Zaključek Mini poletja

Ta vikend se zaključuje letošnji mednarodni festival za otroke - 7. Mini poletje. Zadnji predstavi festivala Palčica in Vžigalnik bosta uprizorjeni v Šentjakobskem gledališču Ljubljana. Obe Andersenovi pravljici je režiral Robert Waltl.

 

V soboto, 3. septembra, ob 18.30, bodo igralci Mestnega gledališča Žar Ptica iz Zagreba, med njimi Lucija Šerbedžija , Ana Karić in Špiro Guberina, odigrali predstavo za otroke in mladino Palčica. Igralci Otroškega gledališča iz Osijeka pa predstavo Vžigalnik, v nedeljo, 4. septembra, ob 18.30.

Brezplačne vstopnice so na voljo uro pred začetkom predstave.

 

Sobota, 3. september 2005

Šentjakobsko gledališče, Ljubljana

18.30, MESTNO GLEDALIŠČE ŽAR PTICA, Zagreb, Hrvaška

PALČICA, igrana predstava za otroke

 

avtor: Hans Christian Andersen; prevod: Josip Tabak; režija: Robert Waltl; dramaturgija: Ivica Buljan; scenografija: Davor Antolić; kostumografija: Ana Savić Gecan; glasba: Ivan Josip Skender; koreografija: Irma Omerzu; oblikovanje luči: Aleksander Mondecar; igrajo: Lucija Šerbedžija, Ana Karić, Špiro Guberina, Drago Utješanović, Robert Boškovič, Gorana Vrdoljak, Žana Bumber; trajanje:  50 minut

 

Med Andersenovimi pravljicami ima Palčica, zaradi posebne ljubkosti pripovedovanja prav posebno mesto. Zgodba govori o ženski, ki si je zelo želela punčko. Želja se ji je uresničila in iz cveta je zrasla Palčica. Takoj zatem jo je ukradla grda žaba, ki jo je kot nevesto za svojega sina odvedla v močvirje. Palčici pri begu pomagajo ribe, ptice in bel metulj. Zimo Palčica preživi pri poljski miši, ki jo želi omožiti s starim in premožnim krtom. V podzemnih hodnikih Palčica sreča ranjeno lastovko. V zameno za nego jo lastovka reši podzemnega življenja in jo na svojih krilih ponese v tople kraje. Tam spozna majhna in njej podobna bitja. Med pisanim cvetjem sreča princa, s katerim ostane srečna do konca svojih dni.

 

Nedelja, 4. september 2005

Šentjakobsko gledališče, Ljubljana

18.30, OTROŠKO GLEDALIŠČE V OSIJEKU, Hrvaška

VŽIGALNIK, igrano-lutkovna predstava za otroke in odrasle

 

avtor: Hans Christian Andersen; prevod: Josip Tabak; režija: Robert Waltl; dramaturgija: Ivica Buljan; likovna zasnova: Iva Matija Bitanga; kostumografija: Ana Savić Gecan;  glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar; oblikovanje luči: Aleksander Mondecar; igrajo: Ivica Lučić, Đorđe Dukić, Inga Šarić, Tihomir Grljušić, Lidija Kundert, Hrvoje Seršić, Aleksandra Colnarić, Snježana Ivković; trajanje: 50 minut

 

V zgodbi o čudežnem vžigalniku ni niti veliko dobrih, niti nekih strašnih zmagovalcev, pa tudi hudo slabih ni prav mnogo. A prav zato so nam vsi tako zelo podobni. Vojak se vrača z vojne in na poti sreča čarovnico, ki zahteva, da ji iz dupline prinese star vžigalnik, sebi pa sme nahrbtnik napolniti z zlatniki. Vse te dragocenosti pa čuvajo trije psi. Prvi ima oči velike kot sklede, drugi kot mlinske kamne, tretji pa kot dva trdnjavska stolpa. Vojak opravi s psi, ukrade čarovnici vžigalnik in se odpravi v mesto. V tistem času pa so v mestih živele kraljične. Kralj in kraljica zvesta, da se jim hoče hči poročiti z vojakom, zato sta jo zapreta v grajski stolp. A prebrisani vojak ima čudežni vžigalnik. Podrgne ga in s tem prikliče one tri pse, ki mu izpolnijo vsako željo. In seveda mu prinesejo kraljično. Na dvoru odkrijejo prevaro in ukažejo vojaka obesiti. Vojak pa spet podrgne vžigalnik in strašni psi razženejo množico ter ga rešijo vešal. Na koncu zgodbe se vojak in kraljična srečno poročita.