V Ljubljani nocoj javno prižiganje sveč ob judovskem prazniku hanuka

Na šesti večer judovskega praznika hanuka bodo nocoj v prestolnici javno prižgali svečke na posebnem svečniku imenovanem hanukija.

Prireditev, ki bo kulturno obarvana, ob 19. uri pripravlja Judovski kulturni center na Križevniški ulici, na njej bo blagoslove izrekel tudi rabin Ariel Haddad iz Trsta. V programu bodo sodelovali Godba na pihala Vevče, dramska igralka Polona Vetrih in glasbenika dr. Janez Premk in Eva Premk.

Praznovanje osemdnevnega judovskega praznika luči - hanuke so Judje po vsem svetu začeli 24. decembra po sončnem zahodu. Hanuka obuja spomin na ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem, v času makabejskih vojn. Po legendi je v zalogah ostalo le za en dan oljčnega olja, ki je nujno potrebno za opravljanje bogoslužja v templju. A olje je zadostovalo za vseh osem dni, tako da so lahko priskrbeli nove zaloge, kar so Judje razumeli kot čudež.

V spomin na zgodovinske dogodke tako Judje v času hanuke prižigajo svečke na posebnem svečniku, imenovanem hanukija, ki ima osem sveč in eno pomožno, s katero prižigajo druge sveče. Prvi večer praznika prižgejo prvo svečo, nato pa vsak večer po eno dodatno, medtem pa izgovarjajo blagoslove.

V Ljubljani bodo danes tako kot že zadnjih deset let pripravili javno prižiganje svečk na hanukiji. Prireditev zadnjih pet let pripravljata Judovski kulturni center Ljubljana in Mini teater ob podpori Veleposlaništva Izrael.

Na prireditvi poleg vernikov pričakujemo kulturnike, politike, veleposlanike in predstavnike tujih ambasad ter voditelje in predstavnike drugih religij ter prijatelje Judovskega kulturnega centra. Praznovanja se bodo med drugim udeležili ljubljanski nadškof in metropolit dr. Zore, protestanski škog mag. Filo, ljubljanski imam Senad Karišik in muftijev svetovalec Haris Muratagic, minister za kulturo Tone Peršak, državna seketarka Darja Bavdaž Kuret, vodja kabineta predsednika Republike dr. Brglezova, več veleposlanikov in predstavniki tujih ambasad, direktorji kulturnih ustanov, predstavniki mesta Ljubljana.

Med prižigalci letošnjih svečk bo letos tudi kapetan nogometnega kluba Maribor Marcos Tavares.

Hanuka je priljubljen praznik, tudi med Judi v Sloveniji, zadnjih 5 let se na dogodku na Križevniški ulici zbere več sto ljudi.

Praznik sicer zaznamuje ocvrta hrana, pripravljena na olivnem olju, ki je simbolično povezano s praznikom. Simbol hanuke so gotovo krofi polnjeni z jagodno ali kakšno drugo marmelado. Prav tako pa je za hanuko značilno medsebojno obdarovanje, pozornost v tem času posvetijo tudi socialno šibkejšim. Hanuka se vsako leto prične 25. kisleva po hebrejskemu koledarju, ki letos šteje 5777. leto. To po gregorijanskemu koledarju pade na konec novembra ali na december.

 

Robert Waltl, direktor JKC