Ribič in njegova duša - premiera gledališke predstave za otroke in mladino

V soboto, 18. februarja 2006, ob 18. uri, bo v Mini teatru na ljubljanskem gradu premierno uprizorjena gledališka predstava za otroke in mladino Ribič in njegova duša, ki je nastala po besedilu znamenitega irskega pisatelja Oscarja Wilda. Njegov pravljični svet je na oder postavil ruski režiser Vasilij Senin, ki je oblikoval tudi sceno in kostume. Senin je režiser, ki je samo v nekaj sezonah po diplomi na znameniti gledališki akademiji Pjotra Fomenka v Moskvi osvojil gledališče s svojim svežim slogom. Predstave je režiral v najboljših  gledališčih v Rusiji, Bolgariji, na Hrvaškem, in sicer vse od Shakespeara do sodobnih dramatikov. Odlikuje ga pretanjen pristop k telesni izraznosti, večina njegovih predstav spretno vključuje koreodramo in vizualno gledališče. V Mini teatru smo ga, navdušeni nad inovacijami, ki jih je pokazal v svojih ruskih projektih, povabili, naj režira predstavo, ki bo navdušila otroke vseh starosti. Ribič in njegova duša je pravljična parafraza Wildovega romana Slika Doriana Graya, le da je napisana za precej mlajše duše. To je zgodba o izredno pomembnih vidikih v človekovem življenju, kot so Skušnjava, Kriminal, človeška Duša, ponuja pa barvite like za vse te pojme. Najpomembnejše sporočilo pravljice – ki je izpostavljeno tudi v predstavi – je dejstvo, da je edina pot do človeškega srca Ljubezen. Vendar pa tu ne gre le za pot do drugega človeka, temveč tudi za pot do samega sebe, do svojega lastnega srca.

»Človek ima dušo in to je nekaj hudo resničnega. Lahko jo kupiš, prodaš ali zamenjaš. Lahko jo zastrupiš in rešiš. Vsi imamo dušo.« (Oscar Wilde: Slika Doriana Graya)

Ribič in njegova duša je romantična zgodba, ki govori o ljubezni med ribičem in morsko deklico. Ribič se vanjo zaljubi, vendar se mora odpovedati svoji duši, če se hoče poročiti z njo, saj morske deklice nimajo duše. V predstavi bo nastopila zanimiva igralska zasedba: Veronika Drolc, Maša Kagao Knez in Jose.