“Slovenske” Grenke solze Petre von Kant na gostovanju v Franciji

Predstava z izjemnimi igralkami Heleno Peršuh, Mileno Zupančič, Vesno Vončina, Urško Taufer, Medeo Novak in Arna Hadžialjević, ki je nastala v produkciji Mini teatra in koprodukciji s SNG Nova Gorica in z Mestnim gledališčem Ptuj, gostuje s petimi ponovitvami v rednem program nacionalnega gledališča v Orleansu

Z velikim ponosom najavljamo veliko gostovanje v Franciji, saj se še ni zgodilo, da bi slovenska predstava bila del rednega programa enega francoskih nacionalnih gledališč. Od 6.–10. decembra 2016 bo predstava petkrat odigrana pred francosko publiko v Centre Dramatique National Orléans.

Predstava Grenke solze Petre von Kant, ki je nastala v režiji Arthurja Nauzyciela, je bila povabljena v redni program sezone 2016/2017 in bo v naslednjih dneh na gostovanju v francoskem narodnem gledališču v Orlénsu.
V tem tednu (od 6. do 10. decembra) nas čaka kar pet ponovitev v Centre Dramatique National Orléans, enem gledaliških centrov v Franciji, ki so se začeli formirati takoj po drugi svetovni vojni z namenom utemeljevanja in širjenja ideje, da mora biti misija umetnosti, kulture in gledališča ponujati kvalitetna in vsem dostopna umetniška doživetja.
Vodenje teh centrov prevzemajo različni gledališki režiserji, ki vsak s svojim izvirnim izrazom zastavijo umetniški projekt in razvoj za obdobje svojih mandatov.

Centre Dramatique National Orlénas je nastal leta 1992 in je zamenjal tri umetniške direktorje. Tretji izmed njih je prav režiser predstave Grenke solze Petre von Kant Arthur Nauzyciel, ki vodi CDN Orléans že od leta 2007, zadnji mandat pa se mu izteče ob koncu tega leta, k obo nadaljeval kot umetniški direktor narodnega gledališča v Rennesu. V skoraj desetih letih na vodilnem mestu, je Nauzyciel v CDN Orléans ustvaril lepo število predstav in k sodelovanju povabil mnogo tujih umetnikov in gledaliških ustanov.
Med plodnimi mednarodnimi sodelovanji je tudi prvo sodelovanje s slovenskimi gledališči – z Mini teatrom v koprodukciji s SNG Nova Gorica in z Mestnim gledališčem Ptuj – in to v predstavi Grenke solze Petre von Kant. Nauzyciela sta v Slovenijo povabila Ivica Buljan in Robert Waltl, po njegovi uspešni predstavitvi na festival Avignon, kjer je bil umetnik v fokusu tega največjega evropskega gledališkega festivala.

Režiser Arthur Nauzyciel je eden izmed najbolj znanih francoskih režiserjev, ki s svojimi predstavami gostuje po celem svetu. Po študiju likovne umetnosti in filma se je vpisal na šolo Theatre National de Chaliot, ki jo je vodil znameniti francoski režiser Antoine Vitez. Svojo kariero je začel najprej kot igralec, nato kot režiser s zelo uspešnima predstavama »Namišljeni bolnik« po besedilu Molièra in "Srečni dnevi"  po besedilu Becketta v znamenitem gledališču  Odéon-Théâtre de l’Europe iz Pariza.
Z režijo predstave Grenke solze Petre von Kant pa se je prvič predstavil v Sloveniji in tudi v tem delu Evrope.

Slovensko-francoska naveza se je v Mini teatru že večkrat izkazala za uspešno in tudi tokrat je nastala predstava, ki je gledalce navdušila in jih še navdušuje. Kritiki so po premieri predstavo opisali kot zgoščeno in močno, pohvalili pa so vse vidike gledališkega ustvarjanja, tako igro ko režijo, besedilo in govor, in tudi scenografijo in kostume.

Pred gostovanjem v Franciji smo se z Grenkimi solzami Petre von Kant uspešno predstavili publiki v SNG Maribor in prepričani smo, da bo predstava navdušila tudi francoske gledalce.

S spoštovanjem,

Robert Waltl, direktor

Rainer Werner Fassbinder

Grenke solze Petre von Kant

Naslov izvirnika:
Die bitteren Tränen der Petra von Kant (1972)

Režiser:
Arthur Nauzyciel

Prevajalec:
Lado Kralj

Igrajo:
Helena Peršuh, Milena Zupančič, Vesna Vončina, Urška Taufer, Medea Novak in Arna Hadžialjević

Scenograf:
Riccardo Hernandez

Oblikovalec luči:
Scott Zielinski

Kostumograf:
Gaspard Yurkievich

Oblikovanje maske:
Empera

Oblikovalec zvoka:
Beno Gec

Lektorica:
Laura Brataševec

Asistent režiserja:
Juš A. Zidar

Asistent scenografa:
Tine Tribušon

Koprodukcija:
Mini teater, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Mestno gledališče Ptuj

S podporo Francoskega inštituta v Sloveniji

Premiera v Mini teatru:
27. november 2015

Premiera v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica:
13. in 14. januar 2016

Premiera v Mestnem gledališču Ptuj:
8. januar 2016

Predstava traja 95 min