Medeja material v turškem Trabzonu

 

Mini teater bo v torek, 15. maja, gostoval na zelo odmevnem mednarodnem črnomorskem gledališkem festivalu v Trabzonu s predstavo MEDEJA MATERIAL Heinerja Müllerja. Festival, že osmi po vrsti (8th International Black See Theatre Festvial Trabzon), poteka od 1. do 15. maja 2007 v turškem obmorskem letovišču ter obsega tekmovalni in spremljevalni program, vključuje pa tudi okroglo mizo in diskusije o eksperimentiranju v "maloazijskem gledališču", ki ga vsako leto organizira turško narodno gledališče.

 

Predstava Medeja material je nastala po besedilu Heinerja Müllerja v koprodukciji  s Cankarjevim domom, Novim Kazalištem iz Zagreba, ARL Dubrovnik, Kazalište Hotel Bulič in Teatrom & TD iz Zagreba. Predstavo je zrežiral Ivica Buljan, scenografija je prispevek Slavena Tolja, kostumografija Ane Savić Gecan, glasba Mitje Vrhovnika Smrekarja, dramaturgija Zlatka Wurzberga. Asistent režije je Robert Waltl. V gostujoči predstavi bosta nastopili Senka Bulić in Ditka Haberl. Medeja material je provokativna interpretacija klasičnega mita, ki je hkrati zgodba o fizičnem in intelektualnem osvajanju tujih dežel s surovo močjo kulturne prevlade. Tragično sceno zamenja komična, ki omogoča objektiven in brutalen opis sveta. Dobesedno, brez metaforičnega posredovanja so prikazane glavne teme drama: sile seksualnosti in sile smrti.

 

S predstavo, ki je premiero doživela novembra 2003, je Mini teater gostoval že na zelo pomembnih festivalih po celem svetu, kot so Festival KARANTENA v Dubrovniku, Festival de Teatro de Oriente v Venezueli, Mednarodni festival eksperimentalnega gledališča v Kairu v Egiptu, Festival de Teatro de La Habana v  Havani na Kubi ter na odmevnem Scampa festivalu v  Albaniji. Od domačih festivalov pa Exodos v Cankarjevem domu, Trnfest, in na Borštnikovem srečanju v okviru tekmovalnega programa.