26.6. – 26.8.2018

 


26. JUNIJ

Začetek ob 17.00: OTVORITEV – DAN KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA

 

Dan odprtih vrat:

- JUDOVSKI KULTURNI CENTER

- MINI TEATER

- UREDNIŠTVO PRIČESK

- CVETLIČARNA KLINC

- SHAMBALLA

 

Program:

TipoRenesansa predstavlja Tipografski Cankar, 1. plakat iz serije, avtor: Marko Drpić

Otvoritev razstave Ivan Cankar na Križevniških klopeh in fasadah na Križevniški

17.00: DJ TONI SOPRANO

18.00: lutkovna predstava SNEGULJČICA

18.45: ustvarjalna delavnica za otroke Sezam: PISANA CESTA

19.00: kitarski koncert RAVI SHRESTA & MIHA PETRIC

19.30: otvoritev FOTOGRAFSKE razstave MARCO SECCHI

20.00: otvoritev razstave MLADIH OBLIKOVALCEV LJUBLJANSKIH SREDNJIH ŠOL

Podmladek, 2. dijaška pop-up razstava, ki se je tudi letos samoiniciativno udejstvuje skupina mladih ustvarjalcev, katere povezuje želja po umetniškem izražanju.

20.00: DJ TONI SOPRANO

20.30: otvoritev razstave ŠTUDENTOV ALU

20.30: Koncert ansambel ANBOT & GALINA

21.00: koncert ansambel KARAVANA

23.00: ZAKLJUČEK PROGRAMA

 

Poskrbljeno bo za pijačo in jedačo.

 


1. JULIJ

18.00 Sezamove delavnice: MAVRIČNA ULICA

 


8. JULIJ

18.00 Sezamove delavnice: LADJA

 


15. JULIJ

18.00 Sezamove delavnice: NAHRANI ME

 


19. AVGUST

18.00 Sezamove delavnice: PO PASJE

 


21. AVGUST

18.00: Jarosław Antoniuk, po motivih Carla Collodija: OSTRŽEK

Poljsko gledališče Teatr Lalki i Aktora w Łomży

Ostržek je življenjska zgodba lesene lutke, ki zaradi očetovske ljubezni postane pravi deček. Sedite med občinstvo in se prepričajte, če je Ostržek res le pobalin, kot mnogi drugi mladi moški ali izgubljeni fanti, ki iščejo po dnu svoje lastne identitete.
Sin lutkarja Pepeta je fantič, željan pustolovščin, znan po tem, da lahkomiselno sprejema odločitve, ki jih vsakič znova obžaluje. Trpi tudi za izjemno redkim pojavom, zaradi katerega vse njegove laži, tudi najmanjše, takoj pridejo na plano.

Umetnost, čeprav oddaljena od resničnosti, vseeno ujame domišljijo sodobnega gledalca. Dogodivščine navihanega Ostržka še naprej odražajo bistvo odraščanja in resnico starševske ljubezni …

Zasedba:
Avtor adaptacije in režiser: Jarosław Antoniuk
Scenografinja: Eva Farkašová
Avtor glasbe: Bogdan E. Szczepańsk
Koreograf: Jacek Gębura

Igrajo:
Daria Głowacka - Ostržek
Marek Janik - Pepe, I. mimoidoči
Beata Antoniuk - Vila, II. mimoidoči
Eliza Mieleszkiewicz - Kolombina, lisjak
Tomasz Bogdan Rynkowski - Harlekin, maček, Osel
Michał Pieczatowski - Požiralec ognja, Gospodar

 


22. AVGUST

18.00: Dora Gimesi: KAKO UJETI ZVEZDO

Madžarsko gledališče CirókaKeckhkemet

Zemeljske in nebeške avanture na angelskih krilih

Angeli v nebesih so dobri. Igrajo najlepše skladbe, delajo popolne oblake pravih oblik ter skrbijo za zvezde na nebu in ljudi na Zemlji. So podobe popolnosti, lepote in modrosti. Oziroma bi to morali biti …

Naša zgodba je zgodba o majhnem angelu, Theu. Theo ni ne prijazen ne moder, ne zna igrati na trobento, ob popolnih oblakih se dolgočasi ter ni sposoben skrbeti za nič in nikogar. Tako se zgodi, da nekega dne po nesreči izgubi zvezdo in, da bi jo našel, se mora spustiti na Zemljo, kjer je zvezda pristala v velikem mestu, v katerem se hrup poleže šele, ko se znoči. Čas pa hitro teče in izgubljeno nebeško telo mora najti do sončnega zahoda. In tako se Theove dogodivščine začnejo …

Zasedba:
Režiserka: Ágnes Kuthy
Avtor likovne podobe: Ákos Mátravölgyi
Skladateljica: Béla Ágoston

Igrajo:
Tamás Ivanics
Zoltán Lendváczky
Júlia Szörényi

 


23. AVGUST

12.00 in 18.00: Gaspare Nasuto: TRADICIONALNE LUTKE PULCINELLA

Italijansko gledališče Pdm Teatro Gaspare Nasuto

Gaspare Nasuto je začel svoje delovanje leta 1989, je lutkar in kipar ter priznan, kot en največjih mojstrov tradicionalnih neapeljskih lutk, točka reference za vse, ki bi se želeli približati skrivnostim Guarattelle nepoletane.

