Gašper Jarni, igralec leta v Mini teatru

Gašper Jarni je igralec Mini teatra v letu 2005. Lani je odigral 91 predstav Mini teatra, od tega 53 predstav Obuti maček, 32 predstav Trije prašički in 6 predstav Puškin - male tragedije.

Gašper Jarni je leta 2004 z odliko diplomiral na ljubljanski AGRFT, smer dramska igra in umetniška beseda pod mentorstvom Dušana Jovanovića in Janeza Hočevarja. Do danes, ko dela kot svobodni kulturni delavec, se je predstavil in uveljavil tako v gledališču kot tudi na radiu in televiziji. Delal je v Mestnem gledališču ljubljanskem (Cyrano de Bergerac v režiji Dušana Jovanovića, Lepa Vida, Hrepenenje, Hamlet iz cukrarne v režiji Mileta Koruna), SNG Drami Ljubljana (Romeo in Julija v režiji Dušana Jovanovića, Kakor vam drago v režiji Sebastjana Horvata, Krst pri Savici v režiji Mete Hočevar, Iskanje izgubljenega časa v režiji Dušana Jovanovića), Gledališču Koper (Pod svobodnim soncem v režiji Dejana Sarića, Mala prodajalna groze v režiji Katje Pegan) in drugih gledališčih in zavodih. Leta 2004 pa je na povabilo češkega režiserja Pavla Polaka sprejel povabilo za igrano-lutkovno vlogo v predstavi Trije prašički v produkciji Mini teatra, Ljubljana. Tudi v filmski umetnosti ni ostal neopažen, zaradi svojih vlog v filmih: Sladke sanje, Varuh meje in Ljubljana je ljubljena. Za svoje kratko, a prodorno delo je prejel že številne nagrade in priznanja, med drugimi nagrado za komedijanta večera na Dnevih komedije v Celju 2005 za vlogo Simona Rožanca v Mali prodajalni groze in nagrado sklada Staneta Severja za najboljšo igralsko stvaritev študentov dramske igre Kralj Lear.

V letu 2005 je gledališki in filmski igralec ter lutkar Gašper Jarni izoblikoval dve prodorni in opazni igralski in lutkovni kreaciji. V igrano-lutkovni predstavi za otroke Obuti maček Charlesa Perraulta (Mini teater, oktober 2005) je, pod režisersko taktirko Mareka Bečke, odlično in zavzeto odigral in animiral raznovrstne like od kralja in princese do treh bratov, mlinarjevih sinov, od katerih starejša dva prikrajšata mlajšega za vse družinsko premoženje. Uprizoritev Perraultove priljubljene pravljice o mlinarjevem sinu in govorečem mačku je pisana na kožo prav Gašperju Jarniju, ki je opazno, do potankosti izoblikoval različne vloge. Na majhni priročni sceni, kjer pride do izraza  v glavnem le lutka in igralec, je predstavil in oživel lutke in jih dopolnil z ravno prav komičnimi igralskimi vložki, kar je ugajalo in še ugaja mlademu in staremu občinstvu. Predvsem je vidno njegovo spretno in hitro menjavanje različnih igralskih in lutkovnih vlog, ter njegova posebna neverbalna komunikacija z otroki med predstavo. V interpretaciji in animaciji različnih likov, je skupaj s soigralcem Joseom, navdušil občinstvo in kritike. V lutkovni uprizoritvi »malih tragedij« Aleksandra Sergejeviča Puškina: Gostija v času kuge, Mozart in Salieri, Skopi vitez in Kamniti gost, pod skupnim naslovom Puškin – »male tragedije (Mini teater, avgust 2005), ki je bila, tako pri kritikih kot tudi občinstvu lepo sprejeta, je opazna njegova vloga v tragediji Mozart in Salieri, kjer je ponovno nazorno, do potankosti izoblikoval odnos igralca (Salierija kot pripovedovalca) in lutke (tokrat lutkami predmeti v podobi doprsnih kipov Mozarta in ščurka). S svojo animatorsko zagnanostjo je pritegnil pozornost gledalcev v domišljijsko bogati lutkovni postavitvi Tatsiane Nersisian. Puškinove »male tragedije« je na lutkovni oder postavil beloruski režiser Aleksej Leljavski, poleg Jarnija pa nastopata še Igor Štamulak in Marko Plantan.

Gašperju iskreno čestitamo!
Mini teater, Ljubljana