1. Projekt umetniških in doživljajskih programov na javnih površinah 

LJUBLJANSKA ZGODOVINSKA POT V.
Ljubljana je mesto, ki ponuja več kot katerokoli drugo slovensko mesto. Kamorkoli se v Ljubljani ozremo povsod občutimo zapuščino Trubarjevega reformatorskega zanosa, Prešernove pesniške besede, Cankarjeve razbolelosti, Groharjevega iskanja ali trpkosti Kogojevih črnih mask in umirjene simbolike skrite v najpreprostejših proporcih Plečnikovih mojstrovin. Nekje vmes pa so skriti ostanki antične Emone, dediščina barjanskih mostiščarjev in podgrajskih gradiščarjev.
Pri razmišljanju kako s preprostimi a učinkovitimi turističnimi prejemi spomniti na bogato zgodovino vse od mostiščarjev preko Rimljanov, Slovanov in srednjega veka do Francozov v času Ilirskih provinc in razcveta meščanstva in industrijske dobe smo v Mini teatru želeli z animacijskimi skupinami v za posamezno obdobje najznačilnejših lokacijah vnesti duha preteklosti sodobnemu obiskovalcu slovenske prestolnice.
Tako smo v Mini teatru, Zavodu za turizem Ljubljana, predlagali pet zgodovinskih sklopov in pet animacijskih prizorišč : 1. a.) Doba prazgodovinskih mostišč in gradišč in otočcev - b.) Doba utrjenih gradišč in situlske umetnosti (nabrežja Ljubljanice in Gradaščice, grajski hrib) 2. Rimska doba  in rimska Emona ter padec rimskega imperija (Kongresni trg, Vegova)  3. Zgodnji srednji vek in srednji vek (ljubljanski grad, Mestni,Novi in Gornji trg) 4. Ilirske province (Trg francoske revolucije, Križevniška ulica in Breg) in 5. Ljubljanski meščani in prihod novih prevoznih sredstev (Prešernov trg, Ciril Metodov trg, Krekov in Mestni trg).
Zavod za turizem Ljubljana se je odločil, da zaradi finančne zahtevnosti letos ne podpre celotnega koncepta ampak samo Zgodovinsko pot V. - Ljubljanski meščani in prihod novih prevoznih sredstev.

Ljubljanski meščani in prihod novih prevoznih sredstev

Poseben sklop animacije mestnega središča od Prešernovega trga preko Magistrata, Ciril Metodovega in Krekovega trga, so meščani Ljubljane. Predvsem gre za manjše kostumirane skupine ljubljanskih meščanov iz konca 19. oz. 20. stoletja. Tukaj pa nismo zanemarili niti nekdanjih prebivalcev predmestij – Krakovčanov, Črnučanov in Trnovčanov (v tem delu bodo sodelovali Akademska folklorna skupina France Marolt in godba na pihala Vevče) pa tudi mestnih obrtnikov in predmestnih kmetov (predstavitve obrti in predelave v povezavi s Tehničnim muzejem Bistra).
Meščani bodo z ulično animacijo skozi mestno središče spomnili na prihod prvih vozil, tukaj bo kočija z dvema konjema in kočijažem, konjenik, sprehajalci, kolesar na velikem kolesu, katere repliko so nam na Češkem izdelali kolesarski mojstri, iz Tehničnega muzeja Bistra, ki je naš najpomembnejši partner pri tem projektu, se bo pripeljal tudi avtomobilist v Benzu iz leta 1924. spomnili pa se bomo tudi petdesetih let prejšnjega stoletja in meščanov "začaranih" s starim dobrim Fičkom. V atriju Trubarjevega antikvariata bodo nekajkrat na ogled tudi  eksperimenti znamenitega Ljubljančana Jurija Vege in "soseda" Nikole Tesle, velikega svetovnega izumitelja, katerega okroglo obletnico letos praznuje ves svet. Pred Mestno hišo pa bomo predstavili tudi nekatere zanimive obrti.
Verjamemo, da bo naša skromna animacija pripomogla, da bo letošnje poletje v Ljubljani še bolj živahno, veselo in zabavno.