Režiser, dramaturg, scenograf, kostumograf, prevajalec in izbor glasbe:
Peter Srpčič

Asistent režiserja in lektor:
Simon Šerbinek

Avtor videa:
Mito Gegič

Mojster fotografije in snemalec:
Stanč Zebec

Igralka na video posnetkih:
Urška Centa

Igra:
Gorazd Jakomini

Posebna zahvala:
Mateji Benedeti in Belindi Radulovič, avtoricama kostumov na posnetku, ustvarjenih za predstavi Žabe in Michael Kohlhaas, obe v produkciji MG Ptuj.

Koprodukcija:
Mini teater in Mestno gledališče Ptuj

Premiera:
25. 9. 2018

O predstavi

O svoji monokomediji je avtor zapisal: »Božiček je igra za enega igralca. Igra le eno osebo in se nič ne pretvarja. Samo pove nam zgodbo. In po moje je to vsa umetnost. Kadar se dva ali več igralcev pogovarjajo na odru, se nam ni težko pretvarjati, da v bistvu niso v gledališču. Če so dobri, potem so lahko kjerkoli ... Nekje na gori, na nogometni tekmi, pod morjem, kjerkoli. Ampak ko en igralec nagovarja publiko, imamo pred seboj vodiča. Razlaga nam stvari, ki so izven gledališča, ne da bi jih hotel poustvariti na odru. Gledališče je samo prostor, kjer se srečamo. In če je dobro, nas samo spomni, da smo v gledališču in da smo radi tu. In to je vsa umetnost, saj se z igralcem spajdašimo na zelo neposreden način. Še posebej, če imamo pred seboj zelo znanega igralca, ki se na majhnem odru pretvarja, da je nekdo drug ...

»Božič je lahko za večino nas zelo delaven. S prijatelji se srečujemo ob večerih po pubih. To lahko postane kot delo, kot da je to tvoja bizarna zaposlitev. V to je vključeno tudi spoznavanje kopice novih ljudi. Prijateljev od prijateljev. Včasih zna to biti prijetno, včasih pa prav mučno. Lanski božič sem se odločil prebijati led tako, da sem vsakemu novemu znancu povedal debelo laž. In to je to…« ( Conor McPherson)

O avtorju

Conor McPherson je eden najboljših sodobnih irskih dramatikov in režiserjev, ki je za svoja dela prejel številne nagrade in priznanja. Njegovo pisanje odlikujejo izjemna karakterizacija, živost likov ter jasen, sugestiven in duhovit tok pripovedi.