Režiserja in dramaturga:
Ivica Buljan in Robert Waltl

Izvajalec:
Robert Waltl

Avtor likovne zasnove in glasbe:
Iva Matija Bitanga

Izdelava lutk:
Zdenko Majaron in Iva Matija Bitanga

Songi po ljudskih motivih:
Robert Waltl

Premiera:
18. november 1999

Predstava traja 40 minut

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 4 let, še posebej jo priporočamo za vrtce in nižjo stopnjo osnovne šole

Naša največja lutkovna uspešnica, ki smo jo imeli na programu od ustanovitve Mini teatra, je zagotovo predstava Čudovite dogodivščina vajenca Hlapiča. Dne 13.02.2005 je doživela 300. ponovitev, ogledalo pa si jo je že več kot 50.000 gledalcev. Kasneje smo predstavo še igrali in do leta 2013 je imela skoraj 500 ponovitev in več kot 70.000 gledalcev.

O predstavi

Hlapič je majhen kot laket, vesel kot ptica, hraber kot kraljevič Marko, moder kot knjiga in dober kot sonce. Ker je bil sirota brez staršev je delal kot čevljarski vajenec pri mojstru Mrkonji, ki pa je z njim zelo slabo ravnal. Zato je neke noči pobegnil v svet in za popotnico vzel le dobroto, modrost in hrabrost. In seveda se je to njegovo popotovanje, na katerem je srečal cel kup oseb in jim pomagal, srečno končalo.

Festivali

Hrvaška, Italija, Avstrija, Belorusija, Iran, Poljska, Belgija, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna Gora, Slovenija

Nagrade

Župančičeva nagrada Mesta Ljubljana Robertu Waltlu; nagrada za najboljšega igralca na mednarodnem festivalu poklicnih gledališč za otroke, Banja luka, BiH; nagrada za najboljšega igralca na mednarodnem festivalu poklicnih gledališč za otroke, Subotica, Srbija in Črna Gora; nagrada publike za najboljšo predstavo na festivalu Belaja veža, Brest, Belorusija; nagrada za animacijo Robertu Waltlu na mednarodnem lutkovnem festivalu PIF Zagreb, Hrvaška; nagrada otroške žirije na festivalu Lutkovni pristan, Maribor, Slovenija, nagrada otroške žirije na Eurofestu, Slupsk, Poljska; nagrada "Žar ptica" za najboljšega igralca na Naj, naj, naj festivalu, Zagreb, Hrvaška, Mali zlati lev - nagrada za najboljšo otroško predstavo na festivalu Zlati lev Umag, Hrvaška, 2005