Festival Hiša strpnosti – samo še nekaj dni do začetka

Vljudno vabljeni na Festival Hiša strpnosti 2017, ki bo potekal od 26. marca do 1. aprila. Vsebinsko predstavitev letošnjega festivala najdete spodaj, celoten program z opisi vseh dogodkov pa je že objavljen na naši spletni strani in tudi v sporedu. Veselimo se vaše družbe! Festival Hiša strpnosti v Ljubljani.

Z umetnostjo proti nestrpnosti in diskriminaciji

Letošnji Festival Hiša strpnosti v organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana bo potekal med 26. marcem in 1. aprilom 2017. V  celoti se bo odvijal v Mini teatru na Križevniški ulici v Ljubljani, z izjemo filma in koncerta, ki bosta 29. marca zvečer na Ljubljanskem gradu.

Zamisel o festivalu se je razvila iz sodelovanja z nosilcem projekta Festival tolerancije (Festival strpnosti) iz Zagreba, ki se je kot festival judovskega filma začel leta 2007. Njegov namen je bilo izobraževanje o holokavstu, da bi tovrstne strahote pravočasno preprečili in se ne bi nikoli več ponovile. V Ljubljani je Festival strpnosti prvič potekal leta 2015. Selektor prve in druge ljubljanske izdaje festivala je bil Branko Lustig, preživeli taboriščnik in priznani filmski producent ter dobitnik dveh oskarjev. Letos je vlogo selektorja prevzel dr. Frank Stern, univerzitetni profesor in strokovnjak s področja filma in judaizma.

Ljubljanski Festival Hiša strpnosti postaja pomemben kulturni dogodek, ki s številnimi filmskimi projekcijami, izobraževalnimi jutri, pogovori, koncerti in razstavami širi idejo o strpnosti in pomenu spoštovanja, tako medsebojnega kot spoštovanja različnosti. S skrbno izbranim umetniškim programom opozarja na probleme sodobne družbe in spodbuja k razmišljanju ter razpravam o strpnosti, izključevanju in sovraštvu do marginaliziranih skupin. Filmi, ki bodo na sporedu letošnjega Festivala Hiša strpnosti, so prejeli številna priznanja na najpomembnejših svetovnih festivalih ali so bili nominirani za najuglednejše nagrade.

Izobraževalna jutra za mlade

Najpomembnejši del festivala je izobraževalni program za mlade; gre za izobraževalna jutra, ki odlične filme povezujejo z različnimi predavanji, ter za srečanja s preživelimi iz druge svetovne vojne. Namenjena so učencem višjih razredov osnovne šole, dijakom in študentom. S prepletom umetnosti in izobraževalnega dela se bodo letošnja izobraževalna jutra posvetila tematiki holokavsta, človekovih pravic in simbolom sovraštva, s katerimi se vsak dan srečujemo. Tako bomo med drugim organizirali predavanje Branka Lustiga o holokavstu in njegovi osebni izkušnji s taboriščem Auschwitz ter predavanje svetovno znanega oblikovalca Mirka Ilića. Naslov njegovega predavanja bo Simboli sovraštva, tema pa neonacistična ikonografija v javnem prostoru oziromalokalni odnos do utišanja javnosti pri opažanju in zaznavanju sovražnih simbolov in grafičnega sovražnega govora neonacističnih skupin, ki se v zadnjem času krepijo in postajajo vedno bolj nasilne. Državljane bi radi spodbudili, da se odzovejo na sovražni govor v svoji okolici ter o tem ozaveščajo mlade.

Bogat izbor igranih in dokumentarnih filmov

Glavni umetniški del festivala predstavlja filmski program, ki letos obsega devetnajst igranih, dokumentarnih in kratkih filmov z vsega sveta. Festival se bo začel s premiero in filmsko retrospektivo slavnega izraelskega režiserja Avija Nesherja. Njegov novi in na že mnogih festivalih nagrajeni film V prejšnjem življenju prikazuje sestri, ki raziskujeta družinske skrivnosti v Izraelu, Nemčiji in na Poljskem. Med filmi, ki so prejeli nagrade na različnih festivalih, velja posebej izpostaviti nominiranca za oskarja Odprto morje, katerega osrednja zgodba so človekove  pravice in migracije danes. Na ogled bo tudi novi izraelski film 90-minutna vojna,mešanica političnega realizma, domišljije, nogometa in komedije, film, v katerem izraelsko in palestinsko nogometno moštvo odločata o prihodnosti države.

