Nagrajenci likovnega in literarnega natečaja 2. Festivala strpnosti v Ljubljani

Zaključni dogodek likovnega in literarnega natečaja 2. Festivala strpnosti v Ljubljani

Nagrajenci natečaja

Literarni in likovni natečaj smo razpisali ob januarskem osrednjem delu Festivala strpnosti 2016 in ob razmahu begunske krize.

Natečaj na temo strpnosti in beguncev je potekal v okviru letošnjega drugega Festivala strpnosti v Ljubljani pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in župana Mestne občine Ljubljana Zorana Janković.

Natečaj smo izvedli ob pomoči in s sofinanciranjem Urada vlade RS za komuniciranje, posebna zahvala gospe Kristini Plavšak Krajnc in gospe Lidiji Herek.

Na festivalu januarja smo v sodelovanju z ADRA Slovenija izvedli akcijo Roka(vice) za begunce, v poletnih mesecih pa nas čakajo še gledališke delavnice s slovenskimi mladostniki in njihovimi vrstniki in mentorji begunci.

Na razpis je prispelo 29 likovnih del s 4 šol in s strani posameznikov, krajši dokumentarni film in posneta raperska pesem, ter 11 literarnih del, ki so jih prispevali posamezniki ali skupine iz 5 različnih šol.

S svojimi prispevki je sodelovalo 52 učencev in 7a razred OŠ Trebnje, ki je razmišljal o tem, kaj bi bilo, če bi postal begunec njihov sošolec.

Glede na to, da je bil to prvi natečaj, ki smo ga razpisali, in je bil tudi čas dokaj kratek, smo bili veseli tako odziva šol, predvsem pa kvalitete del, ki smo jih na natečaju prejeli. Literarna in likovna komisija je naredila izbor najboljših, čeprav želimo poudariti, da ste prav vsi, ki ste sodelovali na natečaju nagrajenci in se vam želimo vsem iskreno zahvaliti. Vsi, ki so sodelovali so prejeli posebna priznanja, ki jih je pripravil gospod Ciril Horjak, knjižne nagrade založbe Zala, prejeli pa so tudi vstopnice za predstavo po izboru, ki si jo bodo lahko do konca leta 2016 ogledali pri nas v Mini teatru.

Posebna priznanja si zaslužijo tudi vsi mentorji. Komisiji pa sta se odločili, da podelita tudi posebna priznanja.

Literarne nagrade

Literarna komisija je delovala v sestavi: Tilka Jamnik, Dragica Potočnjak, Boris A. Novak, Lidija Herek, Gašper Stražišar, Dušan Šarotar in Robert Waltl.

Člani žirije so individualno predhodno pregledali poslane prispevke. Skupaj so si še enkrat ogledali posnetek filma in rapersko pesem ter konstruktivistične pesmi, ki so prispele v obliki plakatov.

Žirija je bila navdušena nad kvaliteto in raznovrstnostjo prispelih prispevkov, manj pa nad kvantiteto, zato upa, da bo iniciativa v prihodnosti deležna večje pozornosti pri predstavnikih na šolah.

Najprej žirija predlaga, da se podeli priznanje za izjemno angažiranost mentorjem.

Nagrada je gledališki abonma Mini teatra za sezono 201672017, podelila jo bosta gospod Gašper Stražišar in gospa Metka Golec.
Priznanje je bilo podeljeno:
Bernardi Avsenik in Alenki Fajfar Gnezda z osnovne šole Bičevje
Zvonku Simeuniču z osnovne šole Trebnje
Nataliji Veselič Martinjek z osnovne šole Livada

Žirija je podelila dve enakovredni nagradi

Aleksu Devetaku (Primerjalna književnost FF LJ) in Manci Rajnar (7. razred OŠ Trebnje)

- Pesem Alexa Devetaka Pulover je odlično zgrajena in z gradacijo odsekanih verzov doseže dramatično in čustveno presunljiv učinek. Pomembna je tudi, ker daje glas deklici, dvojni žrtvi, ki je v vojnih razmerah dvakratno šibka – kot otrok in kot ženska.
- Zgodba Mance Rajnar Ali lahko jočeš od žalosti, če si srečen preseneča z nenavadno zrelostjo, saj je osnovnošolki uspelo zgraditi in razviti tragično zgodbo s psihološko poglobljenimi liki in vpogledom v kompleksnost medčloveških družbenih odnosov ter s prepričljivim tonom, ki omogoča identifikacijo bralcem.

Žirija podeljuje nagrado tudi Lani Kolar (Waldorfska gimnazija, Ljubljana).
- Izdelek Lane Kolar je svojevrsten kolaž časopisnih izrezkov in likovne podobe, ki s svojo dokumentarnostjo ustvarja večplastno podobo naše recepcije begunske tragedije. S središčno podobo nasilnega zatiskanja ust izraža etično zadevo, naj spregovorijo žrtve same. Lana uporablja tehniko avantgardistično vizualne poezije za sporočilo, ki je nadvse aktualno in boleče.

Posebno priznanje pa izreka literarna žirija tudi avtorski skupini raperske pesmi Stereotipi z osnovne šole Bičevje. Njihovo pesem bomo slišali ob zaključku današnjega dogodka.

Likovne nagrade

Likovna komisija je delovala v sestavi Toni Soprano, Ciril Horjak, Miha Horvat, Taniwal Taniwal, Lidija Herek in Robert Waltl.

Nagrajenci

1. Zaprto srce Nermin Nuhić, 12 let OŠ Livada
2. Čakajoči begunci Laura Veličkov, 13 let OŠ Livada
3. Ujeti begunec Mirnes Biberović, 13 let OŠ Livada
4. Lahko je kdorkoli Fedja Kovič, 14 let

Posebne mini nagrade za likovna dela

1. Vojna Mladen Živanović OŠ Savsko naselje
2. Doma Nelis Kukavica OŠ Savsko naselje
3. Vsi smo prijatelji Zoja Mele OŠ Savsko naselje
4. Posebno nagrado pa prejme tudi 19 učencev 7. razreda Osnovne šole Livada za njihovih 19 linorezov.

Nagrajencem iskreno čestitamo.