Guarattelle napoletane je star tip ročnih lutk, ki izvirajo iz Neaplja, okrog leta 1500. Posebnost predstave je glas Pulcinella, ki se ga doseže s pivetto, posebna priprava, ki jo ima lutkar v ustih med predstavo. To združuje unikatno in presenetljivo tehniko premikanja lutke ter tehniko power acting, kar daje gledališki predstavi zelo modern videz.

V svojem ateljeju Domus di Pulcinella v Pompei Napoli, ima delavnice rezljanja lesa in treniranja za mlade generacije lutkarjev. Te lesene lutke, male mojstrovine obrtništva, so v zasebnih zbirkah in muzejih v Italiji in tujini.

Igra:
Gaspare Nasuto

 


24. AVGUST

11.00 in 17.00: CIRKUS NA KOLESIH

Madžarsko gledališče Mikropodium

Med občinstvom vozi tricikel in oznanja skorajšnji prihod cirkusa, privablja občinstvo. Ustavi se in na odru, ki je pritrjen na zadnji del tricikla, se prične cirkuška predstava. Lahko si ogledate dvoglavega cirkuškega direktorja, klovna Pepeta in medveda po imenu Dodo. Vsakič, ko se tricikel ustavi na oder stopi drugi umetnik in pokaže, kaj zna. Kitajec, ki vrti krožnike, Mehičan, ki bruha ogenj in Indijec, ki meče nože… Med vsakim dejanjem pa se tricikel vozi in vozi, da se vsaka igra odigra drugje.

Igra:
Eszter Aracs

 

18.00: Teodora Popova: S POLNIMI JADRI

Gledališče iz Bosne in Hercegovine Pozorište lutaka Mostar

S polnimi jadrije zgodba o gusarjih, ki imajo samo dve izbiri – prijateljstvo ali izdaja. Ladja Črna puščica pluje po morjih, pogumno in neustrašno. Njeni gusarji so močni, odločni in zvesti drug drugemu. Vse je v redu do dne, ko kapitan pred nevihto reši galeba, jo poimenuje Marina in jo vzame s sabo na ladjo. Počasi začne galeb prevzemati poveljstvo ladje v svoja krila in postane novi »kapitan«. Na ladji postane obsedena z zlatom. Zelo obsedena. Zlato postane njene sanje in je pomembnejše kot karkoli drugega. Gusarji, ki delajo na ladji, vstopijo v nepričakovano in strašno pustolovščino. Na koncu Marina ugotovi, kaj je bolj pomembno – zlato ali prijatelj?

Zasedba:
Režiserka: Elica Petkova
Scenografa in izdelovalca lutk: Iva Gikova in Ivaylo Nikolov
Prevajalka besedila iz bolgarščine: Jelena Djordjevic
Avtor glasbe: Atilla Axoy
Šivilja: Nadina Hubana
Mojster tona in svetlobe: Amer Ćatić
Mojstri scene: Mirsad Bijedić in Djenan Behmen

Igrajo:
Marina Galebica - Nermina Denjo
Stari Vil - Nedžad Maksumić
Narednik John in poveljnik - Sergio Rados
Kapitan Jack - Igor Vidačković

 


25. AVGUST

10.00 in 12.00 in 20.00: STOP

Madžarsko gledališče Mikropodium

Predstava se odigra na majhnem odru, z unikatnimi majhnimi lutkami. Delikatna animacija lutk je nekaj posebnega. Lutkarska tehnika in izjemne sposobnosti igralca predstavljajo enkratno doživetje za gledalce. Predstava je nema, temelji na klasičnih ali zimzelenih melodijah in je sestavljena iz verige 3-5 minut trajajočih točk.

Igra:
András Lénárt

 

18.00 K. Aulitisová, po knjigi D. Taragela: PASKUDARIUM

Slovaško gledališče Divadlo Piki

Paskudarium je gledališka predstava, narejena po knjigi Dušana Taragela Pravljice o neposlušnih otrocih in njihovih skrbečih starših. Paskudarium je muzej neposlušnih otrok. Ustanovil ga je pomembni strokovnjak otroške neposlušnosti, profesor Selfeater. Tudi sam je bil v preteklosti neposlušen pobalin in umazan otrok. Na »gledališkem vodstvu« po muzeju, otroci spoznavajo dela g. Profesorja. Videli bodo posebne naprave za preučevanje otroške neposlušnosti in posebne primere izjemne otroške neposlušnosti, kot na primer Umazana Ana, Leni Tonček in Vive, ki si vrta po nosu.