Dokumentarna razstava fotografij in razstava uličnih plakatov

Del festivala bosta letos tudi dve razstavi. Fotografska razstava Šanghajski geto ponuja – skozi objektiv Arthurja Rothsteina – vpogled v življenje judovskih beguncev, ki so svoja življenja reševali tako, da so pobegnili na Kitajsko. Velika razstava uličnih plakatov o strpnosti avtorja in pobudnika Mirka Ilića pa je izjemen oblikovalski podvig, saj je pri ustvarjanju plakatov sodelovalo triindvajset svetovno znanih oblikovalcev, med drugimi znameniti Milton Glaser, avtor logotipa I <3 (love) New York. Plakati bodo med festivalom razstavljeni na Trgu francoske revolucije.

V sklopu festivala bo na sporedu tudi najnovejša gledališka predstava Mini teatra in Prešernovega gledališča Kranj Judovski pes (avtor besedila Asher Karvitz, režiser Yonatan Esterkin), po njej pa še predstavitev knjige Bojana Zadravca Vladekova pot v neznano,ki govori o usodi judovske družine iz Murske Sobote. Poleg tega bomo pripravili okroglo mizo, na kateri bomo v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije predstavili publikacijo Okviri za prepoznavanje grozodejstev – priročnik za preprečevanje.

V sredo, 29. marca, se bo dogajanje za en večer preselilo na Ljubljanski grad. Najprej bo na sporedu očarljiv dokumentarni film Pisma iz Bagdada, ki prikazuje pustolovsko življenje vohunke in najmogočnejše ženske v Britanskem imperiju, vplivnejše od Lawrencea Arabskega. Režirali sta ga Sabine Krayenbühl in Zeva Oelbaum, izvršna producentka pa je mecenka festivala Denise Benmosche. Projekciji bo sledil izjemen koncert sefardske glasbe v izvedbi ene najbolj znanih izraelskih pevk Sivan Goldman in vsestranskega glasbenika Ronena Nissana z Dunaja. Izraelsko-avstrijska zasedba Duo Alma bo gotovo eden izmed biserov letošnjega festivala.

Za estetski in poetični vrhunec festivala, ki se bo sklenil v soboto, 1. aprila, bo poskrbela ljubezenska zgodba Eve Neymann Visoka pesem, ki bo s filmsko umetnostjo, svetlobo, glasbo in vzdušjem očarala gledalce. Projekciji bo v slogu prave judovske zabave, kot jo poznamo iz živahnih judovskih filmov, sledil koncert tradicionalne judovske glasbe klezmer v izvedbi akustične skupine Kontra Kvartet, s katerim se bo veselo zaključil letošnji praznik strpnosti v Ljubljani.

Donatorji, pokrovitelji festivala in ugledni gostje

Letošnjega Festivala Hiša strpnosti se bodo udeležili nekateri ugledni gostje: Branko Lustig, preživeli v holokavstu in dvakratni prejemnik oskarja za filma Schindlerjev seznamin Gladiator; dr. Frank Stern, profesor filmske umetnosti na zgodovinsko-umetniški fakulteti na Dunaju in več univerzah v ZDA in Izraelu; Annie Segan, avtorica razstave Šanghajski geto; Zeva Oelbaum in Sabina Krayenbühl, režiserki filma Pisma iz Bagdada; Mirko Ilić, grafični oblikovalec, ilustrator in predavatelj, ki je oblikoval logotip in drugo gradivo za naš festival; Denise Benmosche, producentka filma Pisma iz Bagdada in glavna donatorka Festivala Hiša strpnosti v Ljubljani; Michael Pfeiffenberger, režiser filma Puščavski otroci. Gostje, ki jih prav tako pričakujemo na dogodkih letošnjega festivala, so še pisatelj Boris Pahor, diplomat dr. Anton Vratuša ter številni slovenski zgodovinarji in raziskovalci.

Festival poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, projekte pa podpirajo tudi Mestna občina Ljubljanain ljubljanski župan Zoran Janković ter Ministrstvo za zunanje zadeve, veleposlaništva tujih držav v Sloveniji, številni donatorji, podporniki in sponzorji.

Vse predstave v okviru festivala so brezplačne, vstopnice si lahko zagotovite pri blagajni Mini teatra. Število sedežev je omejeno.