Vsi smo tujci - morali pa bi biti strpni sosedje.

Od 18. do 23. marca 2018 bo že četrti Festival Hiša strpnosti, ki ga organizirata Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana, odprl svoja vrata mlademu in odraslemu občinstvu. Tudi letos bodo na programu izjemni novi filmi, premiere, inovativne in ganljive razstave, koncerti, kritična predavanja in debate privabili vse tiste, ki mislijo, da v našem okolju in družbi potrebujemo več strpnosti ter sprejemanja. Celotni program bo tudi letos namenjen čim večji ozaveščenosti o pomenu strpnosti in bo potekal popolnoma brezplačno. Brezplačne vstopnice bodo na volj en teden pred začetkom festivala, na blagajni Mini teatra.

Festival želi ustvariti razumske in čustvene diskusije ter omogočiti poslušanje in gledanje z namenom premagati vse vrste diskriminacij, stereotipov, rasnega in spolnega nadlegovanja. Festival je kulturni forum, kamor so povabljeni umetniki, pedagogi, strokovnjaki in prebivalci Ljubljane. Spodbujamo jih k debati, izmenjavi mnenj in uživanju v bogati raznolikosti kulturnih dogodkov.

Tako sta tudi letos Robert Waltl in Frank Stern sestavila program, ki ga odlikuje edinstvena kvaliteta združevanja čudovitih umetniških del, filmov iz številnih držav z gledališkimi predstavami in koncerti, ki se bodo gledalcev dotaknili in odprli številne debate o odgovornosti umetnika in gledalca. Leto 2018 bo nadaljevalo dvojno podobo festivala: izobraževalna jutra za mlajše generacije in večerni programi za vse.

Izobraževalna jutra

Ljubljanske/slovenske šole so ponovno povabljene k sodelovanju na teh kulturnih dogodkih ob 9.00 in 11.00. Prikazali bomo igrane in dokumentarne filme iz Francije, Izraela, Nemčije, Bosne in Slovenije, mladina pa bo s profesorji lahko o njih debatirala, med njimi tudi o pustolovskem risanem filmu o starodavni pošasti ABULELE, ki pa ne predstavlja nevarnosti, kot svarijo legende.

Ponovno letos Festival Hiša strpnosti nagovarja tudi najmlajše otroke. Lutkovna predstava VSI TUKAJ, VSI SKUPAJ v petek, 23. marca 2018, ob 09.00 dokazuje, da ni nikoli prezgodaj za izobraževanje in uživanje v strpnosti.

Pretežno filmski festival bomo popestrili z gledališkima predstavama za mladino: Natanovi otroci in Judovski pes. V Koprodukciji z MGP, PGK in Mini teatrom pa bomo 24. 3. imeli premiero predstave Naš razred.

Predavanje, razstave

V okviru festivala bo v petek, 23. marca, ob 11.00 potekalo predavanje svetovno znanega oblikovalca Mirka Ilića Simboli sovraštva, tekom katerega bo razpravljal o stereotipih, simbolih desničarskega ekstremizma in grafitih.

Festival bo ponovno spremljala velika razstava uličnih plakatov na temo strpnosti, ki jih je pripravilo 46 svetovno znanih oblikovalcev za naš festival. Instalacija o nesebičnem reševanju judov pod nacizmom v izvedbi umetnikov iz Kosova in javna diskusija o kulturni ter politični odgovornosti umetnosti in umetnika dodajata festivalu politično noto.

Če rešiš enega človeka, lahko rešiš svet.

Tokratni festival spremlja vzpon desničarskih strank in vlad v Evropi in drugod. Rasizem in antisemitizem, diskriminacija, ki temelji na narodnosti, socialnem statusu in spolu, so se okrepili vsepovsod. Umetnost ne more spremeniti sveta, umetniška dela pa lahko spremenijo način dojemanja sveta in odzivanja na krivice. Namen Festivala Hiše strpnosti je zahvaliti se humanizmu, antidiskriminaciji in strpnosti.

Otvoritev festivala, v nedeljo,18. marca 2018, ob 19.00, bo mednarodno priznani nemški film NEVIDNI (The Invisibles), ki govori o štirih nemških Judih, ki so preživeli preganjanje v Berlinu. Na projekciji bodo prisotni tudi režiser in igralci. Drug vrhunec filmskega dela festivala predstavljata filma ŽENA OSKRBNIKA ŽIVALSKEGA VRTA (The Zookeeper's Wife) z Jessico Chastain v glavni vlogi in madžarski film 1945, ki prikazuje malo vasico po koncu vojne in ga označujejo kot novi evropski vestern. Leta evropskega fašizma in njegovih posledic v povojnih letih so osrednja tema italijanskega filma ANITA B in francoskega filma VREČA FRNIKOL (A Bag of Marbles). Letošnja izraelska poslastica je film USODA (Maktub/Fate), kriminalna komedija, ki odgovarja na vprašanje, ali je mogoče, da svet prenese dva angela. V Izraelu je ta film popolna uspešnica. To pa je le nekaj vrhuncev celotedenskega festivala.

Ob zaključku festivala bomo predvajali filmski dokumentarec o Richardu Straussu in Kurtu Weillu, ki mu bo sledila filmska klasika OPERA ZA TRI GROŠE po igri Bertolda Brechta z glasbo Kurta Weilla. Po filmu bomo lahko prisluhnili živi glasbi dunajskih umetnikov.

Letošnji častni pokrovitelj festivala je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič, ki bo s sponzorji, gosti in predstavniki številnih držav, ki so prispevali k izvedbi festivala, odprl festivalski teden.

Glavna donatorica festivala je gospa Denise Benmosche, brez katere izvedba festivala ne bi bila mogoča. Festival so podprla tudi veleposlaništva ZDA, Avstrije, Izraela, Poljske, Nemčije, Švice, Italije, Madžarske in Goethe-Institut, Avstrijski kulturni forum, Italijanski inštitut za kulturo ter MOL ‒ Oddelek za kulturo, Urad Vlade RS za komuniciranje,MojKino, Antiq Palace Hotel & Spa Ljubljana.

Vse prireditve bodo v Mini teatru na Križevniški ulici 1, podrobnejši opis programa z urnikom bo v začetku marca na voljo na spletni strani Mini teatra in v posebnih zloženkah.

Organizatorja:

Mini teater

 

JKC

 

Podporniki:

Denise Benmosche

Mirko Ilić Corp.

 

MOL-oddelek za kulturo

 

 

Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje

 

 

Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji

 

 

Avstrijski kulturni forum

 

 

Francoski inštitut v Sloveniji

 

Ministrstvo za zunanje zadeve

 

Veleposlaništva:

ZDA

 

Nemčija

 

Švica

 

Poljska

 

Izrael

Avstrija

Madžarska

 

Sponzorji:

Moj kino

Gorenje GTI

Antiq Palace Hotel & Spa Ljubljana

 

Hoteli Union

 

ELES

 

Piksel

Europlakat

 

Medijski partnerji:

Dnevnik

AM Ljubljana

Mladina

 

Radio Študent

 

Programski partnerji v Mariboru:

GT22

Fundacija Sonda

Sinagoga Maribor