Pridružite se nam na novem prijetnem druženju na ulici! Pred nami je Dan križevniškega soseda!

DAN KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA

Četrtek, 23. junij 2016

Od popoldneva (15. ure) pa vse do poznih večernih ur

Lokacija: Križevniška ulica


Nekoč siva ljubljanska ulica je zaživela, oživela in ozelenela. A stavbe in ulice ne zaživijo same od sebe, dušo jim vdahnejo ljudje. Ljudje, ki so se povezali in skupaj ustvarili novo kulturno četrt prestolnice – Križevniško. Pred sedmimi leti se je na Križevniško preselil Mini teater, zagon direktorja Mini teatra, Roberta Waltla, pa se je hitro prenesel tudi na ostale križevniške ustvarjalce in stanovalce.

Zato je edino prav, da ima danes ena najlepših ljubljanskih ulic tudi svoj dan. Dan, ko se bomo na pobudo Mini teatra v sodelovanju restavracijo Shambala, Guuusfrabo v mestu!, ekipo Proxime, Pubom Pod Skalco, glasbenim koordinatorjem Izakom Koširjem, fotografinjo Jeleno Mitrović Radusinović, trgovino z igračami Regakvak, Judovskim kulturnim centrom Ljubljana, Galerijo DLUL, Aleksandro Atanasovski in Zavodom za kiparstvo, Mestnim muzejem Ljubljana, Zoofo, Uredništvom pričesk Robert ter ostalimi Križevniki ponovno (z)družili ter zase, za someščane in turiste pripravili nov nepozaben dan.

Dan križevniškega soseda se bo po zanimivem in raznolikem popoldanskem dogajanju za vse starosti ob 21h zaključil z vrhunskim bluesrock koncertom na križevniškem odru: Earth vs Space. Koncert, ki ga enostavno ne smete zamuditi. Trije od štirih članov prodorne bluesrock glasbene zasedbe Prismojeni profesorji bluesa (kitarist Julijan Erič, bobnar Zlatko Djogič in baskitarist Miha Ribarič) bodo združili moči s saksofonistko Jasno Kmetec in kongoistom Andrejem Tomazinom ter tako zasijali v malo drugačni zvočni podobi, ki sliši na ime Earth vs Space (podpornika koncerta: Pub Pod skalco in Mini teater).


Vstopnine za otvoritev Mini poletja in Dan križevniškega soseda ni.

V primeru slabega vremena si pridružujemo pravico do spremembe programa.

Dan križevniškega soseda in trajnostne delavnice Mini poletja potekajo s podporo in sofinanciranjem Turizma Ljubljana.

 

MINI TEATER

Križevniška 1

17.00: USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE (Sezam)

Pod vodstvom Mateje Lukežič iz Sezama bomo ustvarili prav posebna zmaja, ki niti ni tako strašni kot si sam misli. Brez skrbi, njegov ogenj bo mehak in moker . Z malo spretnosti, milnice in naših ust bomo napihali prav poseben ogenj, ki ne peče in bo potovala po zraku.

18.00: LUTKOVNA PREDSTAVA JURČEK IN TRIJE RAZBOJNIKI, ki bo obenem tudi OTVORITEV 18. FESTIVALA MINI POLETJE

Partizansko lutkovno gledališče zagotovo ni bilo osamljen primer uporabe lutke v propagandne namene v času 2. svetovne vojne, vsekakor pa je nastalo kot dedič entuziazma sokolskih lutkarjev in prispevalo opazen delček h kulturi slovenskih partizanov, delček obsijan z optimizmom in humorjem, ki sta bila v tistem času pomembna kot kruh. Na osvobojenem ozemlju so ob Slovenskem narodnem gledališču, ki je igralo Shakespeara, Molièra in Čehova, v iskrivem kabaretnem programu nastopale tudi marionete in smešile slabosti sovražnika. S parodijo Jurček in trije razbojniki, igre za marionete v štirih dejanjih, iz katere je vela vesela slutnja skorajšnjega konca krvave vojne, pa niso navduševale le po bojiščih, temveč še v prvih mesecih svobode.

