DAN KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA in otvoritev 19. festivala MINI POLETJE

Mini teater ne počiva niti poleti! Zato  letos organizira že 19. festival Mini poletje, mednarodni festival Mini teatra za otroke, ki bo v Mini teatru na Križevniški 1 vse od 22. junija do 27. avgusta 2017, ko bo Mini teater pričaral čudovito lutkovno poletje in poskrbel za nova nepozabna meseca odličnih predstav in ustvarjalnih delavnic.

Želja snovalcev prenesti energijo življenja in gledališča na ulico, se torej uresničuje. Ker se dogajanje najbolj razmahne poleti, pa bomo z otvoritvijo Mini poletja združili tudi Dan Križevniškega soseda.

V četrtek, 22. junija 2017, vas torej vabimo na otvoritev 19. mednarodnega festivala za otroke Mini poletje in na druženje na Križevniški ulici ob Dnevu križevniškega soseda.

Dan križevniškega soseda

Stavbe in ulice ne zaživijo same od sebe, dušo jim vdahnejo ljudje, ki so se povezali in skupaj ustvarili novo kulturno četrt prestolnice – KRIŽEVNIŠKO! Zato ji vsako leto posvetimo dan, ko se njeni stanovalci, ustvarjalci, sprehajalci in obiskovalci (z)družijo ter zase, za someščane in obiskovalce mesta pripravijo nepozaben dan – DAN KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA.

»Z Dnevom križevniškega soseda želimo Ljubljančane zvabiti na ulico, da se družijo in so ponosni na izročilo Križevniške. Da skupaj odkrivamo vse skrite kotičke, ki jih ponuja Križevniška z okolico. Poskrbeti želimo, da se življenje in kultura ne umakneta z ulice.« Robert Waltl

Dan križevniškega soseda, 22. junij 2017

Nekoč siva ljubljanska ulica je že nekaj let zelena in zelo živahna, ena najlepših ljubljanskih ulic.

Ponosni smo, da fotografije naše ulice krožijo po svetovnem spletu in v publikacijah, kjer so skupaj s fotografijami največjih znamenitosti Slovenije kot so Bled, Piran in Postojnska jama. Fotografijo naše ulice smo zasledili na več različnih omrežjih, nazadnje celo na spletni strani svetovne prestolnice knjige Melbourne. Veseli nas, da je naš dolgoletni trud za ulico dosegel tak uspeh in da se je ulica vpisala v nepogrešljivo turistično točko našega glavnega mesta Ljubljane. Srce zelene prestolnice. Zgodovina naše ulice, ki jo predstavljamo na klopeh, hiše odete v zelenje in cvetje s svojim šarmom vabijo tuje in domače obiskovalce skozi vse leto. Vendar ne kaže govoriti zgolj o stavbah in ulici, takšno jo naredijo predvsem njeni stanovalci. Dušo ji vdahnejo ljudje. Zato vsako leto vsaj en dan posvetimo slavju, ki ga namenjajo svoji ulici in obiskovalcem, ki vanjo zelo radi zaidejo.

V izjemno bogatem programu ponovno sodelujemo vsi, ki na ulici ustvarjamo ali se ukvarjamo z različnimi storitvenimi in gostinskimi dejavnostmi. Enako kot že nekaj let pa se nam bodo ponovno pridružili tudi sosedje z Brega.

Letos smo tudi mi na Križevniški, kakor vsa Ljubljana, v ospredje postavili mojstra Plečnika, ki je na naši ulici poskrbel za napis ulice, obnovo Križank in za piramido-spomenik. Napise na naših križevniških klopeh s citati mojstra Plečnika in »njegovo« posebno tipografijo je tudi letos za nas oblikovala Toni Soprano. Na naše klopi smo umestili Plečnikove misli, citate v različnih jezikih: slovensko, češko, hebrejsko, angleško, nemško in rusko  ter napravili majhno knjižico njegovih misli. Tudi ozelenitev in scensko postavitev smo letos umestili skladno z njegovimi idejami in delom. Črke na klopeh so njegova značilna tipografija, začimbe in zelenje, ki smo ga zasadili, pa so podobne kot jih je najti na njegovem vrtu v Trnovem (Plečnikova hiša).

