Medeja material na festivalu Goričke večeri 2007

Mini teater bo v soboto, 16. junija, gostoval na festivalu »Goričke večeri« v starem gradu Lukavec v bližini Zagreba na Hrvaškem, s predstavo MEDEJA MATERIAL Heinerja Müllerja. Festival, ki obsega filmske in gledališke predstave, klasične, pop in jazz koncerte, razstave in predavanja, se je začel že 4. junija, končal pa 8. julija. Poteka pa v organizaciji »Pučko otvoreno učilište Velika Gorica«.

 

Predstava Medeja material je nastala po besedilu Heinerja Müllerja v koprodukciji  s Cankarjevim domom, Novim Kazalištem iz Zagreba, ARL Dubrovnik, Kazalište Hotel Bulič in Teatrom & TD iz Zagreba. Predstavo je zrežiral Ivica Buljan, scenografija je prispevek Slavena Tolja, kostumografija Ane Savić Gecan, glasba Mitje Vrhovnika Smrekra, dramaturgija Zlatka Wurzberga. Asistent režije je Robert Waltl. V predstavi bodo nastopili Senka Bulić, Marko Mandić in Ditka Haberl. Medeja material je provokativna interpretacija klasičnega mita, ki je hkrati zgodba o fizičnem in intelektualnem osvajanju tujih dežel s surovo močjo kulturne prevlade. Tragično sceno zamenja komična, ki omogoča objektiven in brutalen opis sveta. Dobesedno, brez metaforičnega posredovanja so prikazane glavne teme drama: sile seksualnosti in sile smrti.

S predstavo, ki je premiero doživela novembra 2003, je Mini teater gostoval že na zelo pomembnih festivalih po celem svetu, kot so Festival KARANTENA v Dubrovniku, Festival de Teatro de Oriente v Venezueli, Mednarodni festival eksperimentalnega gledališča v Kairu v Egiptu, Festival de Teatro de La Habana v  Havani na Kubi, Scampa festival v  Albaniji ter nazadnje na zelo odmevnem mednarodnem črnomorskem gledališkem festivalu v turškem Trabzonu. Od domačih festivalov pa Exodos v Cankarjevem domu, Trnfest, in na Borštnikovem srečanju v okviru tekmovalnega programa.

 

Več o festivalu:

http://www.pouvg.hr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=35&Itemid=60