Križevniške klopi poezije letos posvečene Alešu Debeljaku

Križevniške klopi poezije letos posvečene Alešu Debeljaku

Nova ozelenitev ene najlepših ulic Ljubljane

Vljudno vabljeni, da se nam v sredo, 11. maja 2016, ob 13. uri pridružite se pred Mini teatrom na Križevniški ulici 1 na odprtju ponovno ozelenjene Križevniške ulice in križevniških klopi poezije, ki se bodo z izpisanim izborom poezije letos poklonile Alešu Debeljaku (izbor pesmi: Erica Johnson Debeljak in Robert Waltl, oblikovanje napisov: Toni Soprano). Nekoč siva in zapuščena Križevniška je s prihodom Mini teatra doživela preporod in z združenimi močmi vseh križevniških ustvarjalcev in stanovalcev zastavljeno vsako leto le še nadgrajujemo. Ob zasluženem nazivu Ljubljana, zelena prestolnica Evrope bo Križevniška ulica letos ozelenela še bolj, ker že več let zapored Križevniška ulica spomladi zaživi in ozeleni tudi z vašo pomočjo, pa vas prijazno pozivamo, da na dogodek lončnico ali drevo prinesete tudi vi ter ulico tako polepšate tudi sami. Več o dogajanju na Zeleni dan Mini teatra in umetnosti si lahko preberete tukaj.

Aleš Debeljak (1961-2016)

Študiral je na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je leta 1985 diplomiral iz primerjalne književnosti. Leta 1993 je doktoriral iz sociologije kulture na Sirakuški univerzi v New Yorku. Bil je redni profesor za kulturne študije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in gostujoči profesor za balkanske študije na podiplomski šoli College d'Europe (Natolin-Varšava).

Objavil je štirinajst knjig esejev in osem knjig pesmi. Njegove najbolj znane pesniške zbirke so Zamenjave, zamenjave, Slovar tišine, Imena smrti, Minute strahu, Nedokončane hvalnice, Mesto in otrok, Tihotapci, Kako biti človek.