Najboljša predstava za otroke na Hrvaškem je Palčica v režiji Roberta Waltla

Na letošnji slavnostni podelitvi nagrad Društva dramskih umetnikov Hrvaške, potekala je v veliki dvorani Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu, je nagrado za najboljšo lutkovno predstavo ali predstavo za otroke in mladino v preteklem letu prejela Andersenova Palčica v režiji Roberta Waltla in izvedbi Mestnega gledališča Žar Ptica iz Zagreba. Robert Waltl, lutkar, igralec, režiser in direktor Mini teatra iz Ljubljane, je isto nagrado prejel že pred tremi leti za predstavo Pravljica o ribiču in ribici v izvedbi Mestnega gledališča Žar Ptica iz Zagreba, lani pa je bil nominiran za predstavo Vžigalnik v izvedbi Otroškega gledališča iz Zagreba.

O predstavi:
PALČICA, igrana predstava za otroke, produkcija GRADSKO KAZALIŠTE ŽAR PTICA, Avtor Hans C. Andersen; Prevod Josip Tabak; Režija Robert Waltl; Dramaturgija Ivica Buljan; Scenografija: Davor Antolić; Kostumografija Ana Savić Gecan;  Glasba Ivan Josip Skender; Koreografija: Irma Omerzu; Oblikovanje luči: Aleksander Mondecar; Igrajo Lucija Šerbedžija, Ana Karić, Špiro Guberina, Drago Utješanović, Robert Boškovič, Gorana Vrdoljak, Žana Bumber

Med Andesenovimi pravljicami ima Palčica, zaradi posebne ljubkosti pripovedovanja prav posebno mesto. Zgodba govori o ženski, ki si je zelo želela punčko. Želja se ji je uresničila in iz cveta je zrasla Palčica. Takoj zatem jo je ukradla grda žaba za svojega sina in jo odvede v močvirje. Palčici pri begu pomagajo ribe, ptice in lep bel metulj. Zimo je Palčica preživela pri poljskih miših, ki jo želijo omožiti s sosedom, starim in bogatim krtom. V podzemnih hodnikih Palčica sreča ranjeno lastovko. V zameno za negovanje jo lastovka reši podzemnega življenja in jo na svojih krilih ponese v tople kraje. Tam spozna majhna bitja, podobna njej in med pisanim cvetjem sreča princa s katerim se bo poročila.
Predstava je letos gostovala na mednarodnem festivalu za otroke Mini poletje 2005 v Ljubljani.

Več informacij o nagradah na www.teatar.hr .