Enes Kišević in Robert Waltl v Lutkovnem gledališču Mostar

Enes Kišević in Robert Waltl v Lutkovnem gledališču Mostar

V Lutkovnem gledališču Mostar / Pozorište lutaka u Mostaru v Bosni in Hercegovini bo v petek, 3. novembra 2006, premiera predstave za otroke Maček v jeansu / Mačak u trapericama avtorja Enesa Kiševića in režiserja Roberta Waltla. Ta zahtevni projekt, ki je nastal v koprodukciji UNIME Slovenija in Lutkovnega gledališča Mostar, so bosanski mediji označili za vrhunec gledališke scene v Mostarju »Gledališko življenje v Mostarju je v zadnjem času najbogatejši prav na lutkovni sceni tega mesta…«.

To je že četrto uspešno sodelovanje med Kiševićem in Waltlom. Enes Kiševič je hrvaški in bosanski pesnik in igralec, avtor petnajstih knjig ter prejemnik številnih nagrad in priznanj. Njegove pesmi so prevedene v več kot dvajset tujih jezikov. Robert Waltl je slovenski režiser, lutkar, igralec in direktor Mini teatra. Njegove predstave so bile igrane od Južne Amerike do Kitajske, od Egipta do Rusije, tokrat pa v Lutkovnem gledališču Mostar nadaljuje s svojim raziskovalnim in inovativnim umetniškim ustvarjanjem. Najprej sta združila ustvarjalne moči kot igralec in režiser v predstavi Pravljica o ribiči in ribici / Bajka o ribaru in ribici v Gledališču Žar ptica v Zagrebu, potem je Kišević napisal songe za Waltlovo Malo morsko deklico / Mala sirena v Zagrebškem Gledališču za Mlade / Zagrebačkom Kazalištu Mladih – ZeKaeM, ter v pretekli sezoni v Lutkovnem gledališču Reka / Lutkarsko kazalište Rijeka je Waltl režiral Kiševićevo besedilo za otroke Koka Kokone. Avtor in režiser sta tokrat v Mostarju ponovno sodelovala in zbrala vrhunsko gledališko ekipo. Avtorja likovne zasnove sta mlada umetnika Tina Gverović in Ben Cain, avtor glasbe je slovenski skladatelj Uroš Rakovec, kostumografinja je Ana Savić-Gecan, stalna sodelavka Mini teatra. V predstavi nastopajo igralci mostarskega lutkovnega gledališča Nermina Denjo, Diana Ondelj-Maksumić, Sergio Radoš in Igor Vidačković.
Predstava bo razburila in razveselila mlado publiko s čisto in iskreno poezijo. Najpomembnejše mesto v zgodbi ima deček s svojimi sanjami in protesti proti stvarnosti, v kateri bo izgubil svoj svet otroštva v nasprotju z odraščanjem.