Ljudski demokratični cirkus Sakešvili

Gostovanje izraelske gledališke akademije Nissan nativ Acting Studio Jeruzalem.

Sreda, 4. 4. 2018, ob 20.00

Za dramski tekst je avtor Rok Vilčnik prejel nagrado Slavka Gruma za leto 2016. Gre za izredno iskriv in duhovit tekst, ki se nenehno poigrava z bralčevo/gledalčevo recepcijo in preobrača situacijo, ki jo ustvarjajo štiri dramske osebe, katerih identiteta se nenehno spreminja.

Ljudski demokratični cirkus Sakešvili govori ototalitarni državici, kjer je vse omejeno in regulirano. Celo za samozadovoljevanje, samomor ali srečo je treba imeti bon. Enakost je prignana do konca, niti spolov ni več, ljubezen pa je ena sama, do »doživljenjskega« predsednika, ki mu je tako kot vsem drugim v tej državi ime Sakešvili. Vendar se avtor rokgre bolj kot z diktaturo ukvarja z njenimi žrtvami, z državljani, ki nastopajo oziroma kar živijo v cirkusu, v katerem predstava in občinstvo nista ločena. Svojo identiteto so izgubili že zdavnaj, in ko se razširi novica o predsednikovi smrti, se ne morejo več spomniti, kdo in kaj so bili nekoč, kot tudi ne morejo postati nekaj drugega in na novo zaživeti. Svoboda je preveč strašljiva, prinaša tveganja, ki jim niso (več) kos.Svet skuša oblast oz. razni ljubljeni vodje urediti po jasnih in striktnih pravilih, a življenje je vedno bolj kompleksno in izbere številne druge poti.
Skozi niz absurdno komičnih situacij govori Ljudski demokratični cirkus Sakešvili predvsem o tem, kako nenehno »pranje možganov« spira človeku tudi osebnost, dostojanstvo in vse tisto, kar ga kot človeka sploh določa.

 

Avtor teksta: Rok Vilčnik rokgre

Režiser, dramaturg, scenograf: Yonatan Esterkin

Asistent režiserja: Elad Moses

Igrajo: Avi Ofil, Avigail Harari, Elad Moses, Noam Cohen, Omir Rosenblum, Tagel Eliyahu

 

Trajanje: 90 minut

Vstopnice: 15 €, študenti in upokojenci 8 €