Predstavo Palčica si je v Lahoreju na treh ponovitvah ogledalo več kot 2.000 obiskovalcev

Virtualna lutkovna predstava Palčica, v režiji in igri Roberta Waltla, je od 17. do 19. novembra 2006 gostovala na Svetovnem festivalu uprizoritvenih in likovnih umetnosti v Pakistanu / World Performing & Visual Arts Festival Pakistan. Festival, ki združuje glasbo, gledališče, lutke, ples, razstave in film, traja od 9. do 20. novembra v Kulturnem središču Alharma, z dvema pokritima gledališkima dvorana in zunanjim prizoriščem,  v starodavnem pakistanskem mestu Lahore. Organizator je Rafi Peer Theatre, najstarejša neodvisna gledališko-lutkovna organizacija v Pakistanu. Njihova želja je, da na enem mestu združijo umetnike iz vsega sveta, da pakistanskemu prebivalstvu predstavijo bogastvo in raznolikost kultur in obenem promovirajo kreativno izmenjavo umetnikov in predstav med vzhodom in zahodom. Že več kot tri desetletja uspešno sledijo temu cilju, tako je festival prinesel veliko bogastva in novega razumevanje mestu Lahore ter obenem spoznavanja in podpore drugačne kulture. Na letošnjem festivalu se predstavljajo umetniki iz več kot 40 držav, iz Slovenije pa bo kulturna ambasardorka Palčica. Letos pričakujejo več kot 20.000 obiskovalcev, kar ga po številu nastopajočih kot po številu obiskovalcev uvršča v sam vrh festivalov JV Azije.

Predstavo Palčica si je v Lahoreju na treh ponovitvah ogledalo več kot 2.000 obiskovalcev v prepolnem avditoriju. Robert Waltl je predsatvo odigral večinoma v angleškem, deloma pa tudi v jeziku urdu - Pakistanščini, kar je navdušeno občinstvo nagradilo z ovacijami.

PALČICA:

besedilo: Hans Christian Andersen
avtorja koncepta: Darij Kreuh in Tadej Fius
režiser in igralec: Robert Waltl
likovna podoba: Ana Košir
glasba: Špela Avsenak, Jelena Ždrale
dramaturg: Ivica Buljan

Virtualna lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let.
Produkcija: Forum Ljubljana, koprodukcija: Cankarjev dom, distribucija: Mini teater, Ljubljana
predstava traja 45 minut

Festivali in gostovanja:
Svetovni festival UNIMA, Rijeka, Hrvaška 2004, LUTFEST Sarajevo, BIH, 2004, Lutkovni festival Beograd, SiCG, 2004, Exodos festival Ljubljana 2004, Lutkovni festival Teheran, Iran, 2004;Solo pupeet festival Lodz, Poljska, 2005; Festival sodobih scenskih umetnosti Milano, Italija, 2005; Lutkovni festival Istanbul, Turčija, 2005; 2005; Festival de Teatro de La Habana, Kuba, september 2005, Mednarodni festival otroški gledališč EUROFEST, Slupsk, Poljska 2006; Multikids- mednarodni fesival Dunaj, Avstrija, junij 2006, festival Zadar Snova, Zadar, Hrvaška 2006, Festival poklicnih gledališč za otroke, Banja luka 2006, Bosna in Hercegovina, oktober 2006, World performing art festival Lahore, Pakistan, november 2006, gostovanje v Zagrebačkom kazalištu mladih (Zekaem) in v Kulturnem centru Velika Gorica, Hrvaška, november 2006

Nagrade: Nagrada na festivalu v Sarajevu, nagrada na festivalu v Beogradu, nagrada na festivalu v Banja luki.

Robert Waltl je predstavo do sedaj odigral v slovenščini, hrvaščini, angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, poljščini in deloma v turščini, farsiju(Iran) in urduju (Pakistan).

Palčica je ena najlepših in najtankočutnejših Andersenovih pravljic nasploh. To je zgodba o deklici Palčici, ki zaradi svoje nežnosti in krhkosti doživlja različne usode, iz katerih s svojo srčnostjo in ljubeznijo vedno najde pravo pot. 

Andersenove pravljice zmeraj govorijo o iniciacijskem procesu, potovanju, ki ga mora človek narediti, da se reši iz težav. Na koncu je  nesreča Palčice nagrajena.

Prva virtualna lutkovna predstava je kombinacija računalniške animacije z lutkovno oziroma gledališko predstavo, ki se odvija v virtualnem računalniškem okolju. Pravljični junaki na platnu oživijo s pomočjo animatorja in ob pomoči občinstva rešujejo glavno junakinjo iz zapletenih situacij. Odprtost in gnetljivost virtualnega prostora omogoča Andersenovi pravljici bogato kreativno okolje, kar navdušuje najmlajše gledalce, saj predstavo lahko tudi sami aktivno soustvarjajo.

Vsaka situacija je sestavljena iz dveh ali več različnih rešitev. Otroci skupaj z animatorjem določijo potek in izberejo značaje za ustrezno  situacijo. Vsa pravljica je strukturirana kot igra z močnim poudarkom na kreativnem skupinskem delu. Pravilna rešitev in odločanje znotraj posameznih situacij pa pomensko vrednost klasične lutkovne predstave še nadgrajuje z upeljevanjem izobraževalno- didaktičnega elementa. Ker pa avtorji predstave želijo približati delovanje zahtevne tehnologije otrokom, se otroci po predstavi lahko sami preizkusijo v vlogi animatorjev in obudijo v življenje glavne junake pravljice

Konec novembra bo Palčica gostovala na Hrvaškem v ZaKaeM-u – Zagrebačko Kazalište Mladih in v Kulturnem centru v Veliki Gorici.

Informacije o festivalu:
www.peerfestivals.com