V letošnjem programu bodo sodelovali dijaki večih ljubljanskih srednjih šol (Podmladek, dijaška pop-up razstava) , ki bodo ob dogodku pripravili posebno razstavo in svetovno znani fotograf Mario Secci, ki stanuje na naši Križevniški ulici. V program bodo svoj delež letos ponovno prispevali: Mini teater, Judovski kulturni center, Guusfraba, Zoofa, Uredništvo pričesk Robert, TipoRenesansa, Prej Potem, Galerija DUL, Mestni muzej, NUK , ZOOPI in Shambala. Mi smo Križevniška. Program, ki bo potekal od 17 ure naprej, bo namenjen tako najmlajšim, ki so jim namenjene igralnica, ustvarjalne delavnice in ulična predstava Krogla, izjemnega mladega umetnika novega cirkusa Andreja Tomšeta. Za odrasle pripravljamo odprta vrata naših institucij in hiš, v Judovskem muzeju bo poleg ogleda filma in muzeja tudi brezplačen ogled razstave Obtičali v Šanghaju- o judovskem getu v Šanghaju. Izjemno zanimivo bo predavanje, ki ga pripravlja Žiga Cerkvenik iz NUK-a. Otvorili bomo več razstav. Imeli različne delavnice. Na ulici pa se bodo predstavili oblikovalci Zoofe in Uredništvo pričesk z striženjem in urejanjem pričesk na ulici. Zvečer pa bomo poskrbeli za DJ-maraton. Rolali bodo:  Softskinson, Junzi in VOLK. Slavje na ulici bomo zaključili okoli 23 ure. Vsi dogodki so brezplačni. Pijača bo po zmernih cenah. Dan Križevniškega soseda pripravljamo v sodelovanju in ob pomoči Zavoda za turizem Ljubljana.

KRIŽEVNIŠKA

Različen program na ulici od 17-22 -razstava fotografij Marca Seccija - ulična predstava - druženje ob pijači - različen program »«Križevniških sosedov«, odprta vrata, predavanja, druženja v naših prostorih - vodstva in predavanja - otvoritve razstav - kulinarične in ustvarjalne delavnice - DJ party time: Softskinson, Junzi in VOLK Ob 20 uri bomo zaključili prireditve, ki so namenjene družinam v najširšem pomenu in počakali, da lahko odvedejo starši otroke na zaslužen počitek po veselem in razigranem popoldnevu. Nato se ponovno srečamo ob 21h, ko bomo uživali v glasbi, ki nam jo bodo pripravili trije DJ-i (Softskinson, Junzi in VOLK). Na ulici bosta dva gramofona in če bo še kdo želel sodelovati pri kreiranju glasbenega dela, se bo lahko pridružil.

PROGRAM KRIŽEVNIŠKIH SOSEDOV

MINI TEATER Mini teater, koordinator prireditve Dneva križevniškega soseda, je tudi letos pripravil zelo pester program. Prav na ta dan bo otvoritev mednarodnega festivala za otroke Mini poletje z otvoritvijo razstave, poulično gledališko predstavo in delavnicami za otroke. V času med 17. in 20. uro bodo obiskovalcem individualno predstavili repertoar nove sezone Mini teatra. 22. junij 2017 je tudi prvi dan vpisa abonmajev PRIJATELJ MINI TEATRA. Vsi, ki boste vpisali ali obnovili abonma na ta dan, prejmete brezplačno vstopnico za eno izmed predstav v avgustovskem delu Mini poletja.

Ob 17.30 Otvoritev razstave » PARTIZANSKE IN MUZEJSKE LUTKE MINI TEATRA«

Ob 18.00 Krogla, ulična predstava žonglerja Andreja Tomšeta in otvoritev Mini teatrovega mednarodnega festivala za otroke Mini poletje

Ob 18.45 Delavnica za otroke, v kateri bo mlade zapeljal v svet žongliranja prav Andrej Tomše

Ob 19.30 Otvoritev razstave ”Podmladek - dijaška pop-up razstava”. Razstavo je skupaj s kolegi, mladimi umetniki, osmislila in pripravila Luna Woelle.

