5. Festival Hiša strpnosti 2019 20. – 28. marec 2019

20. – 28. marec 2019

Festival Hiša strpnosti 2019 bo obiskovalcem vseh starosti ponudil vizualni sprehod skozi različne svetove, stoletja in aktualne pereče probleme. Filmi letošnjega festivala bodo prikazovali slikovitost nenavadnih izkušenj in odpirali diskusije o migracijah, spolu in predsodkih v naši in drugih družbah iz celega sveta.

Poleg tega festival postavlja vprašanja: Ali lahko prezremo zgodovino? Kaj pomeni zgodovina? Lahko je spomin, lahko nevednost, lahko pa tudi uči in zabava. Vznemirljivi izvirni filmi o osebnih in individualnih izkušnjah žensk, moških in otrok nas učijo o izzivih današnjega časa in nam jih pomagajo razumeti. Mladi filmski ustvarjalci iz Evrope, Severne in Južne Amerike ter Izraela osvetljujejo svoja življenja in življenja preteklih generacij ter pripovedujejo zgodbe, ki na takšen način še niso bile prikazane. Pri letošnji beri izjemnih filmov pa ne gre le za edinstvene zgodbe, čustvene konflikte, ljubezen in poželenje, temveč tudi za sprejemanje kulturnih, etničnih, verskih in spolnih identitet ter sprejemanje t. i. individualne odgovornosti.

Če izpostavimo le nekaj vrhuncev: NEPOKORŠČINA z Rachel Weisz v glavni vlogi, kontroverzna PARADA, nova ruska mojstrovina ANINA VOJNA, nagrajeni argentinski film ZADNJA OBLEKA (THE LAST SUIT), avstrijski film MURER–ANATIMOJA NEKEGA PROCESA (MURER–ANATOMIE EINES PROZESSES), poljsko-nemško-izraelska koprodukcija IGOR IN ZGODBA ŽERJAVOV (IGOR&THE CRANES' JOURNEY), italijansko-slovenski dokumentarec o petih ženskah TRST (TRIESTE), celovečerec OTROCI IZ VILLE EMME o pobegu in reševanju otrok pred nacisti, ki so ga med drugim snemali v Ljubljani, in izjemen film o hollywoodski zvezdi Hedy Lamarr, ki je pobegnila iz Avstrije in postala lepotni simbol in hkrati izumiteljica sodobne tehnologije, ki je omogočila brezžično komunikacijo in mobilne telefone.

Novi izraelski filmi bodo še pripomogli k slikovitemu vizualnemu svetu, ki mu bomo lahko priča v Mini teatru, prizorišču festivala. Med njimi bomo videli DRUGO ZGODBO (THE OTHER STORY) priznanega režiserja Avija Nesherja in feministično-religiozno komedijo SKOZI ZID (THROUGH THE WALL).

Letošnji festival bo nadaljeval uspešno tradicijo t. i. izobraževalnih juter, namenjenih učencem, študentom, učiteljem in staršem. Na njih bomo prikazali celovečerne in dokumentarne filme, igro za otroke in razstavo o meji med Slovenijo in Tretjim rajhom, o uporu in solidarnosti.

Koncerti, razprave in predavanja s prominentnimi gosti bodo obogatili festivalsko izkušnjo. Letošnji posebni dogodek bo na predfestivalski večer, in sicer na judovski praznik purim. Slavna glasbenika iz New Yorka bosta z glasbeno spremljavo obogatila sveže restavrirani nemi film STARI ZAKON (DAS ALTE GESETZ), ki na čudovit način obravnava tradicijo in modernost, ljubezen in predvsem odrsko umetnost.

Povezava do celotne vsebine