Mini teater s predstavo Zapiranje ljubezni gostuje na enem najpomembnejših evropskih gledališlkih festivalov v Almadi/Lizboni

Obvestilo za javnost:

Med 6. In 10. julijem 2018 je bila predstava «Zapiranje ljubezni» v produkciji Mini teatra in koprodukciji MG Ptuj odigrana kar pet krat pred prepolno dvorano starega mestnega gledališča, igralca Pia Zemljič in Marko Mandić pa sta bila vsakič deležna ovacij publike in panegirikov mednarodne ekipe kritikov.

V Almadi, ki je z velikim mostom «25. April», ki simbolično označuje datum «Revolucije nageljev», spojena z glavnim mestom Lizbono, se letos med 4. in 18. julijem odvija že 35. po vrsti največji portugalski mednarodni gledališki festival.

Utemeljil ga je veliki reformator, režiser Joaquim Benite, aktivna intelektualna figura v portugalski zgodovini, ki je po vzoru na Brechta in njegov Berliner ansambel, poskušal spremeniti podobo domačega gledališča, in od apolitičnega medija za zabavo, poskušal spremeniti podobo domačega gledališča in ga od apolitičnega medija za zabavo, napraviti kotdružbeno angažiran prostoro kreacije.

Po njegovi smrti je Festival prevzel mladi režiser Rodrigo Francisco, ki ga je še bolj moderniziral in ga spremenil v enega najpomembnejših evropskih prezentacij sodobnih gledaliških praks. V dolgoletni preteklosti, so se tu prikazovala dela največjih osebnosti svetovnega gledališča - od Petra Brooka, Mathiasa Langoffa, Patricea Chereaua, do Joela Pommerata in Thomasa Ostermeierja.

Letošnji festival je prikazal slavno produkcijo «Izabelina soba» belgijske skupine Need Company in režiserja Jana Lowersa koja, ki je doživela praizvedbo na Festivalu v Avignonu dalnjega leta 2004 in je bila od tedaj prikazana že tristokrat ter slovi za eno od najboljših produkcij, ki je smelo kombinirala naracijo, glasbeno in vizualno gledališe.

Podobna usoda bi lahko doletela na letošnjem festivalu prikazano predstavo «Kalakuta republik» režiserja in koreografa Serge Aime Coulibalya, ki je svoje izhodišče našla v vprašanju Slavoja Žižka, kaj bi se zgodilo na dan po revoluciji. Coulibay uporablja glasbo znanega nigerijskega glasbenika in aktivista Fela Kutija in opozarja na nevzdržno socialno sanje na črnem kontinentu. Reden gost festivala je tudi Pippo Delbono, ki letos prikazuje zaključni del cikla, ki ga je začel z «Orhidejo» in «Evangelijem». «La Gioa» je intimna meditacija o sodobnem človeku, smrti in bolezni.

Mini teater zastopa slovensko gledališko sceno s predstavo «Zapiranje ljubezni» Pascala Ramberta, ki prav tako na festivalu letos nastopa s svojo novo predstavo «Igralka». Ivica Buljan je že četrtič gost tega pomembnega festivala v Almadi, in je ob tej priložnosti imel tudi predavanje in pogovor s publiko. «Zapiranje ljubezni» v produkciji Mini teatra in koprodukciji MG Ptuj je bilo odigrano kar petkrat pred prepolno dvorano starega mestnega gledališča, igralca Pia Zemljič in Marko Mandić, pa sta bila vsakič deležna ovacij publike in panegirikov mednarodne ekipe kritikov.

Po uspehu na gostovanjih na Hrvaškem, Makedoniji in Sloveniji, kjer je bila dosedaj predstava pričkazana že osemdesetkrat, je bila ob tej priložnosti povabljena na gostovanje na kar štiri festivale v naslednjem letu v Braziliji. Na festivalu so bile letos prikazane produkcije iz Belgije, Italije, Francije, Španije, Hrvaške, Brazilije in Nemčije. Gostovanje Mini teatra je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, ki sta projekt podprla.

S spoštovanjem
Robert Waltl
direktor