JUDOVSKI KULTURNI CENTER

Od 17.00-20.00 - Dan odprtih vrat Možen ogled Muzeja in knjižnice JKC ter fotografskih razstav Kamni spomina (Joško Prinčič) in Obtičali v Šanghaju ( Arthur Rothstein). Ob 17.45 - projekcija kratkega filma Zgodovina Judov na Slovenskem in JKC (14min)

NUK

Ob 17.00 - Ste vedeli, da je na NUK med 2. svetovno vojno padlo letalo? Želite videti njegov kos? Vas zanima kako so se v NUK-u za časa vojne skrivali aktivisti in begunci? Vodstvo Žige Cerkvenika, NUK, po skrivnostih NUK-a in širšega območja »Križevniške« med drugo svetovno vojno. Zbirališče pod Mojzesom (NUK)

ZOOFA, zadruga oblikovalcev in ustvarjalcev

Od 10. do 20. ure v ZOOFI pripravljajo razstavo avtorskih fotografij Daše Ščuka na temo slovensko modno oblikovanje v arhitekturi Jožeta Plečnika. Vabljeni na celodnevno druženje od 10. do 20. ure. V Zoofi na ta dan pripravljajo nagradno presenečenje, ki si ga lahko priigrate s svojim znanjem o Plečnikovi arhitekturi. Obljubljajo, da ne bo težko. Vidimo se v Zoofi!

ZOOPI – Zavod za otrokom in okolju prijazno igro

Med 17. in 19. uro - ZOOPI-jeva izmenjava igrač na Križevniški. Bi želeli svojega otroka spodbuditi, da raje kot v trgovini novo družabno igro, otroško knjigo ali igračo dobi z izmenjavo? Potem se jim pridružite, saj počnejo točno to. Tokrat bodo na eni najstarejših ulic v Ljubljani, na Križevniški ulici, v četrtek, 22. junija, med 17. in 19. uro, kjer bodo ob Dnevu križevniškega soseda skupaj s sosedi in z vami z igro in besedo slavili tudi idejo druženja v lokalnem okolju kljub vse preveč hiteči Ljubljani.

MESTNI MUZEJ LJUBLJANA

Od 17. do 21. ure - Ob Dnevu križevniškega soseda brezplačen obisk razstave!

Od 17. do 21. ure Brezplačen obisk razstave Nova doba prihaja! Industrija – delo − kapital Zlati nakupovalni vozički nas peljejo v nove čase. Kot so nas v nove čase peljali certifikati, veliki gospodinjski aparati, samoupravljanje, vojne skrivalnice, prvi velesejmi, boj za delavske pravice, prve tovarne in tovarnarji. Industrija je spremenila podobo mesta, mesta so spremenila življenja delavcev, delavci so spremenili kapital, kapital je spremenil ritem življenja.

Brezplačen družinski obisk razstave Indus3ja, otroški vodnik po razstavi Nova doba prihaja! Podajte se na raziskovanje pestre preteklosti ljubljanske industrije z otroškim vodnikom Indus3ja. V razgibani zloženki vas čakajo zabavne naloge, ki vam bodo razkrile tudi, kako se je spreminjal izgled tovarn skozi različna obdobja.

TIPORENESANSA

Od 10. do 19. Ure - tisk Plečnikovih ornamentov v velikem formatu in razstava plakatov po Križevniški ulici - stene Zoisove hiše. Obiskovalci jim bodo seveda lahko gledali pod prste Tudi studio s trgovino bo ves čas odprt.

UREDNIŠTVO PRIČESK ROBERT

Na Dan križevniškega soseda bodo v salonu ali pred njim strigli, spenjali, skratka urejali pričeske vsem pogumnim mimoidočim in seveda brili norce!, kakor vehementno obljubljajo.

