Nagrajena Pravljica o carju Saltanu prvič v tej sezoni

Ne zamudite ene najbolj nagrajevanih predstav Mini teatra - Pravljice o carju Saltanu v nedeljo, 10. februarja ob 17. uri v Mini teatru na ljubljanskem gradu.

Najboljša lutkovna predstava zadnjih dveh let v Sloveniji po menju strokovne žirije bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije - Gran prix 2005!

Pravljica o carju Saltanu, o njegovem sinu, slavnem in mogočnem junaku, knezu Gvidonu Saltanoviču in o prekrasni carični labodki

besedilo: Aleksander Sergejevič Puškin
prevod: Oton Župančič
režija: Aleksander Anurov
scenografija in lutke: Ana Viktorova
kostumografija: Ana Savić Gecan
glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
lektorica: Mateja Dermelj
izdelava scene: Ana Viktorova in Zdenko Majaron
luč in zvok: Nace Hočevar in Tilen Vipotnik

igrajo: Nataša Matjašec, Milan Štefe in Akira Hasegawa

Gledališko-lutkovna predstava za otroke, starejše od 4 leta
Predstava traja 60 minut
Premiera: september 2004 Koprodukcija: Novo kazalište Zagreb, ARL Dubrovnik
Festivali in gostovanja: Festival Valise Lomza, Poljska, 2005 (nagrada Nataši Matjašec za najboljo igralko festivala); festival MultiKids Dunaj 2005; Festival Bekescsaba, Madžarska, 2005; festival KukArt St. Petersburg, Rusija (diploma za podporo ruske kulturne tradicije); 3. bienale lutkovnih ustvarjalcev, Koper, Slovenija, 2005 (Grand prix nagrada za najboljšo predstavo v celoti), Mednarodni lutkovni festival LUTKE 2006, Ljubljana, Slovenija, 2006

Aleksander Anurov je eden od najbolj znanih ruskih igralcev in režiserjev, posebne sezibilitete in visoke humanistične izobrazbe. Povabili smo ga, da skupaj z rusko scenografko Ano Viktorovo, slovenskim komponistom Mitjem Vrhovnikom Smrekarjem in hrvaško kostumografko Ano Savić Gecan postavi v Mini teatru klasično Puškinovo pravljico, v želji, da ta biser svetovne literature pokažemo v nenavadni svetlobi. Želeli pa smo tudi opozoriti na pri nas vse bolj pozabljenega ruskega pesnika Puškina, avtorja, ki ga občuduje ves svet. Pravljica o carju Saltanu, o njegovem sinu, slavnem in mogočnem junaku knezu Gvidonu Saltanoviču in o prekrasni carični labodki predstavlja vrhunec umetniškega preoblikovanja ljudskega izročila. Želje vseh nas v Mini teatru je, da podobno kot pri Mojci Pokrajculji in Janku in Metki prikažemo pravljice kot močno fikcijsko energijo, oblikovano z umetniškim postopkom v sodobnih režijskih pristopih. Domišljijska in nenavadna pravljica pripoveduje o vladarju Saltanu, ki si izbere za ženo in mater svojega sina Gvidona najbolj iskreno in ambiciozno med tremi vrstnicami, a s tem sprosti zlo, porojeno iz nevoščljivosti obeh tekmic in caričine tašče Babaruhe. Tašča mlado mater in dečka prežene na odprto morje in jo prepusti negotovi usodi. Pripoveduje tudi o čudodelni naravi v podobi prijaznega vala, ki brodolomca odreši na samotni otok, in dobrodušnosti očarljive labodke, ki Gvidonu kot svojemu junaškemu rešitelju pred jastrebom skozi več čudežnih krogov pomaga do srečnega konca. Tam se labodka za junaškega kneza spremeni v prelepo nevesto.