duhu so tudi dogodivščine izumitelja Kurame predstavljene v bleščečih barvah in v prav takšnih lučeh, morda celo z nekoliko preveč optimističnim pristopom, ki pogosto vodi v zabavne trenutke, v katerih imajo izumi glavnega junaka pogosto tudi nepredvidene stranske učinke.

Po motivih Hisashija Yamanaka

Dogodivščine izumitelja Kurame

Avtorski projekt

Režiser, avtor besedila in dramaturg:
Tomáš Procházka

Igrata:
Maruša Majer in Nik Škrlec

Scenograf in oblikovalec lutk:
Robert Smolík

Glasba:
Tomáš Procházka

Mini teater v sodelovanju s Handa Gota Research&Developement (Praga, Češka)

V okviru projekta:
PNA IV

V okviru projekta je potekala tudi delavnica lutkovne animacije in igre (Mentorja Tomáš Procházka in Robert Smolík)

Premiera:
24. marec 2016

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let

Predstava traja 45 minut