RESTAVRACIJA SHAMBALA

Od 17. ure naprej - Shambala bo odprta ob 12. do 24. ure. Od 17. ure naprej bodo za obiskovalce organizirali delavnico zvijanja vietnamskih zavitkov. Delavnica priprave svežih vietnamskih zavitkov z degustacijo je za omejeno število 10 oseb in bo izvedena ob 17h in ob 17.30. Obvezne prijava na mail: rezervacije@shambala.si

PREJ POTEM

Od 17. do 20. ure - Tamara Oswald bo s svojo ekipo predstavila program PrejPotem, s katerim širi zdrav in aktiven življenjski slog. Delovanje ekipe PrejPotem, med drugimi, temelji na osebnem zgledu. Za nas bodo pripravili odlične promocijske nagrade (vadbe, delavnice, svetovanja), ki si jih lahko privrtite s kolesom sreče in pokušino okusne, a hkrati zdrave hrane. Vidimo se od 17. do 20. ure na Križevniški.

GUUUSFRABA

12h do 18h - osho zen tarot prihodnost - branje kart v Zen sobi mestne Osrečevalnice. Eno vprašanje samo 5 eur. 18h do 19h - Pogovor s Silvijo iz Osrečevalnice na temo: Kaj lahko naredim, da bom bolj srečen/srečna? Brez vstopnine 10h do 18h bodo obiskovalci v Luškarni cel dan imeli priložnost, da naročijo izdelavo unikatnih oblačil za kar 20% ceneje.

GALERIJA DLUL, Ljubljana, Breg 22

INSIDE OUT IV – Boris Beja & Nina Čelhar: Nekonkretno Na skupni razstavi z naslovom Nekonkretno so v sklopu seriala Inside Out predstavljena nova/novejša dela Borisa Beje in Nine Čelhar. Njuna dela se subtilno povezujejo na različnih pomenskih ravneh, saj oba obravnavata pojav, rabo in razumevanje betona kot tistega materiala, ki je ključno zaznamoval moderno dobo in zato na sebi nosi številne simbolne pomene. Galerija bo izjemoma odprta do 20. ure. Razstava je sicer na ogled 7. junija – 26. junija 2017.

HVALA VSEM KRIŽEVNIŠKIM SOSEDOM ZA SODELOVANJE IN PRIJETNO USTVARJANJE IN BIVANJE NA KRIŽEVNIŠKI. DOBRODOŠLI V NAŠIO DRUŽBO VSAK DAN. HVALA ZAVODU TURIZEM LJUBLJANA.

19. Mini poletje

V četrtek, 22. junija 2017, ob 18. uri bo na ulici pred Mini teatrom tudi otvoritvena ulična predstava Mini poletja Krogla v izvedbi Andreja Tomšeta. Predstavi bo sledila delavnica žongliranja z Andrejem Tomšetom.

Festival Mini poletje letos ponuja 9 predstav in 6 delavnic za otroke. Čez celo poletje bodo na sporedu uspešnice Mini teatra (Pekarna Mišmaš, Zvezdica Zaspanka, Sapramiška 2 – Sapramišja sreča, Kakec – Kakčeve dogodivščine, Na Noetovi barki ob osmih), dve gostujoči predstavi s Češke v izvedbi praškega lutkovnega gledališča Buchty a loutky (Zlata goska, Don Šajn) ter nova predstava Mini teatra Vsi tukaj, vsi skupaj. Ob nedeljah pa se bodo otroci lahko družili in ustvarjali na delavnicah, ki jih organizira Društvo Sezam.

Otvoritvena ulična predstava je brezplačna, cena vstopnic za ostale predstave na festivalu je poenotena 3€, delavnice so tudi brezplačne.

Podrobno o programu 19. Mini poletja

Program 19. Mini poletja si lahko ogledate oz. prenesete tudi v PDF formatu.

Nova sezona in abonmaji

Na otvoritvi festivala bomo predstavili tudi repertoar Mini teatra za sezono 2017/18, obiskovalcem bodo na voljo nove programske knjižice, prav tako pa že možno vpisati abonmaje za prihodnjo sezono. Vsi, ki bodo na ta dan vpisali ali obnovili abonma, bodo za vsak abonma lahko dobili po dve vstopnici za eno izmed predstav, ki bo na sporedu v drugem delu Mini poletja.

Programsko knjižico za sezono 2017/2018 si lahko ogledate oz. prenesete tudi v PDF formatu.