Prva virtualna lutkovna predstava na svetu, Palčica, na poljskem festivalu solo lutkarjev

Prva virtualna lutkovna predstava na svetu, Palčica, v produkciji Foruma in koprodukciji Cankarjevega doma na poljskem festivalu solo lutkarjev

Lodž – Robert Waltl, gledališki igralec in lutkar,  bo med 16. in 21. aprilom gostoval v Lodžu na Poljskem, kjer bo sodeloval s predstavo Palčica  na IV. mednarodnem festivalu solo lutkarjev (IV. International Festival of Solo Puppeteers).

Robert Waltl, ki je sicer v preteklosti že sodeloval na tem pomembnem mednarodnem festivalu s predstavo Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča, se bo tokrat v tekmovalnem programu festivala predstavil z virtualno lutkovno predstavo Palčica , ki je ob premieri, decembra 2003, vzbudila zanimanje ustvarjalcev sodobnega svetovnega gledališča.

Dosedaj je bila prikazana na več prestižnih festivalih v Iranu, Venezueli, Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni gori, na Hrvaškem, med drugim tudi lani na svetovnem lutkovnem kongresu in festivalu UNIMA in ljubljanskem festivalu sodobnih gledaliških umetnosti Exodos.

Letos so s to predstavo povabljeni še na festivale v Nemčiji, Italiji, Turčiji, Kubi, Kitajski, Hrvaški in na Slovaškem.

Waltl, ki je tudi režiser predstave se je naslonil na besedilo Hansa Christiana Andersena, katerega 200.letnico rojstva praznujemo letos. Avtorja koncepta sta  Darij Kreuh in Tadej Fius, animator je Robert Waltl, likovna podoba Ana Košir, glasba Špela Avsenak, dramaturg Ivica Buljan, tehnična podpora pa Sekvenca d.o.o.

Prva virtualna lutkovna predstava je kombinacija računalniške animacije z lutkovno oziroma gledališko predstavo, ki se odvija v virtualnem računalniškem okolju. Pravljični junaki na platnu oživijo s pomočjo animatorja in ob pomoči občinstva rešujejo glavno junakinjo iz zapletenih situacij. Odprtost in gnetljivost virtualnega prostora omogoča Andersenovi pravljici bogato kreativno okolje, kar navdušuje najmlajše gledalce, saj predstavo lahko tudi sami aktivno soustvarjajo.Vsaka situacija je sestavljena iz dveh ali več različnih rešitev. Otroci skupaj z animatorjem določijo potek in izberejo značaje za ustrezno  situacijo. Vsa pravljica je strukturirana kot igra z močnim poudarkom na kreativnem skupinskem delu. Pravilna rešitev in odločanje znotraj posameznih situacij pa pomensko vrednost klasične lutkovne predstave še nadgrajuje z upeljevanjem izobraževalno- didaktičnega elementa. Ker pa avtorji predstave želijo približati delovanje zahtevne tehnologije otrokom, se otroci po predstavi lahko sami preizkusijo v vlogi animatorjev in obudijo v življenje glavne junake pravljice.

 

Festival solo lutkarjev

Organizira Lutkovno gledališče Arlekin (Teater lalek "Arlekin") vsaki dve leti in je edini festival te vrste na Poljskem. Program je sestavljen iz tekmovalnega in "mojstrskega" dela. V tekmovalnem programu festivala lahko sodelujejo le predstave solo lutkarjev, dovoljena je pomoč enega tehničnega sodelavca in glasbenika, lahko pa so namenjene otrokom, mladini ali odraslim.

Festival se bo s slovesno podelitvijo nagrad končal v četrtek, 21. aprila.

Sodelujoči

V letošnjem programu festivala sodelujejo solo lutkarji iz Nemčije, s Poljske, iz Španije, z Danske, Madžarske, s Slovaške, iz Avstrije, Belgije, Francije, Bolgarije, Velike Britanije in Slovenije. Festival spremljajo ulične prireditve.