Posebna nagrada strokovne žirije Palčici na festivalu v Banja luki

Mini teater je na 5. Festivalu gledališč za otroke v Banjaluki prejel posebno nagrado strokovne žirije za prispevek k likovnemu izrazu v gledališču za otroke.

Ljubljansko gledališče je prepričalo z virtualno lutkovno predstavo Palčica v režiji in izvedbi Roberta Waltla ter produkciji Foruma Ljubljana in Cankarjevega doma. Glavno nagrado je žirija, ki jo je vodil poljski akademik in gledališki teoretik Henrik Jurkowsky (v žiriji sta bila še teatrolog dr. Miroslav Radonjić iz Novega Sada ter književnik Goran Babić iz Beograda), namenila lutkovnemu gledališču Gulliver iz Varšave za predstavo Velikan. Živomir Jokovič iz Lutkovnega gledališča Pinokio iz Zemuna pa je prejel nagrado za režijo.

Kar sedem igralskih nagrad
Lutkovnemu gledališču iz Niša je Zoran Lozančič prinesel nagrado za scenografijo, podelili pa so tudi sedem enakovrednih igralskih nagrad, ki so jih prejeli Milena Nikolič iz Beograda, Andrea Bakovič iz Zagreba, Dario Paoleti iz Foggie v Italiji, Dragiša Kosara iz Zemuna, Hana Scharhors iz nemškega Braunschweiga, Svetlana Mihajlovič iz Niša in Georgi Angielow iz Varšave.

Andersen v sodobni predelavi
Palčica je nastala po motivih pravljice Hansa Christiana Andersena, gre pa za kombinacijo računalniške animacije in lutkovne predstave, ki poteka v virtualnem okolju. Animatorji prenesejo pravljične junake na platno, s pomočjo občinstva pa nato rešujejo junakinjo iz različnih situacij. Kot avtorja koncepta se predstavljata Darij Kreuh in Tadej Fius, likovna podoba je delo Ane Košir, avtorici glasbe sta Špela Avsenak in Jelena Ždrale, dramaturg predstave je Ivica Buljan.
Palčica je bila dosedaj predstavljena že na več mednarodnih festivalih, od Hrvaške, Kube, Venezuele, Poljske, Srbije in Črne gore, BIH, Irana, Italije in Avstrije, novembra pa bo sodelovala še na festivalu v Pakistanu.

Na festivalu v Banja luki je letos sodelovalo 13 gledališč, ki so prišla iz Nemčije, Poljske, Bolgarije, Belorusije, Madžarske, Izraela, Slovenije in Srbije. Šest dni trajajoči festival, ki je letos potekal v znamenju 50. obletnice banjaluškega lutkovnega gledališča, je odprlo gledališče Boško Buha iz Beograda.