Conor McPherson v Mini teatru

Vabljeni na ponovitev predstave Božiček, po besedilu večkrat nagrajenega Irskega dramatika in scenarista Conorja McPhersona, ki ga je The New York Times proglasil za najboljšega dramatika svoje generacije.

V sreda, 26. 9. 2018, ob 20.00.

Cena vstopnice je 15 €, za upokojence in študente 10 €.

 

Conor McPherson

Božiček

Gledališki kritik se zaljubi v mlado igralko. Tema je preprosta in njegova razmišljanja o staranju in razpadu, bi lahko spominjala na krizo srednjih let, a avtor se temu zelo spretno izogne. Pripoved, ki se nikoli ne prekine, spretno vijuga in menja načine pripovedi in pripovedništva, od kratkih misli, ki jih pijan človek lahko nameni samemu sebi do pravljičnosti, ki bi bila vredna bratov Grimm in izvira iz spomina na zgodbe, ki mu jih je povedal vampir William. Nenavadno je opisano kot vsakdanje, vsakdanje pa se spušča v temo groteske.

Rezultat tega mešanja je dokaz, da zgodbe v življenje vnašajo red in globino, kako vsak posameznik lahko poseže po tem umetniškem orodju. Na koncu je jasno, da se junak igre ne bo prepustil vampirjem in večnosti, ampak bo raje obdržal svojo človeško bolečino. Saj je ona material za zgodbe. Resnica je lahko relativna, zgodbe pa so resnične.

Monodrama, ki je bila leta1997 nagrajena z nagrado George Devine Award.

Conor McPherson

Božiček

Režiser, dramaturg, scenograf, kostumograf, prevajalec in izbor glasbe:
Peter Srpčič

Asistent režiserja in lektor:
Simon Šerbinek

Avtor videa:
Mito Gegič

Mojster fotografije in snemalec:
Stanč Zebec

Igralka na video posnetkih:
Urška Centa

Igra:
Gorazd Jakomini

Posebna zahvala:
Mateji Benedeti in Belindi Radulovič, avtoricama kostumov na posnetku, ustvarjenih za predstavi Žabe in Michael Kohlhaas, obe v produkciji MG Ptuj.

Koprodukcija:
Mini teater in Mestno gledališče Ptuj

Premiera:
25. 9. 2018