Palčica - lutkovna uspešnica v nedeljo 17. 5. ob 17. uri

Virtualna-lutkovna predstava, svetovna festivalska uspešnica, Palčica, bo zadnjič za izven v tej sezoni uprizorjena v nedeljo, 17. maja, ob 17. uri, v Mini teatru na ljubljanskem gradu, ne zamudite! Po predstavi vas čaka sladko presenečenja Ljubljanskih mlekaren.

Prva virtualna lutkovna predstava na svetu, ki je nastala v produkciji Foruma Ljubljana in Cankarjevega doma - danes za post-produkcijo skrbi tudi Mini teater, je timsko delo. Režiser in igralec je Robert Waltl, kot avtorja koncepta se predstavljata Darij Kreuh in Tadej Fius, likovna podoba je delo Ane Košir, avtorica glasbe je Špela Avsenak, dramaturg predstave pa Ivica Buljan.

Kvalitetna ekipa različnih strokovnjakov je ustvarila izjemno predstavo, katere rezultati so: navdušeno občinstvo na ljubljanskem gradu in gostovanjih po Sloveniji in tujini, številni odmevni festivali in razprodane predstave. Palčica je ena tistih predstav, gledano v svetovnem gledališkem prostoru, ki bo v zgodovino zapisana po novem inovativnem multi-medijskem pristopu v lutkovni animaciji, po različnih jezikovnih interpretacijah - Robert Waltl je predstavo do sedaj odigral v slovenščini, hrvaščini, srbščini, litvanščini, angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, francoščini, flamščini, poljščini, romunščini, češčini, francoščini, turščini, farsiju (Iran) in urduju (Pakistan), po novi razsežnosti tenkočutne zgodbe o mali deklici Palčici, po tem, da niti ena izvedba zaradi aktivne vloge občinstva, ni enaka prejšnji, in ne navsezadnje tudi po številnih festivalskih nastopih po celem svetu. 

Fenomen svetovne uspešnice
Palčica je že na premieri prejela odlične kritike občinstva in strokovne javnosti, vzbudila pa je tudi zanimanje različnih ustvarjalcev sodobnega svetovnega gledališča. Prav zaradi tega je Palčica postala vizionarski lutkovni projekt, ki je bila do sedaj že predstavljena na mnogih mednarodnih prestižnih festivalih po celem svetu. S številnimi ponovitvami in festivalskimi predstavitvami je kot kulturna ambasadorka v svetovnem merilu posebna lutkovna osvežitev, ki kljub računalniški tehnologiji in navideznimi svetovi ohranja prvinskost gledališča. S svojo lutkovno-računalniško mešanico presega meje klasičnega lutkarstva in postavlja nove.

Andersen v sodobni predelavi
Palčica je nastala po motivih pravljice Hansa Christiana Andersena, gre pa za kombinacijo računalniške animacije z lutkovno oziroma gledališko predstavo, ki poteka v virtualnem okolju. Animatorji prenesejo pravljične junake na platno, s pomočjo občinstva pa nato rešujejo junakinjo iz različnih situacij.
Odprtost in gnetljivost virtualnega prostora omogoča Andersenovi pravljici bogato kreativno okolje, kar navdušuje najmlajše gledalce, saj predstavo lahko tudi sami aktivno soustvarjajo.Vsaka situacija je sestavljena iz dveh ali več različnih rešitev. Otroci skupaj z animatorjem določijo potek in izberejo značaje za ustrezno  situacijo. Vsa pravljica je strukturirana kot igra z močnim poudarkom na kreativnem skupinskem delu. Pravilna rešitev in odločanje znotraj posameznih situacij pa pomensko vrednost klasične lutkovne predstave še nadgrajuje z vpeljevanjem izobraževalno- didaktičnega elementa. Ker pa avtorji predstave želijo približati delovanje zahtevne tehnologije otrokom, se otroci po predstavi lahko sami preizkusijo v vlogi animatorjev in obudijo v življenje glavne junake pravljice.