Alenka Gerlovič

Režiser Robert Waltl

Igrajo: Vesna Vončina, Tadej Pišek, Tines Špik, Marko Ujc

40'

5+

Lutkovna predstava

Jezik: slovenščina

OTVORITEV 18. FESTIVALA MINI POLETJE

Mini teater ne počiva niti poleti! Zato  letos organizira že 18. Mini poletje, mednarodni festival Mini teatra za otroke, ki bo vse od 23. junija do 28. avgusta 2016 poskrbel za nova nepozabna meseca odličnih predstav in ustvarjalnih delavnic.

Prvi del festivala bo tradicionalno v znamenju izbranih predstav Mini teatra (Jurček in trije razbojniki, Kakčeve dogodivščine (Zgodba o kakcu), Majhne zgodbe o ljubezni in Zlatolaska), sledijo ustvarjalni konci tedna z delavnicami Sezam-a, v drugem delu pa bodo Ljubljano obiskala gledališča iz Rusije (Teatrol teater, Moskva), Velike Britanije (Garlic Theatre), Črne Gore (Gradsko pozorište Podgorica/Lutkarka scena za djecu) in Srbije (Pozorište mladih, Novi Sad).

JUDOVSKI KULTURNI CENTER LJUBLJANA

Križevniška 3

Na Dan križevniškega soseda v svoje prostore vabi tudi Judovski kulturni center Ljubljana, kjer bodo na ogled Muzej JKCL, Knjižnica JKCL in razstava To ni otroška igra: Otroci med holokavstom.

ZOOFA

Breg  12

18.30 do 21.00: OTVORITEV RAZSTAVE T-SHIRT: LJUBLJANA MOJE MESTO ZOOFA. V trgovini Zoofa na Bregu 12 vas čaka povsem nova kolekcija T-shirtov na temo Ljubljana moje mesto in otvoritev prodajne razstave po enotnih cenah.

ALEKSANDRA ATANASOVSKI IN GALERIJA ZAVODA ZA KIPARSTVO

Križevniška  2

Od 11h do 20h: PRODAJNA RAZSTAVA DEL ALEKSANDRE ATANASOVSKI (sodobnega umetniškega nakita), s projekcijami portretov v prostorih Galerije Zavoda za kiparstvo na Križevniški 2. V ateljeju pa bo na ogled tudi stalna razstava.

 

MESTNI MUZEJ LJUBLJANA - GALERIJA VŽIGALICA

Trg francoske revolucije 7

Ob 19.00: ODPRTJE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE JOŽETA SUHADOLNIKA v Galeriji Vžigalica (Trg francoske revolucije 7)

 

GUUUSFRABA V MESTU!

Križevniška 5

Od 15h: BEGICE PARTY&OSREČAJANKA.Za vsa naročila begic za odrasle in otroke bo na DKS Luškarna priznala 20% popust, Osrečevalnica pa bo vsakemu obiskovalcu podarila en brezplačen odgovor iz Osho Zen Tarot kart na njihovo vprašanje po izbiri. Stregli bomo čaj (topel ali mrzel) in čajne piškote.

Od 19h - 21h (do začetka koncerta): v prostorih Guuusfrabe bo potekal tudi KNJIŽNI VEČER, na katerem bomo prebirali zgodbe za otroke iz knjige Buda za lahko noč in po želji tudi modrosti iz ostalih knjig založbe Primus za osebno in duhovno rast.

 

SHAMBALA

Križevniška 12

18:00: BREZPLAČNA SUSHI DELAVNICA S TAEKO (obvezna prijava na: rezervacije@shambala.si)

Od 20h dalje: SHAMBALA NA ULICI (menu: Tajski curry,Marinirani Black Tiger gamberi na žaru

PopUp Sushi by Shambala)

 

FOTOGRAFSKI RAZSTAVI ODSEVI IN KRIŽEVNIŠKA

Križevniška 6

Od 20h dalje: Mini razstava fotografij Odsevi in Križevniška Jelene Radusinovic z mini pogostitvijo v prehodu Križevniške 6.

