Mini srednjeveški dan z lutkami - Srednjeveška Ljubljana / Mehanične lutke - Stara Ljubljana pred Magistratom, sobota, 30.11. ob 12h, vstop prost

Obvestilo za medije: Mini srednjeveški dan z lutkami pred Magistratom

Ljubljana, 26.11. 2019

Srednjeveška Ljubljana / Mehanične lutke - Stara Ljubljana, sobota, 30.11.2019 ob 12, pred Magistratom, vstop je prost.

To soboto ob 12h se bo pred Magistratom dogajal prav poseben »miniaturni« Srednjeveški dan v Ljubljani, ki ga ob podpori Turizma Ljubljana z mehaničnimi lutkami pripravlja Mini teater.

Mehanične lutke so stare že stoletja, z robotizacijo in novimi tehnologijami pa ta romantična tehnološka izmišljija dobiva nove razsežnosti. Na tekste Janeza Lombergarja in Roberta Waltla, ki so nastali po Valvasorjevih zapisih (legende o Ljubljani), zgodovinske tekste o srednjeveški Ljubljani ter ob pesmih Nika Grafenauerja in Franceta Prešerna bomo izvedli srednjeveški dan v Ljubljani, ki predstavlja dele iz lutkovne predstave, katere premiera bo 25. decembra v Mini teatru. Ob sodelovanju igralca in glasbenikov v mehanični strukturi, ki deluje sama in proizvaja najrazličnejše prizore in scene, nadgrajena z živimi animiranimi lutkovnimi scenami, bomo poskušali ujeti utrip srednjeveške Ljubljane.

V predstavi, ki jo je režiral Robert Waltl, nastopa igralec Tadej Pišek in glasbeniki skupine Noreia, ki so tudi komponirali glasbo za predstavo in songe po pesmih Nika Grafenauerja.

Osredotočamo se na Ljubljano 16. stoletja, ko je bilo srednjeveško življenje v mestu zelo burno in dinamično. Tukaj so bolj ali manj složno prebivali katoliki, protestantje in Judje, mesto so večkrat oblegali Turki. Skozi mesto se je po poroki s špansko princeso s prvim slonom sprehodil sam cesar Maksimilijan II in so tako Ljubljančani še pred Dunajčani videli slona. Ljubljana je bilo cvetoče pristanišče, kjer se je trgovalo. Tukaj pa je bil seveda tudi center družabnega življenja. Prirejale so se srednjeveške pasijonske igre. Prihajali so italijanski ulični lutkarji. Ob Trubarju in njegovimi pristaši se je razvijal nov jezik in knjiga, Judje so mestu dajali posebno živahnost, v Ljubljanico so namakali goljufive peke, po legendi pa je v Ljubljanici prebival tudi Povodni mož, ki je na Starem trgu pod lipo ugrabil lepo Urško. Se je takrat po reki pripeljal tudi prvi zamorec, ki je odpeljal Lepo Vido? Kako je bilo z vampirji in čarovnicami? Na grajskem hribu so se urili vitezi, plesale grajske gospodične, hrabri sv. Jurij se je boril z zmajem ga premagal, ostale zmaje pa okamenil za kasnejši Zmajski most. Scenografija je izrezljana maketa srednjeveške Ljubljane.

Predstava, katere premiera bo 25. decembra, bo to soboto ob 12h poskušala pokazati nekaj prizorov iz predstave in na ulici pričarati srednjeveško vzdušje, miniaturni srednjeveški dan v Ljubljani. Predstava bo kasneje namenjena tako za igranje v zaprtih prostorih, na ulici, funkcionirala pa bo tudi samo kot postavljena instalacija. Predstava Srednjeveška Ljubljana / Mehanične lutke, ki jo bomo izvedli v soboto, 30. novembra ob 12h pred Magistratom, je nastala v sodelovanju z Zavodom Turizem ljubljana in ob finančni pomoči Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana.

Z lepimi pozdravi

Robert Waltl
direktor