Gostujoča predstava iz Beograda: Sarah Kane, Skomine

Vljudno vabljeni na gostujočo predstavo Skomine. Iz Beograda v Mini teater prihajajo ustvarjalci iz Reflektor teatra. Predstava bo na sporedu v soboto, 22. 4. 2017, ob 20h.

Veseli vas bomo!

 

SKOMINE
Po skominah Sarah Kane in delu Sarah Kane


Gledališka predstava »Skomine« je bila narejena kot neposredni odgovor na potrebo. Potrebo avtorja. Potrebo po skupnosti. Potrebo po gledališču. Vsebina predstave je bila ustvarjena s preurejanjem in prerazporejanjem izvornega besedila, avtorji predstave pa so na odru, pred vami in delijo svoje zgodbe: poetične, izpovedne in osebne, nanašajo se na dramo »Skomine« pa tudi na druga dela Sarah Kane in na njeno biografijo.

Koncept in režija: Vojislav Arsić
Umetniško svetovanje: Milena Bogavac
So-avtorji in igralci: Djordje Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović in Uroš Novović
Montaža zvoka in avtorka glasba: Ivan Mirković Bambi (Marko Nastić - Ljubav)
Produkcija: Maja Josić, Jovana Janjić in Aneta Goranović
Stiki z javnostmi in protokol: Marina Ugrinić in Aleksandra Babić
Oblikovanje: Sanja Drakulić
Predtisk: Marko Zuber
Fotografija: Jelena Janković
Video: Ivan Stojiljković
Tonski in lučni tehnik: Slobodan Lazarević

Zahvaljujemo se Vlatku Iliću in Borutu Šeparoviću za prevod izvornega besedila Sarah Kane »Crave« iz angleščine v naš jezik. Zahvaljujemo se tudi Marku Berkešu za navdihujoče pogovore o izgledu scene.

Produkcija: KC Grad, Centar E8 in  KPGT
Podpora: FOUR DOTS, Eurofoam
Tehnična podpora: Production Pool

 

O Sarah Kane

Sarah Kane, sodobna angleška dramatičarka, je umrla po dveh zaporednih poskusih samomora, stara komaj 28 let. Njene drame so pričajo o človeški duhovni izpraznjenosti, govorijo o tragediji empatije v kapitalističnem svetu in o izprijenih vrednotah, ki nas jih uči sistem. Biografija Sarah Kane spominja na tragična življenja rock zvezdnikov. V 28 letih življenje je napisala pet dram, zaradi katerih so jo najprej napadali in žalili, kasneje pa so jo uvrstili med najpomembnejše avtorje s konca 20. stoletja. Za označevanje njenega gledališkega dela se uporabljajo vzdevki kot so: brutalnost, strašljivo do konca, ekstremna čustva … Pisci njene biografije pravijo, da nikoli ni postala pesnica, gledalci pa prepoznavajo poetičnost njenih dram. Čeprav njene igre predstavljajo preboj v sodobnem gledališču, javnost pogosto bolj zanima njeno osebno življenje razočaranj, depresije in samomora, kot pa dušna anarhija, o kateri je pisala.

Medtem ko razkriva medijsko senzacionalnost v gledališču, Sarah Kane govori o vsakdanjem, pustem moškem, ki ga vzburja samo smrt. Sarah Kane o tem piše avtentično, v slogu Shakespearja, in tako v občinstvu zbuja težko dosegljivo stanje katarze. Drama »Skomine« je bila prvič uprizorjena leta 1988 v Edinburgu. Na začetku je bilo besedilo predstavljeno po avtoričinim psevdonimom Marie Kelvedon. Sarah Kane je psevdonim uporabila, da bi se izognila vplivu svojega slovesa nasilja iz prejšnjih dram.