Pravljica o carju Saltanu v Lomzi na Poljskem

Mini teater Ljubljana bo v petek, 3. junija, gostoval na mednarodnem gledališkem festivalu »VALISE« v Łomzi na Poljskem s predstavo PRAVLJICA O CARJU SALTANU A. S. Puškina.

Gledališče lutk in igralcev v Łomzi (Teatr Lalki i Aktora w Łomžy) bo letošnje leto že osemnajstič organiziralo ta zelo odmeven mednarodni festival (v tem predelu Evrope). Festival bo potekal od 31. maja do 3. junija, zvrstilo pa se bo 20 predstav v tekmovalnem in spremljevalnem programu. Poleg Mini teatra iz Ljubljane, ki bo v okviru tekmovalnega programa nastopil ob 9. in 11. uri, se bodo predstavili domače gledališče Teatr Lalki i Aktora in gledališča iz Poljske, Estonije, Češke, Romunije, Litve, Bosne in Hercegovine in Belorusije.

 

Igrano-lutkovno predstavo, ki je nastala v produkciji Mini teatra, Ljubljana, Novega kazališta, Zagreb in ARL Dubrovnik septembra 2004, je režiral Aleksandar Anurov, eden najbolj znanih ruskih igralcev in režiserjev. Za likovno zasnovo je poskrbela ruska scenografka Ana Viktorova, za glasbo Mitja Vrhovnik Smrekar, za kostume Ana Savić Gecan, za luč in zvok pa Tilen Vipotnik in Nace Hočevar. V predstavi nastopajo vrhunski gledališki igralci, poleg Akire Hasegawe tudi Nataša Matjašec, nagrajenka Prešernovega sklada za leto 2005, in Milan Štefe, prejemnik priznanja ZDUS za igralske dosežke v letu 2004.

Pravljica o carju Saltanu pripoveduje o vladarju Saltanu, ki si izbere za ženo in mater svojega sina Gvidona najbolj iskreno in ambiciozno med tremi vrstnicami, a s tem sprosti zlo, porojeno iz nevoščljivosti obeh tekmic in caričine tašče Babaruhe. Tašča mlado mater in dečka prežene na odprto morje in ju prepusti negotovi usodi. Pravljica pripoveduje tudi o čudodelni naravi v podobi prijaznega vala, ki oba brodolomca reši na samotni otok, in dobroti očarljive labodke, ki Gvidonu svojemu junaškemu rešitelju pred jastrebom, skozi več čudežnih krogov pomaga do srečnega konca. Tam se labodka za junaškega kneza prelevi v prelepo nevesto.

S predstavo Pravljica o carju Saltanu bo Mini teater v juniju gostoval še na drugih pomembnih festivalih: Festival MultiKids 2005 na Dunaju, na otroškem festivalu Bekescsaba, na Madžarskem in na festivalu KukArt v St. Petersburgu. Gostovanja sta omogočila Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

 

Več informacij o festivalu na www.teatrlomza.hi.pl