Krstna lutkovna uprizoritev Miškolina v Mini teatru- ob 119. letnici rojstva Josipa Ribičiča

Na oder bo priškrebljal Miškolin - Mišek prvič na odru - Prvič po več kot 70 letih, ko je Miškolin zaživel v knjigi, bo našel pot tudi na lutkovnem odru Mini teatra. Pravljico Josipa Ribičiča, ki sta jo dramatizirala rokgre in Jurij Souček, je režiral Robert Waltl, premiera pa bo na sporedu dvakrat. Jutri ob 18.00 bo Souček nastopil s Karin Komljanec in z Emirjem Jušičem Piberjem, v soboto ob 18.00 pa mu bosta prigode pomagala zaigrati Vesna Slapar in Igor Štamulak. Miškolin po odru skaklja na glasbo Uroša Rakovca, oblečen je v kostume Ane Savić Gecan, v soj luči pa sta ga postavila Tilen Vipotnik in Tomaž Grubelnik, ki sta oblikovala tudi zvok. Souček je z Miškolinom že dolgo povezan Prigode malega miška Miškolina so generacije otrok najprej spoznavale v knjigi, ki je prvič izšla že leta 1931, nato pa so ga uspešno preselili tudi na radio in televizijo. Tam mu je glas posodil Jurij Souček in prav tega igralca z Miškolinom tudi najpogosteje povezujejo. Ribičič je v knjigi opisal dogodivščine Miškolina, ki se dolgočasi v domači sobi, ki je ne sme zapustiti, dokler ne pozna vseh skrivnosti, ki jih morajo za svojo varnost poznati miške. A njegovo življenje kmalu postane veliko bolj pestro, saj k njim domov teta v varstvo prinese hčerko Mišo. Avtorja dramatizacije sta za prvo Miškolinovo odrsko izkušnjo izbrala nekaj najzanimivejših epizod, ki sta jih združila v Miškolinski kolaž. Ribičič najbolj znan po Miškolinu, a ni njegovo edino delo Josip Ribičič je bil z otroki povezan celo življenje, saj je služboval na številnih šolah na Primorskem, svojo učiteljsko kariero pa je sklenil v Trstu. Med drugim je delal tudi na ljubljanskem ministrstvu za prosveto, urejal Ciciban in ustanovil Mladinsko knjigo. Čeprav je najbolj znan po Miškolinu, se je podpisal pod več mladinskih iger, dramskih spevoiger, poučnih povesti, humoresk in satir. Njegova so tako dela Kraljestvo čebel, Vsem dobrim, Zavratne pošasti, Mihec in Jakec

Generacije in generacije slovenskih otrok so odraščale ob Miškolinovih dogodivščinah prvega slovenskega mladinskega pisatelja Josipa Ribičiča, ki je bil rojen pred točno 119 leti.


3. novembra 1886 - RODIL SE JE JOSIP RIBIČIČ
V Baški na otoku Krku se je 3.11. 1886 rodil slovenski mladinski pisatelj Josip Ribičič. Po končanem učiteljišču v Kopru je služboval na številnih šolah na Primorskem, nazadnje v Trstu. Po vojni je Ribičič delal na ministrstvu za prosveto v Ljubljani, urejal je revijo Ciciban, bil je član uredniškega odbora Obzornika in ustanovitelj Mladinske knjige. Napisal je več mladinskih iger, dramskih spevoiger, poučnih povesti, humoresk in satir (Kraljestvo čebel, Vsem dobrim, Zavratne pošasti, več izdaj Miškolina, Mihec in Jakec.

Po knjižni uspešnici se nam je še posebej vtisnila v spomin radijska verzija in kasneje televizijska serija, zdaj pa je končno napočil čas še za lutkovno postavitev te priljubljene zgodbe. Mini teater Ljubljana je kot tretjo lutkovno predstavo v sezoni na oder postavil Miškolina v režiji Roberta Waltla. Besedilo sta adaptirala rokgre in Jurij Souček, likovna zasnova je delo Mihaela Ciuha in Alenke Koderman, avtor glasbe je Uroš Rakovec, kostumi so delo Ane Savić Gecan, zvok in svetlobo so oblikovali Nace Hočevar, Tilen Vipotnik in Tomaž Grubelnik, lektorica je Mateja Dermelj.
V predstavi bodo nastopili Jurij Souček (njegovega Miškolina zagotovo pozna vsak "odrasel otrok", je prejmnik borštnikovega prstana in je lanskoletni Viktorjev nagrajenec za življensko delo) igralki Karin Komljanec oziroma Vesna Slapar in  igralec Emir Jušič Piber oziroma  Igor Štamulak.

Razvajeni Miškolin se dolgočasi, ker še ne sme iz stanovanja, saj se mora prej naučiti vseh prebrisanosti in spretnosti, ki jih mora znati vsaka prava miš. Ko pa teta Sivopetka prinese k Miškolinovim svojo hčerko Mišo, se za Miškolina začnejo težave... Predstava je nekakšna sestavljenka, kolaž, različnih Miškolinovih dogodivščin in so namenjene tako najmlajši publiki, kot tudi vsem, ki jim je umetnost za otroke blizu.

Prva premiera: petek, 4. november 2005, ob 18.00 v dvorani Mini teatra na ljubljanskem gradu, za vabljene in izven

Igrajo: Jurij Souček, Karin Komljanec in Emir Jušič Piber

Druga premiera: sobota, 5. november 2005, ob 18.00 v dvorani Mini teatra na ljubljanskem gradu, za vabljene in izven

Igrajo: Jurij Souček, Vesna Slapar in Igor Štamulak

Ponovitvi: nedelja, 6. november 2005, ob 11.00 in 17.00, za izven

Ob premieri bomo v dvorani Mini teatra odprli razstavo knjig Josipa Ribičiča
in ilustracij pisatelja, ki so jih naredili znani slovenski slikarji in ilustratorji, iz zbirke družine Ribičič.
Razstava bo odprta do začetka meseca decembra.