Vse zgodbe so pretirane, (nos Vive bo zrasel in postal kot kumara), zato je več pravljičnosti kot realnosti.

S pomočjo teh pravljic in uporabe elementov burke, komedije in gledališke predstave, želimo v otrocih zbuditi zasmehovanje napak in slabih navad drugih in seveda odpravo lastnih. Tudi skrbeči starši in drugi učitelji so tarča kritike predstave. Saj zaradi njihove skrbi nekateri otroci postanejo leni, površni, zlobne špeckarhle, slabi prijatelji in sebičneži.

Vodenje po muzeju Paskadarium se zaključi z izrazom sočutja za vse »majhne izdelovalce in izumitelje« - torej za otroke, ki premorejo igrivost in domišljijo.

Zasedba:
Režiserja, igralca: Katarína Aulitisová, Ľubomír Piktor
Scenografka, kostumografka, izdelovalka lutk: Zuzana Cigánová-Mojžišová
Avtor glasbe: Michal Ničík

 

21.00 Robert Smolík: VAMPIR IZ KOŠTOFRANKA

Češka lutkovna predstava za odrasle

Josefa Váchala je leta 1050? navdihnila jičinska legenda o vampirju in narisal je barvno risbo, z naslovom Vampir iz Koštofranka. Na podoben način je Robert Smolík, rojen v Jičínu, ki sta ga navdihnili legenda in risba, ustvaril barvno grozljivo miniaturo, v obliki lutkovne predstave, s kakofonično glasbeno podlago Veronike Svobodové.

»Takrat mi je dr. Moran posodil I. del mesta Jičín, ki sem ga iskal že več let. In tam sem bral o jičinski Beli gospe – pravzaprav vampirju, kot sem dokazal avtorju knjige, učitelju Manclu. Scena, ko se druga žena meščana Klatovskega, Salomena, obesi na srebrno verižico pasu in je po pravilih pokopana na jičinskem pokopališča Na koštofranku leta 1628, potem pa se pojavlja v mestu Jičín in sesa kri ljudem, potem pa je izkopana in njena odrezana glava bila vržena v ogenj – me je navdihnila in sem naredil barvno risbo dveh oseb, zelo realistično narejeno, vključno z  lepo blatno srajco, ki si jo je nočna vampirka umazala na nočnih sprehodih.« (iz pisma Josefa Váchala, citirano po Bajerová 1990, s. 126-127)

 


26. AVGUST

17.00 Sezamove delavnice: BZZ BZZ ČEBELICA

 

18.00 Wagner Gallo: NAPAKA 404!

Špansko gledališče Ángeles de trapo

Error 404 je predstava brez besed, namenjena tako otrokom kot najstnikom, občinstvu, ki vedno bolj uporablja nove tehnologije, kot Steve, glavna oseba, čisto navaden mlad fant, ki živi preprosto in navadno življenje in je popolnoma potopljen v svet, poln električnih naprav.

Ta delikatna in čustvena predstava nas spodbuja k premisleku o smislu življenja, o čudežih, ki nam jih življenje ponuja, pa jih pogosto spregledamo.

Je 4.04 zjutraj, sanje in more se polastijo fantove noči, ob njem so štiri hladne stene, ki so priče njegovih dolgih in dolgočasnih dni pred prižganim ekranom, ko je obkrožen z video igricami, zapleten v neotipljiva socialna omrežja in prevzet z vsemi mogočimi tehnološkimi stvarmi, ki so pripravljene požreti fantov dragoceni čas. Vendar danes je popolnoma drugače, zaradi cele vrste nenavadnih dogodkov, se Steve zaplete v čudno nesrečo, ko ga bo prisilila, da bo storil največjo napako svojega življenja. Mogoče pa tudi ne.

Zasedba:
Avtor: Wagner Gallo
Režiser: Wagner Gallo
Pomočnik direktorja: Julio Gallo
Lutkar: Wagner Gallo
Rezbar: Antonio Martín
Kostumografinja: Iolanda Atalla
Avdio-vizualni producent: Wagner Gallo
Scenograf: Wagner Gallo
Svetovalka za jezik: Sara Paredes

Predstavo je podprlo Veleposlaništvo Španije


Vstopnina na posamezni dogodek festivala Mini poletje znaša 3 €.

Vse sezamove delavnice je pripravila Mateja Lukežič.

 

Lepo vabljeni!