Miniteater na 9. gledališkem festivalu United Solo v New Yorku z uspešnico Judovski pes

Miha Rodman bo v soboto, 3. novembra 2018, v okviru 9. gledališkega festivala UNITED SOLO kar dvakrat nastopil v gledališču Theatre Row na 42. ulici v New Yorku z uspešnico Judovski pes, predstavo o pogumu, želji po preživetju in prijateljstvu med človekom in psom, ki ju tudi smrt ne more ločiti.

»Velika čast za naše gledališče je, da smo bili na festival United Solo sploh sprejeti. To je izjemen dosežek. Vedno sem si želel igrati v New Yorku in se tega zelo veselim,« je o bližajočem se gostovanju povedal Miha Rodman.

United Solo Theatre Festival je največji festival monodrame v gledališču na svetu. Leta 2010 ga je ustanovil poljski izseljenec z malijskimi koreninami Omar Sangare, ki je tudi umetniški direktor festivala, prireja pa ga gledališče Theatre Row na 42 ulici v središču Manhattna v New Yorku. Judovski pes je bil v New Yorku v hipu razprodan, zato so organizatorji razpisali dodaten termin in predstavo uvrstili med bestselerje. Rodman je predstavo, v angleškem jeziku, uprizoril že na 6. mednarodnem gledališkem festivalu Kolkata v Indiji, aprila letos pa z velikim uspehom tudi v Haifa Theatru, v Izraelu ter maja na Festivalu sodobnega gledališča WTF?!, Liberec, Češka. Prihodnje leto pa je ponovno povabljen v Izrael in sicer bo nastopil v Tel Avivu.

Predstava Judovski pes občinstvo seznanja s problematiko holokavsta in je nastala po istoimenskem romanu izraelskega avtorja Kravitz Asher, na oder Prešernovega gledališča pa jo je postavil mladi izraelski režiser Yonatan Esterkin, v prevodu Katja Smid. V vlogi psa Kira v slovenskem in angleškem jeziku nastopa Miha Rodman, dramaturginja predstave je Krušnik Cirnski Anja, video in zvok je oblikoval Vid Hajnšek, lektorica je Mateja Dermelj, glasova na posnetkih sta prispevala Robert Waltl in Polona Vetrih. Koprodukcijska predstava z Prešernovim gledališčem Kranj je premiero v Ljubljani imela 27. januarja 2017.

Predstavo je omogočil:

Office of Cultural Affairs, Consulate General of Israel in New York

Asher Kravitz

Judovski pes

Režiser, avtor koncepta in adaptacije, scenograf in kostumograf:
Yonatan Esterkin

Prevajalka:
Katja Šmid

Igra:
Miha Rodman

Glasovi na posnetkih:
Miha Rodman
Robert Waltl

Dramaturginja:
Anja Krušnik Cirnski

Oblikovalec videa in zvoka:
Vid Hajnšek

Lektorica:
Mateja Dermelj

Koprodukcija:
Mini teater
Prešernovo gledališče Kranj
Judovski kulturni center Ljubljana

Posebej se zahvaljujemo Asherju Kravitzu.

Premiera v Mini teatru:
27. januar 2017 (slovenska)
8. februar 2017 (angleška)

Premiera v Prešernovem gledališču Kranj:
10. februar 2017

Predstava traja 80 minut