20. – 28. marec 2019

Festival Hiša strpnosti 2019 bo obiskovalcem vseh starosti ponudil vizualni sprehod skozi različne svetove, stoletja in aktualne pereče probleme. Filmi letošnjega festivala bodo prikazovali slikovitost nenavadnih izkušenj in odpirali diskusije o migracijah, spolu in predsodkih v naši in drugih družbah iz celega sveta. 

Poleg tega festival postavlja vprašanja: Ali lahko prezremo zgodovino? Kaj pomeni zgodovina? Lahko je spomin, lahko nevednost, lahko pa tudi uči in zabava. Vznemirljivi izvirni filmi o osebnih in individualnih izkušnjah žensk, moških in otrok nas učijo o izzivih današnjega časa in nam jih pomagajo razumeti. Mladi filmski ustvarjalci iz Evrope, Severne in Južne Amerike ter Izraela osvetljujejo svoja življenja in življenja preteklih generacij ter pripovedujejo zgodbe, ki na takšen način še niso bile prikazane. Pri letošnji beri izjemnih filmov pa ne gre le za edinstvene zgodbe, čustvene konflikte, ljubezen in poželenje, temveč tudi za sprejemanje kulturnih, etničnih, verskih in spolnih identitet ter sprejemanje t. i. individualne odgovornosti. 

Če izpostavimo le nekaj vrhuncev: NEPOKORŠČINA z Rachel Weisz v glavni vlogi, kontroverzna PARADA, nova ruska mojstrovina ANINA VOJNA, nagrajeni argentinski film ZADNJA OBLEKA (THE LAST SUIT), avstrijski film MURER–ANATIMOJA NEKEGA PROCESA (MURER–ANATOMIE EINES PROZESSES), poljsko-nemško-izraelska koprodukcija IGOR IN ZGODBA ŽERJAVOV (IGOR&THE CRANES' JOURNEY), italijansko-slovenski dokumentarec o petih ženskah TRST (TRIESTE), celovečerec OTROCI IZ VILLE EMME o pobegu in reševanju otrok pred nacisti, ki so ga med drugim snemali v Ljubljani, in izjemen film o hollywoodski zvezdi Hedy Lamarr, ki je pobegnila iz Avstrije in postala lepotni simbol in hkrati izumiteljica sodobne tehnologije, ki je omogočila brezžično komunikacijo in mobilne telefone.

Novi izraelski filmi bodo še pripomogli k slikovitemu vizualnemu svetu, ki mu bomo lahko priča v Mini teatru, prizorišču festivala. Med njimi bomo videli DRUGO ZGODBO (THE OTHER STORY) priznanega režiserja Avija Nesherja in feministično-religiozno komedijo SKOZI ZID (THROUGH THE WALL).

Letošnji festival bo nadaljeval uspešno tradicijo t. i. izobraževalnih juter, namenjenih učencem, študentom, učiteljem in staršem. Na njih bomo prikazali celovečerne in dokumentarne filme, igro za otroke in razstavo o meji med Slovenijo in Tretjim rajhom, o uporu in solidarnosti.

Koncerti, razprave in predavanja s prominentnimi gosti bodo obogatili festivalsko izkušnjo. Letošnji posebni dogodek bo na predfestivalski večer, in sicer na judovski praznik purim. Slavna glasbenika iz New Yorka bosta z glasbeno spremljavo obogatila sveže restavrirani nemi film STARI ZAKON (DAS ALTE GESETZ), ki na čudovit način obravnava tradicijo in modernost, ljubezen in predvsem odrsko umetnost. 

Organizacija:

 

Mini teater

 

JKC

 


Posebna zahvala:

Denise Benmosche

Mirko Ilić Corp.

 


Partnerji:

Sinagoga Maribor

GT22

Fundacija Sonda

 

Kamnik

 


Podporniki:

 

Ministrstvo za kulturo

 

Ministrstvo za zunanje zadeve

 

MOL-oddelek za kulturo

 

Avstrijski kulturni forum

 

Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji

 

Ruski center znanosti in kulture

 


Sponzorji:

 

Antiq Palace Hotel & Spa Ljubljana

Hoteli Union

 

Moj kino

 

DPI

Europlakat

Elektro Ljubljana

 

Snaga

 


Veleposlaništva:

Izrael

ZDA

Avstrija

Nemčija

Nizozemska

 

Španija

 


Medijski partnerji:

Radio Študent

 

Mladina

 

Tam tam