Avtor priredbe besedil:
Boštjan Gorenc Pižama

Režiserka in avtorica likovne podobe:
Barbara Bulatović

Igrajo:
Pižama (rap), skupina Tovaj Mataj:
Peter Kus (klarinet, piščali, istrski mih, harmonij, glas), Jernej Pečak (violina, glas) / alternacija Katarina Šetinc (violina, glas) in Roman Ravnič (istrki mali bas, bordunske citre, glas)

Dramaturginja in avtorica pesmi:
Simona Semenič

Kostumografinja:
Maja Peterlin

Oblikovalec luči:
Nace Hočevar

Premiera:
26. oktober 2004

Predstava traja 60 minut

Glasbena predstava za starejše od 6 let

O predstavi

Črna kuhna je žanrski hibrid, mešanica gledališko-lutkovne predstave, pripovedovanja zgodb (t.i. "story tellinga") in koncerta ljudske glasbe. V uprizoritvi se približuje "gledališču predmetov", saj v njej oživijo različni kruhki, pravkar spečeni v krušni peči, in predmeti iz stare črne kuhinje, kot so mentrga, burkle, lopar, brezova metla, nečke idr. Klasično ljudsko pripovedništvo je v njej nadomeščeno z njegovo sodobno različico - rapom, ki navkljub stilistični preobleki danes opravlja podobno funkcijo: z zgodbami reflektira sodobna družbena razmerja, izpostavlja osnovne družbene arhetipe, daje moralni poduk življenju ter kratkosi in zabava. Glasba v predstavi je povzeta po motivih ljudskih pesmi in plesnih viž iz različnih koncev slovenskega etničnega ozemlja ter v tradicionalnih aranžmajih prilagojena zasedbi skupine Tolovaj Mataj. Njena združitev z rapom je radikalna različica smeri, ki jo je vodilni kritik za hip-hop glasbo pri nas, Boštjan Napotnik - Napo zagovarjal že daljnega leta 1996: "...trdim, da bi morali slovenski raperji samlati cimbale, harmonike, okarine, žvegle in druga ljudska glasbila." (Muska, maj/junij 1996).

Po vsebini je Črna kuhna zabavna in parodična "reciklaža" slovenske ljudske mitologije, na katero naletimo v izbranih pripovedkah: ciganski Kako je Bog pekel ljudi, rodiški Žmirčevi godci, Tolovaju Mataju in različnih pripovednih pesmih. Ustvarjalci predstave so razklenili njihovo strogo tradicionalno obliko, na novo definirali razmerja med njihovimi elementi in jih osvobodili teže metafizike. Upajo, da jih bodo brez potvarjanja naredili dostopnejše današnjemu dojemanju "pravljičnega sveta".

Decembra 2005 je pri založbi Sanje izšla plošča Črna kuhna.
Nakup: http://www.sanje.si/knjigarna/crna_kuhna.html.

Festivali in gostovanja

Slovenija