Eter nad Berlinom - gostovanje izjemne gledališke predstave iz Berlina in Zagreba - ne zamudite

VLJUDNO VABLJENI V MINI TEATER NA IZJEMEN DOGODEK V PETEK, 3. 3. OB 20h

O predstavi

GOSTOVANJE PREDSTAVE V PRODUKCIJI Multimedijalne kolibe (Zagreb) in Mare Nedelcu (Berlin).

ETER NAD BERLINOM prenaša radijski medij na oder in prikazuje navdušenje, misterij, a tudi kritiko ob rojstvu  novega medija. Film v glavah, prestavljen v gledališče, je pogojen s tesnim sodelovanjem  8 igralcev, glasbenikov in tonskih mojstrov iz Berlina ter Zagreba. Vsak med njimi nosi s seboj svoje lokalne zgodbe iz preteklega razvoja radijskega medija; legende, sanje in dvome o rojstvu novega medija pred devetdesetimi leti.

V radijski igri Zvonimira Bajsića »Ad Libitum« (1973) si babica iz oddaljene vasi želi, da bi prišli ljudje, ki nastopajo v radijski igri, k njej na večerjo v njeno kuhinjo. V predstavi ETER NAD BERLINOM ji bomo to željo izpolnili.

 

Nastopajo: Artemis Chalkidou, Andreas Nickl, Fabian Kuehlein-Zelger, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Ljubica Letinić, Matija Antolić, Ivor Plužarić und Pavlica Bajsić Brazzoduro

Režiserka in dramaturginja: Pavlica Bajsić Brazzoduro

asistent: Fabian Kuehlein-Zelger

Prevajalci: Fabian Kuehlein-Zelger, Irena&Benno Meyer-Wehlack, Amely Denk

Oblikovalec glasbe in zvoka: Dino Brazzoduro

Oblikovalec luči: Marino Frankola

Grafična oblikovalka: Klasja Habjan

Oblikovalec vizualnosti: Dalibor Barić

Oblikovalka dodatnih zvokov: Rundfunk Archiv, Ljubica Letinić

Oblikovalec giba: Aleksandar Acev

Produkcija: Multimedijalna koliba (Zagreb) in Mara Nedelcu (Berlin)

Premiera: 18.2. 2016, Ballhaus Ost, Berlin

O avtorici

Pavlica Bajsić Bazzaduro živi v Zagrebu in Berlinu, je avtorica, dramaturginja in režiserka. Je soustanoviteljica Multimedialne Kolibe, umetniške skupine iz Zagreba, ki raziskuje srečanje radijskih valov z gledališčem. Organizira radijske delavnice za otroke in študente in je skrbnik Festivala radiofonih predstav Escape Plan v Zagrebu. V svoji gledališki produkciji  leta 2013 RADIJSKA IGRA – mala igra za poslušanje (in gledanje) je z desetimi igralci, glasbeniki in pisatelji postavila v središče dogajanja radio kot umetniški medij. Osnovna ideja je bila v tem, da razbije meje radijskega studia in razvije na gledališkem odru posebno kvaliteto, doda novega nevidnega partnerja:  zvok.  Osnova tema so šumi kot izrazno sredstvo, kot napetost, kot  atmosfera, kot sredstvo za izražanje čustev. RADIJSKO IGRO so z navdušenjem sprejeli  tako kritiki kot občinstvo in jo še vedno znova igrajo.

ETER NAD BERLINOM pa je njena prva gledališka predstava v Nemčiji.

 

„ Že iz časa grške Antike dihajo bogovi eter, kakor dihajo ljudje zrak.“

Nerojen otrok posluša radio v materinem telesu. Materina koža, kosti, meso in tekočine tvorijo membrano, ki prenaša šume zunanjega sveta v notranjost. Ti šumi, ki so odrezani od svojega izvora, omogočajo otroku slutnjo misterija, v katerega bo odpotoval.

Pravijo: Kadar umremo je zadnji čut, ki ga izgubimo, prav sluh. Medtem ko okoli sebe še slišimo zvoke, slišimo jih kot v radiju, medtem izginevamo.

Pravijo: Mnogo bolje slišimo kot zajci.

Pravijo: Slišimo tudi v spanju. V primeru, da izbruhne vojna ali požar, nam uho reši življenje.

Pitagora je izobraževal svoje učence pet let tako, da je stal za zaveso. Kino v glavi za filozofa.

In kljub temu smo pozorni do svojega ušesa zgolj toliko kot do neželjenega otroka. Je tu, a bodimo pošteni, ne vemo, kaj bi z njim počeli. 

 

Nakup vstopnic je mogoč tukaj

Nakup vstopnic je mogoč tudi:
- v Mini teatru na Križevniški 1 (vsak delovnik med 10. in 15. uro)
- na Petrolovih črpalkah
- na informacijski točki Ljubljanskega gradu.