Mini teatru v Umagu nagradi za Hamleta in Hlapiča

"Predstava Dan umorov v zgodbi o Hamletu je do popolnosti realizirala prefinjeni koncept umetniškega gledališča, kar žirija smatra za dogodek festivala in sodobnega gledališča na sploh."

UMAG - Žirija 6. mednarodnega festivala komornega gledališča Zlati lev, ki se je v nedeljo zvečer končal v hrvaškem letoviškem mestu Umag, je veliko nagrado (Grand Prix) prisodila predstavi "Maratina di New York" dramatika Edoarda Erbe in režiserke Neve Rošič v izvedbi Italijanske drame HNK Ivana pl. Zajca z Reke, tri enakovredne nagrade pa ljubljanskemu Mini teatru, SNG Maribor ter HNK Osijek, so sporočili organizatorji festivala. Zlati lev je potekal pod motom Mesto angelov.

Žirija v sestavi Manca Košir, Rujana Jeger in Marko Sosič je enakovredne nagrade podelila Desdemoni avtorice Paole Vogel, ki jo je v HNK Osijek režiral slovenski režiser Rene Maurin, predstavi Dan umorov v zgodbi o Hamletu Bernarda-Marie Koltesa v režiji Ivice Buljana in izvedbi Mini teatra ter predstavi SNG Maribor Debeluhi v krilcih Nickyja Silverja v režiji Sama M. Strelca. Slednjo je za najboljšo predstavo izbralo tudi občinstvo.

Letos so najboljšo predstavo izbirali tudi najmlajši gledalci. Malega Zlatega leva je prejela predstava Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča Ivane Brlič Mažuranič v režiji Ivice Buljana in Roberta Waltla ter izvedbi Mini teatra Ljubljana.

Predstava Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča je dobila najvišjo oceno publike med vsemi predstavami, 4.91, gostovala pa je tudi na Dnevih slovenske kulture v Novigradu.

V sedmih festivalskih dneh je bilo na Zlatem levu, ki ga je umetniško zasnoval Damir Zlatar Frey, na ogled 15 predstav iz Slovenije, Hrvaške, Italije ter Srbije in Črne gore. Iz Slovenije so na festivalu gostovali še Prešernovo gledališče iz Kranja z Brechtovo Malomeščansko svatbo v režiji Vita Tauferja in Slovensko mladinsko gledališče, ki se je predstavilo s Handkejevim Kasparjem v režiji Jake Ivanca.

OBRAZLOŽITEV NAGRADE ŽIRIJE:

Žiri u sastavu dr.Manca Košir, Rujana Jeger i Marko Sosić odgledao je ukupno 15 predstava i sa velikim zadovoljstvom ustanovio da je na ovom festivalu bio prisutan širok raspon različitih poetika. Bilo bi zanimljivo razmisliti zašto je tema koja se najčešće ponovila bila problematika porodice i anomalije vezane za nju, što je zapravo lakmusov papir za stanje u društvu, u kojem se čini nemoguće biti to što jesi. Taj je raspad subjekta tipičan za suvremeno društvo.

Prvu od tri jednakovrijedne nagrade žiri dodjeljuje predstavi „DAN UMOROV V ZGODBI O HAMLETU“ po tekstu Bernard-Marie Koltesa u režiji Ivice Buljana u izvedbi Mini teatra iz Ljubljane. Predstava je u potpunosti realizirala profinjeni koncept umjetničkog kazališta, što žiri smatra događajem festivala i suvremenog kazališta općenito.