 

GALERIJA DLUL

Breg 22

Ob 19h: ODPRTJE RAZSTAVE ČLOVEK PROTI NARAVI Taja Ivančič, Paride di Stefano, Klemen Kavčič (Galerija DLUL; Breg 22)

Paride Di Stefano, Taja Ivančič in Klemen Kavčič, ki se skupaj predstavljajo v Galeriji društva likovnih umetnikov Ljubljana, v likovna sporočila vsak po svoje vključujejo figuro. Vsi trije ustvarjalci pa v polni meri izkoriščajo prav barvo, to najmočnejše slikarsko orodje.

 

EKIPA PROXIME IN PROJEKT NEXTO

Križevniška 10

Od 17h - 18h: Predstavitev projekta Nexto (www.nexto.io), mobilnega vodnika po kulturnih doživetjih, ki bo obiskovalce Križevniške vodil po znameniti ulici in jim nudil pestre vsebine o njeni zgodovini in sedanjih sosedih.

Interaktivni studio Proxima je mlada ekipa ustvarjalcev digitalnih produktov, ki se ukvarja z razvojem inovativnih programskih in strojnih rešitev. Od spletnih marketinški kampanj, mobilnih iger do spletnih orodij za podjetja, vodilo ekipe je vedno drznost, kreativnost in medsebojna kolaboracija.
 

REGA KVAK

Križevniška 5

Od 15h do 18h: Trgovina Rega Kvak bo na Križevniški ulici tudi letos organizirala Lego igralnico, kjer se bodo lahko vasi najmlajši poigrali z lego kockami in sestavili zanimive kreacije. Trgovino Rega Kvak najdete nedaleč stran na Slovenski cesti 17, kjer ponujajo pestro izbiro lesenih didaktičnih igrač in celoten Lego program.

 

SVET V GLAVO UREDNIŠTVA PRIČESK ROBERT

Križevniška 4

Do 21h: Robert, uredništvo, je nastalo, ker Robert, frizer, striže tako, da polni misli, pa tudi krajša, lepša, neguje, oblikuje lase. Robert ti vrže svet v in na glavo. Trima brke in uredi brado. Če bi radi imeli pod kontrolo vse, kar ima Robert, pridite na obisk na njihov POLETNI ODER na dan Križevniškega soseda. Na voljo vam bo vse do 21h in mogoče še malo čez.

 

VRHUNSKI BLUESROCK KONCERT NA KRIŽEVNIŠKEM ODRU: EARTH VS SPACE

21.00: Koncert, ki ga enostavno ne smete zamuditi. Samo na Križevniški: ulica, zrak, medsosedski duh in blues. Trije od štirih članov skupine Prismojeni profesorji bluesa bodo na Dnevu Križevniškega soseda nastopili v razširjeni zasedbi Earth vs Space.

Trije od štirih članov prodorne bluesrock glasbene zasedbe Prismojeni profesorji bluesa (kitarist Julijan Erič, bobnar Zlatko Djogič in baskitarist Miha Ribarič) bodo združili moči s saksofonistko Jasno Kmetec in kongoistom Andrejem Tomazinom ter tako zasijali v malo drugačni zvočni podobi, ki sliši na ime EARTH VS SPACE.

Gre za eksperimentalno bluesrock zasedbo, ki išče navdih v glasbi Jimija Hendrixa in starih legend bluesa. Earth vs Space spodbujajo improvizacijo in oživljajo Hendrixv duh ter ga na novo osmišljajo. Napovedujejo ekstatično stanje in divji ritem.

Program glasbenega odra ureja rezident Križevniške Izak Košir.

Podpornika koncerta: Pub Pod skalco  in Mini teater

 

PUB POD SKALCO

Gosposka 19

Ves dan: Pub Pod skalco, ki bo skupaj z Mini teatrom omogočil večerni koncert, bo ves dan nudil svojo redno ponudb, po posebni akciji pa si boste lahko privoščili tudi koktail.

 

LJUBLJANSKE MLEKARNE

Križevniška ulica

Ljubljanske mlekarne bodo poskrbele, da se bomo na Dnevu križevniškega soseda tudi sladkali. Poletne temperature so že tukaj in sladoledne lučke bodo še kako dobrodošle.

 

NAGRADNA IGRA

Na Dan Križevniškega soseda bo potekala tudi nagradna igra s privlačnimi nagradami, ki jih bodo prispevali sodelujoči Križevniki.