Šuma Striborova, v režiji Roberta Waltla, premierno v Veliki Gorici

Šuma Striborova, v režiji Roberta Waltla, premierno v Veliki Gorici

 

Šuma Striborova je ena najbolj tankočutnih pravljic hrvaške pisateljice Ivane Brlić Mažuranić. Mati, ki se zaradi ljubezni do sina odreče vrnitvi v mladost, zlobna kača, pisani Domaći in domišljavi Tintilić – vse to se je globoko zasidralo v spomin hrvaških otrok in odraslih.

Predstavo je režiral Robert Waltl, direktor ljubljanskega Mini teatra, ki hrvaški publiki ni nepoznan. Prav nasprotno, za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade za predstave Vajenec Hlapič, Palčica, Pravljica o ribiču in ribici, Pepelka, Kokoška Kokone, Kolbaba in Brzojavko, Norveški gozdovi, Janko in Metka idr. Leta 2002 in 2005 je prejel nagrado Hrvaškega društva dramskih umetnikov za najboljše otroške predstave. Njegove režije označujejo iskanje originalnih rešitev, iznajdljivost, čarobnost, slikovitost scene in kostimov, dinamičnost, občutek za publiko ter bogata prisotnost sodobne glasbe in plesa. Zato ni dvoma, da bo njegova Šuma Striborova predstava, ki bo očarala vse gledalce; otroke, ki jim je prvotno namenjena, in odrasle, ki jim predstavlja del otroštva. Okoli sebe je Waltl strnil ustvarjalno ekipo igralcev, od legendarne Ane Karić do Enesa Kiševića, Ivane Roščić, Svena Jakira, Filipa Juričića, ter člane plesne skupine Megablast. Dramaturg je Ivica Buljan, koreografinja Natalija Manojlović. avtorja glasbe sta Aleksandar Antić in Luka Barbić, scenografinja in kostumografinja je Josipa Štefanec.

Predstava bo premierno uprizorjena v četrtek, 28. junija, v gozdu ob starodavnem mestu Lukavcu blizu Velike Gorice. Atmosfera gozda, s svetlobnimi efekti, starodavnim obzidjem v ozadju bo gledalcem pričarala čarobnost Ivane  Brlić Mažuranić. Producent predstave je Pučko otvoreno učilište Velika Gorica.